Helders Dagblad – Den Helder is trots op nieuw stationsgebied + Michiel Snik – Commentaar: Stationsplein + Hedzer Faber – Den Helder krijgt een stadsentree met ’porem’

Den Helder is trots op nieuw stationsgebied

Nieuwediep is trots op hoe het nieuwe Stationsplein er uit komt te zien.

Althans, dat is af te lezen uit de reacties op onze wekelijkse stelling. Van de circa driehonderd respondenten stemde 77 procent ’eens’ op de stelling ’Ik ben trots op het nieuwe stationsgebied’.

Mensen roemen de groene uitstraling en het materiaalgebruik en noemen het resultaat ’prachtig’, ’verfrissend’ en ’met allure’. ’Het is nu pas een eenheid, alles komt nu pas tot zijn recht’, schrijft J. Noiron.

NHD, 19 mei 2017, 17:22

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo/den-helder-trots-op-nieuw-stationsgebied

Commentaar: Stationsplein

Het Stationsplein nadert zijn voltooiing. Voordat het plein eindelijk op de schop ging is er jaren over gesproken.

De renovatie is ook niet onomstreden. Omwonenden hebben in het begin van het jaar, toen gestart werd met de werkzaamheden, nog geprobeerd via de rechter de reconstructie tegen te houden. De protesten werden door de rechtbank in februari afgewezen.

Het lijkt wel alsof er niets in deze stad kan worden gerealiseerd zonder dat dit weerstand op roept. Er is altijd wel iemand tegen.

Ook nu de entree van de stad bijna klaar is (https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo/den-helder-trots-op-nieuw-stationsgebied-video) en je de resultaten goed kunt zien, zullen er zeker mensen zijn die het foeilelijk vinden. De beelden die geplaatst zijn afwijzen. Of van mening zijn dat Den Helder met het vernieuwde plein probeert de periode van de wederopbouw uit de eigen geschiedenisboeken te gummen.

Ik deel die mening niet.

Je kunt onmogelijk alles in een stad altijd laten zoals het is omdat het een bepaalde tijd in de geschiedenis symboliseert. Waarmee ik niet zeg dat je met je ogen dicht alles met een bulldozer moet platwalsen omdat je zo nodig wilt vernieuwen.

Een levende stad blijft veranderen en houdt oog voor verleden en toekomst. Het Stationsplein is de voordeur van onze stad die in mijn ogen hard aan een renovatie toe was. En nu een stuk mooier is.

NHD, 20 mei 2017, 20:07

https://www.noordhollandsdagblad.nl/playlist/den-helder-uitgelicht/artikel/commentaar-stationsplein

Den Helder krijgt een stadsentree met ’porem’

,,Om het op z’n Amsterdams te zeggen: een stadsentree met porem. Geweldig. Groen, groots en met klasse.’’ Wethouder Odd Wagner laat namens het college geen superlatief onbenut als het om het vernieuwde Stationsplein gaat.

Een gebied dat hij voor de renovatie nog typeringen als ’desolaat’ en ’zieltogend’ toebedeelde. ,,Maar het wordt nu net zo schitterend als op de artists impressions, de schetsen vooraf. Dat moet je toch altijd maar afwachten.’’ Het kostte anderhalf miljoen, maar dan heb je ook wat, aldus de gemeente. Die vindt het beoogde doel bereikt: iedereen die hier eind volgende maand met Sail/Marinedagen uit de trein stapt, krijgt het beeld dat Den Helder wil uitstralen. Een vernieuwende stad, met stijl en groen. Juist ook daarom is er geen gras ingezaaid, maar zijn er zoden uitgelegd. Het oogt meteen af.

Slotstuk

Het slotstuk komt echter nog. Waar nu nog de bouwketen staan, aan de westkant van het treinstation, start de maandag na Sail het werk aan de fietsvoorzieningen. Dit plekje is daarvoor overigens al wel netjes gemaakt. Wat Wagner betreft is daarmee de belofte dat het project voor Sail af zou zijn toch nagekomen. ,,Wat we wilden is de stadsentree smoel geven en dat doel is gehaald.’’

NHD, 20 mei 2017,

Reacties:

Henk van Kuijk · Leraar banjo, gitaar, bouzouki en zang bij Muziekleraar
Ik heb bij de inspraak tegen de ontwerpers van West8 gezegd: “400 Fietsen naast het station is oerlelijk. U kunt een bewaakte fietsenstalling bouwen achter postkantoor.” Antwoord: “Dat is te ver. Bovendien, als er een kelder onder het station is voor 300 fietsen, dan gaan we toch geen half miljoen uitgeven voor een nieuwe fietsenstalling?” Ik: “Dat begrijp ik, maar dan moet u morgen stevig gaan praten met de NS.” Antwoord: “Zeker, we moeten nu flink aan de slag met de NS, ook over renovatie station.” We zouden daarover worden ingelicht, er zou nog een gesprek over fietsparkeren komen. Dat is niet nagekomen door wethouder en West8/Zeestad. En nu trots roepen: “Maar het is nog niet af! Na Sail komt er nog een fraaie fietsenstalling!” Elke stad met een station heeft tegenwoordig een bewaakte fietsenstalling. Den Helder en college lopen achter, en schuiven kritische inspraak weg. Alles voor de Glorie van Sail, uiterlijk vertoon. En dan mag Wethouder Kuipers in het blad van Woningstichting mensen die op punten kritiek hebben wegzetten als negatievelingen die de stadspromotie in de weg zitten.

Ruud Stokvis · Den Helder
anderhalf miljoen, straks weer open omdat de weg is ingezakt.
Je rijdt op asfalt vervolgens bij station op steentjes en daarna weer op asfalt.
De mensen die uit de trein stappen zien iets moois maar zodra ze even verder lopen is het mooie alweer weg.
Snap het niet meer met die gasten hier.

George Bethlehem · Den Helder
Hopelijk wordt het geen teleurstelling als de bezoekers voor sail in Anna Paulowna stranden met de trein en daar met bussen naar de haven vervoerd worden.

Anita Beijer Pool · Nieuw Den Helder, Noord-Holland, Netherlands
ziet er allemaal leuk uit maar wel veel zebrapaden vindt ik, ik ben bang dat de auto’s er veel last van zullen krijgen.

Monique Kohn · Den Helder
Euhm .. ‘iedereen die hier eind volgende maand met Sail/Marinedagen uit de trein stapt, krijgt het beeld dat Den Helder wil uitstralen’? De bussen gaan rijden vanaf Station Zuid omdat er op Centraal geen plek is om de bussen op te stellen, dus hoeveel mensen er op de ‘stadsentree met porem’ gaan uitstappen?

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo/den-helder-krijgt-een-stadsentree-met-porem

1 Comment

  1. De taak van een propagandablad als de Helderse Courant is juichverhalen produceren over de machthebbers. Nou, dat is weer aardig gelukt. Dat de hele democratische rechtsorde bij dit project door B&W om zeep is geholpen, meldt de Schuilingbode uiteraard niet. “De protesten werden door de rechtbank in februari afgewezen”, wordt ons gehoorzaam gemeld. Propaganda heeft niks met waarheid te maken, maar met het vormen van ‘waarheden’. In werkelijkheid heeft de rechtbank de protesten helemaal niet afgewezen, maar alleen de vraag om een voorlopige voorziening, omdat de rechtbank op achterbakse wijze door B&W voor voldongen feiten werd gesteld. De bodemprocedure loopt nog! Haat u democratie en houdt u van dictatoriale structuren? Neem dan een abonnement op de Helderse Courant. Dat helpt enorm.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image