Hendrik Jan Korterink – Rob Scholte ‘uit de lucht geschoten’

Het zal wel weer toeval zijn, maar van de week was ik bij iemand op gesprek in een kantoortje, over criminele dingetjes. Een flinke boef, we bleken heel wat wederzijdse kennissen te hebben. Heel bekende, namen die je elke dag in de krant tegenkomt. Levend en dood. Mijn oog viel voortdurend op een poster achter hem. Mooie vrouw, mooie foto. Kwam me ergens wel bekend voor. ‘O, dat is Micky Hoogendijk. Gewéldige meid!’

Nu ken ik Micky natuurlijk ook goed, al is dat wel een tijdje geleden (net als bij deze ‘boef’ dus). Ik heb met haar het boek ‘Bom in de Laurierstraat’ gemaakt, over de aanslag op haar man Rob Scholte. Door een autobom – die bedoeld was voor advocaat Oscar Hammerstein – verloor hij zijn benen.

Gisteren in De Stentor: Rob Scholte. Hij houdt een expositie bij IQ Kunstuitleen in Zwolle, waar 150 van zijn werken worden tentoongesteld. Vanaf 2000 is hij gestopt met het geven van interviews. “Ik ben uit de lucht geschoten,” zegt hij, “een journalist selecteert wat hij wil.” Wat hij daarmee bedoelt begrijp ik niet helemaal.

Het klinkt alsof hij te weinig ruimte krijgt om zijn ideeën naar voren te brengen, maar daar zijn toch voldoende mogelijkheden voor, zou je zeggen. Het is wel zo dat hij als kunstenaar al heel lang niet meer echt meetelt, de kunstkenners vinden alleen zijn vroegere werk interessant.

Zo gaan die dingen.

http://www.misdaadjournalist.nl/2013/05/rob-scholte-uit-de-lucht-geschoten-jane-lasonder-jolanda-met-god/