Hendrik Jan Korterink – Maarten Spanjer op het Spui, de bom voor Rob Scholte

Vorige week was ik in café De Zwart op het Spui in Amsterdam. Vaste plek ook van advocaat Theo Hiddema, maar die is wegens droeve familieomstandigheden even onder de radar.

Wie er wel was: Maarten Spanjer. Met vriendin Chantal, met wie hij een jaar of tien geleden op het terras van De Cantharel in Apeldoorn zat. Uitgenodigd voor het feestje van Gert Timmerman (“Ik heb eerbied voor jouw grijze haren”). Maar hij durfde niet goed naar binnen: Arie Ribbens (“Bij Hoevelaken linksaf”) stond met zijn motorhome voor de deur.

We kregen het ook nog even over ‘Bom in de Laurierstraat’. Maarten en Chantal zijn destijds nog bij de presentatie van dat boek geweest.

Toevallig zat Rob Scholte diezelfde avond (dus dat wij bij café De Zwart zaten) bij Jeroen Pauw. Dat ging vooral over zijn nieuwe tentoonstelling (de achterkant van borduurwerk).

Ik kreeg een link door naar een radioprogramma (Radio 1) waarin Scholte ingaat op de aanslag. Vanaf acht minuten (klik op fragment boven). Weer veel onzin: het is vrij duidelijk dat die bom in de Laurierstraat voor advocaat Oscar Hammerstein was bedoeld. Ook toen waren er al ruimschoots ‘vergismoorden’. Vooral met autobommen ging veel mis.

Scholte heeft het over een ‘explosief’. Géén granaat. Terwijl het dat wel was. Hij suggereert dat het bedoeld was om hem te verminken en hij wijst indirect naar jaloerse collega’s uit de kunstwereld van toen. Dat is allemaal inmiddels ook duidelijk weerlegd. Als het al uit die hoek komt, en als het voor hem bedoeld was, dan was het omdat hij zijn cokeleveranciers niet had betaald.

Nog even terug naar het Spui. Maarten Spanjer is zelf natuurlijk in het nieuws met zijn nieuwe boek. Ik denk dat ik het meeste wel gelezen heb, maar het blijft altijd leuk. Hij zou de uitgever vragen een boek op te sturen, maar de avond was nog vrij jong, men weet hoe dat gaat…

Misdaadjournalist.nl, 29 april 2016

http://www.misdaadjournalist.nl/2016/04/maarten-spanjer/

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image