Helderse Courant – ’Haarlem’ roept Hollands Kroon over negeren van archeologische waarden Wieringen + Anja Roubos – ‘Waddenfonds tast in buidel: ‘Suikeroom’ voor Gouden Driehoek

’Haarlem’ roept Hollands Kroon op matje over negeren van archeologische waarden op Wieringen

Hollands Kroon heeft te weinig oog voor de archeologische rijkdommen van Wieringen. Dat vindt de provincie. ’Haarlem’ roept daarom de gemeente op het matje.

Archeologische Werkgemeenschap Nederland (AWN) spreekt van een ’hoopgevende stap’. De provincie is boos en dat blijkt uit de antwoorden op Statenvragen van de SP. De politieke partij voelde Gedeputeerde Staten aan de tand na een brandbrief van de regionale AWN afdeling na graafwerkzaamheden in het middeleeuwse dorp Westerland.

Bij het toestaan van nieuwbouw op deze locatie heeft Hollands Kroon volgens de provincie ’onvoldoende rekening gehouden met de archeologische waarden van het perceel’. Regionaal AWN voorzitter Joost Lubbers uit Middenmeer ziet in deze formulering zijn kritiek bevestigd, dat de gemeente haar bevoegdheden ’veel te ruim’ toepast.

Beschermen en benutten

Gedeputeerde Staten laat het er niet bij zitten. ’Op korte termijn gaan wij met de gemeente in gesprek over de wijze, waarop de archeologie op Wieringen beter beschermd en benut kan worden’, zo wordt aangekondigd. Wieringen behoort voor de provincie tot de tien belangrijkste archeologische gebieden in Noord Holland.

’Schatrijk’ is dan ook de titel van een boekje uit 2018 van de provinciale adviesorganisatie Steunpunt Monumenten en Archeologie Noord Holland over Wieringen. Gedeputeerde Jack van der Hoek (D66) noemt Wieringen daarin ’misschien wel het deel van Noord Holland met de grootste onbenutte potentie als het gaat om archeologie’. Met andere woorden: gemeente, ga pronken met historische bodemschatten.

Het verontruste AWN bestuur wil een gesprek met het college van B & W. Lubbers: “Op 23 april mailde de gemeente, dat er een uitnodiging komt. We hebben nog niets gehoord.” Hij houdt zijn hart vast vanwege komende bouwprojecten in Oosterland en Hippolytushoef.

Lubbers: “We moeten er bovenop zitten, anders kunnen er zomaar opnieuw gekke dingen gebeuren. Bij de Michaëlskerk uit de elfde eeuw in Oosterland is een plan voor vier woningen. We houden goed in de gaten, of daar extra archeologisch onderzoek komt. Een adviesbureau, ingehuurd door de gemeente, noemde dat onderzoek noodzakelijk.

IJzertijd

En hoe gaat de gemeente om met een bouwplan voor acht woningen aan de Koningsweg in Hippolytushoef?“, vervolgt Lubbers. “Deze locatie ligt op veertig meter afstand van een nederzetting uit de ijzertijd.”

Voor de Wierdijk, een provinciaal monument, was de AWN te laat. Lubbers: “Ter hoogte van restaurant De Zingende Wielen bij Den Oever is recent tot op flinke diepte gegraven in deze dijk voor de riolering en een grotere duiker. Zonder ontheffing van de provincie. Dat mag helemaal niet.

Afdelingsvoorzitter Joost Lubbers is blij dat de politiek zich ’meer en meer gaat roeren’. Hij doelt op de raadsfracties van GroenLinks, PvdA en ChristenUnie in Hollands Kroon. Deze partijen steken op 20 juni de koppen bij elkaar.
Wij praten dan over het houden van een extra raadsvergadering. Met als onderwerp hoe Hollands Kroon beter moet omgaan met haar archeologische schatten“, stelt Lilian Peters van GroenLinks.

Boerderij

Deze zogeheten beeldvormende raadsvergadering moet er volgens Peters kort na het zomerreces komen. Eerder stelde GroenLinks vragen over de voorgenomen sloop van een oude boerderij aan de Hoofdstraat in Hippolytushoef.

Helderse Courant, 5 juni 2019, 21:29

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20190604_56912965/haarlem-roept-hollands-kroon-op-matje-over-negeren-van-archeologische-waarden-op-wieringen

Volle kracht vooruit’ krijgt ook bijdrage + Waddenfonds tast in buidel voor project Hoge Berg ‘Suikeroom’ voor Gouden Driehoek
Helderse Courant, 7 juni 2019

Helderse Courant,7 juni 2019

https://www.noordhollandsdagblad.nl/regio/noordkop?lref=menusub

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Hollands+Kroon
https://robscholtemuseum.nl/?s=Wieringen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Waddenfonds