Hedzer Faber – Winkelen met Pasen, Hemelvaart en Pinksteren in binnenstad Den Helder

DEN HELDER – Komend jaar kan er ook gewinkeld worden in de Helderse binnenstad op de feestdagen Tweede Paasdag, Hemelvaartsdag en Tweede Pinksterdag.

Dat hebben de leden van de Helderse Ondernemersvereniging Binnenstad (HOB) woensdagavond besloten tijdens een door pittige discussies getekende ledenvergadering. Voor sommige dagen werd tot vier keer toe gestemd en elke keer gingen meer handen omhoog.

Uitgesproken tegen waren Spoorstraatondernemers Herman Nijpels (Nypels Mannenmode) en Ruud Wegman (Xigarz). Nijpels verwees naar de enquête die onder winkeliers is gehouden. Van de tachtig respondenten ziet driekwart geen noodzaak voor verandering in bijvoorbeeld winkeltijden. Het bestuur denkt daar anders over, als is het maar omdat het ledenaantal in enkele jaren daalde van 135 naar 105 – niet in de laatste plaats omdat er winkels sloten. En zette dus toch de feestdagen in het voorjaar als koopdagen op het jaarprogramma.

Nijpels: ,,Belachelijk. Dan doet weer niet iedereen mee en is de consument teleurgesteld omdat bepaalde winkels dicht zijn. En we gaan toch consumentenonderzoek doen? Laten we dat alstublieft afwachten voor we voor de consument verzinnen wat goed voor hem is.’’

Dat onderzoek wordt begin volgend jaar uitgevoerd en moet inzicht geven in de behoeften van het winkelend publiek. Voor wat betreft winkeltijden en ook soorten winkels.

Toch kregen enkele volhardende voorstanders van meer speciale koopdagen – met voorop Richard Bruggeman (Flow, Robuust) en Kim Laan (Diverzo) – een meerderheid van de zaal in Windkracht13 mee. Al was het alleen maar omdat dit voorjaar is vastgesteld dat er op die dagen veel mensen in de stad waren die nergens iets konden kopen. Alleen voor openstelling op Koningsdag werd geen meerderheid gevonden.

Tevens besloten de HOB-winkeliers in navolging van de HOV de komende twee jaar extra contributie af te staan. De HOB doet twee jaar 50 euro extra per jaar. Die 10.500 euro komt ten goede aan de organisatie van megaevenement Sail 2017.

Dit is om én het evenement te steunen én om vroegtijdig aan tafel te komen bij de organisatie om ten opzichte van Sail 2013 een en ander te veranderen. Toen was de winkeliers een doorn in het oog dat veel van de de 200.000 bezoekers niet via de binnenstad kwamen maar vanaf Station Zuid en een voor de gelegenheid ingericht parkeerterrein bij de Kooybrug met pendelbussen naar het havengebied werden gebracht. HOB-voorzitter Mark de Graaf (Black & Blue): ,,Zet voor mijn part een helikopter in de Beatrixstraat en laat Sail 2017 beginnen in de binnenstad.’’

NHD, 25-11-2015, 22:36 (Update 25-11-2015, 22:36)

http://www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/denhelder/article27583506.ece/Winkelen-met-Pasen-Hemelvaart-en-Pinksteren-in-binnenstad-Den-Helder_?lref=SL_2