Henk-Jan den Ouden – Aansluiting Heiloo A9 beter in beeld + Politiek Heiloo akkoord met inrichting aansluiting A9

Heiloo – Langzamerhand wordt duidelijk hoe de aansluiting van Heiloo op de snelweg A9 er uit moet komen te zien. De toegangsweg richting de snelweg wordt omzoomd door een steeds ijler wordende bomenrij. Een van de plannen is, op de rotonde met de Oosterzijweg het vierkant neer te zetten van de stolpboerderij, die voor het project moet worden gesloopt.

Dat staat in het Beeldkwaliteitsplan, dat binnenkort in de gemeenteraad wordt behandeld.

Het stuk van de aansluiting tussen de Kennemerstraatweg en de turbo rotonde bij de Oosterzijweg krijgt dubbele rijbanen met een brede middenberm. Er komt, zo staat in de plannen, een brede houtwal van inheemse bomen omheen, met halverwege een glazen geluidsscherm van vijftien meter. Ook langs de Kennemerstraatweg worden bomen geplant: platanen, met een brede esdoornhaag daartussen.

Op de rotonde, die ’de entree van het dorp’ wordt, zouden drie lindes geplant kunnen worden. Maar er is dus ook een plan om de originele houtconstructie van de stolpboerderij aan de Lagelaan daar neer te zetten. Tegen de sloop van die boerderij lopen overigens nog bezwaarschriften. Die worden over een paar weken behandeld.

Boerderij

Na de rotonde worden de dubbele rijstroken samengevoegd. Deze tweebaansweg richting A9 krijgt een steeds ijler wordende bomenrij. De boerderij, die nu ten zuiden van de Lagelaan staat wordt naar achteren verplaatst. Het talud naar het viaduct over de A9 wordt niet beplant en er komt een tunneltje onderdoor. Op die manier kunnen de gebruikers van de golfbaan, die aan de noordkant van de Lagelaan ligt, de driving range ten zuiden van de Lagelaan bereiken.

Het halve klaverblad, dat de eigenlijke aansluiting op de A9 vormt krijgt ’kruidenrijk grasland’ op het binnenterrein. De taluds worden niet beplant, zodat de automobilisten het landschap kunnen bekijken. Het klaverblad komt deels over de oude Limmerdijk en de sloot Limmertocht te liggen. De uiteinden daarvan blijven herkenbaar. Het fietspad, dat in oost-westrichting van Heiloo naar Akersloot gaat lopen, wordt deels verdiept in de taluds aangelegd. Het viaduct over de A9 zelf krijgt in het ontwerp de naam ’De nieuwe strandwal’.

De parallelweg, die langs de A9 noordwaarts richting de Kanaalweg loopt, krijgt geen hoge beplanting. Evenmin als de ventweg, die er naast blijft liggen, om de agrarische percelen te kunnen bereiken. Dit om het ruime zicht over de weilanden te behouden.

Ook de rotonde, die deze parallelweg op de Kanaalweg aansluit krijgt een sobere uitstraling met weinig beplanting. De weg wordt iets verhoogd aangelegd en er onderdoor komt een brede ecologische strook om dieren de gelegenheid te geven de nieuwe barrière te nemen.

De planning is, dat de aansluiting van Heiloo op de A9 klaar is in 2020.

Alkmaarse Courant, 8 september 2018

https://www.noordhollandsdagblad.nl/alkmaar-eo

Politiek Heiloo akkoord met inrichting aansluiting A9

Alkmaarse Courant, 20 september 2018

Alkmaarse Courant, 20 september 2018

https://www.noordhollandsdagblad.nl/alkmaar-eo

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=A9