Hedzer Faber – Wethouder Kuipers stapt op + Ronald Boutkan – Op de valreep crisis in Helderse politiek + Kuipers ook opgestapt als lijsttrekker D66 (update)

Wethouder Kuipers van Den Helder stapt op

D66-wethouder Lolke Kuipers heeft maandagochtend ontslag genomen naar aanleiding van de ophef over een vergunning voor een coffeeshop aan de Zuidstraat in Den Helder.

Kuipers wilde de vergunning verlenen. De gemeenteraad was daar niet blij mee, omdat in een raadsbrede motie juist was gezegd dat het vergunningproces moest worden stopgezet. Wat de fracties steekt is dat Kuipers hen en de omwonenden pas na de verkiezingen van 21 maart wilde inlichten.

Er was al een motie van wantrouwen aangekondigd aan zijn adres. Dat wilde hij niet afwachten. Kuipers trekt zich ook terug als lijsttrekker van D66 bij de gemeenteraadsverkiezingen.

Kuipers schrijft in zijn ontslagbrief: ,,Deze weken onderzoekt het college hoe de motie van de raad met betrekking tot de coffeeshops kan worden uitgevoerd. Dit is niet eenvoudig omdat het gewenste proces moet worden ingepast in een procedure die vastligt. Een mail tussen collegeleden over dit dossier is vrijdag bij de pers terechtgekomen. De discussie is vanaf dat moment persoonlijk geworden.

Het feit dat deze mail op straat is komen te liggen, bemoeilijkt de zorgvuldige voorbereiding van het collegebesluit. Juist in die zorgvuldigheid moeten en mogen argumenten gewisseld worden. Ik voel daar op dit moment niet voldoende veiligheid en vertrouwen voor. Er rest mij niets anders dan met ingang van heden 12 maart 2018 mijn ontslag te nemen.

Ik hoop van harte dat het college en de gemeenteraad de ingezette lijn van verplaatsing van de coffeeshops doorzetten in het belang van de noodzakelijke ontwikkeling van de Koningstraat.

Met veel plezier heb ik mij vanaf 5 oktober 2015 ingezet voor de portefeuille stadsontwikkeling in het belang van de gemeente en haar inwoners. Trots ben ik onder andere op de ontwikkeling van het stadshart zoals deze de afgelopen jaren tot voorbeeld is geworden voor andere steden. Ik ben dankbaar voor de kans die ik heb gekregen om hieraan een bijdrage te leveren.’’

Burgemeester Koen Schuiling zegt in een schriftelijke verklaring dat Kuipers zich in de afgelopen jaren enorm ingezet voor Den Helder. ,,Hij had zeer lastige dossiers in portefeuille die hij in het belang van de stad verder heeft gebracht. Lolke Kuipers is een betrokken collega. Goudeerlijk, integer, hardwerkend en in denken en doen een bestuurder met het hart op de goede plaats voor de inwoners van Den Helder en de regio. Zijn besluit om te vertrekken hebben we te respecteren, maar het doet veel pijn. We danken hem voor zijn inzet.’’

Noordhollands Dagblad, 12 maart 2018, 15:36

Reacties:

Henk van Kuijk · Leraar banjo, gitaar, bouzouki en zang bij Muziekleraar
Interessant verhaal. Opvallend: de woorden “burgers” en “buurt” komen er niet in voor. Het is zoals altijd met dit college (niet alleen dhr Kuipers): juridisch niet omkeerbare zaken starten, als de inspraak nog niet echt heeft plaatsgevonden, en bovendien al lang duidelijk is dat de buurt tegen is. Deze gemeente behoeft dringend een onafhankelijk inspraakbegeleider. (Zie hetzelfde verhaal voor dure verhuizing ambtenaren) Opmerkelijke woorden in de mail: “…dhr Roggeveen komt weer in de lucht….” Neerbuigende taal naar een vertegenwoordiger van de burgers, typerend.

Eric Vandivaert
correct

Ruud Van de Kerkhof · Geen
Hallo Henk en weer hebben ze mijn reactie weggehaald wat is het ook een kut krant .
Maar gelukkig staat alles op facebook .
Daar kunnen ze niet aankomen .

Henk van Kuijk · Leraar banjo, gitaar, bouzouki en zang bij Muziekleraar
Hoe treurig, die censuur. Ook neerbuigend naar de burger die reageert, vanuit recht. Ze lijken op elkaar.

Monique Kohn · Den Helder
Dat blijkt geen censuur te zijn, dat is hoe deze website werkt. Als je een artikel update/aanpast wordt het als een nieuw artikel geplaatst en verdwijnen alle eerdere reacties.

Ruud Van de Kerkhof · Geen
Monique Kohn Op deze manier kunnen ze alles mooi wissen .

Fred Amstelveen
Henk van Kuijk censuur doen ze al jaren met mij Henk .groetjes van Fred Amstelveen

Jeroen Bodewus
Monique Kohn Je kunt dat blijven uitleggen hoor! De heren willen het denk ik niet begrijpen. Overigens vind ik het taalgebruik van de heer V.d. Kerkhof ook alle reden om te verwijderen ………

Henk van Kuijk · Leraar banjo, gitaar, bouzouki en zang bij Muziekleraar
Jeroen Bodewus Er was geen update van dit artikel.

Ruud Remmerswaal · TU
Gelukkig, weg die vent van D66

Eric Vandivaert
D66=arrogance

Eric Vandivaert
Den Helder needs professionals. Look how crappy all is now, even still now. The inner city, Willemsoord, Spoorstraat: what kind of amateur politicians manage this??

Jaco Batenburg · Werkt bij Hvc inzameling
Als ik het artikel goed lees is de rest van het college niet van zins van de ingeslagen weg af te wijken.
Genoeg voor een flinke discussie vanavond in de raad lijkt mij.
Fred Kwast
Allemaal de Laan uit. Dan maar een crisis , we moeten toch over een week stemmen dus zo erg is dat niet.

Jan Wallet · Ivio amersfoort
De heer Kuipers heeft zich niets aangetrokken van de bezwaren van belanghebbenden, ook niet bij de tot standkoming van nieuwbouw stadshart, zijn eigen weg gegaan in samenwerking met Zeestad en Woningstichting, maar die kunnen we niet wegsturen.

Dramelay Dongen V JC
Dat betekent nu dus wel dat er geen besluit word genomen en dat het gebeuren in de lade blijft liggen tot na de verkiezingen. Dan kan de volgende groep er dus weer mee doen wat ze willen en het besluit van deze wethouder gewoon over nemen. Dan hebben ze weer vier jaar de tijd om het recht te praten. Maar goed de nieuwe mensen mogen het nu zeggen wat gaan ze er mee doen, dat kon wel eens flink stemmen opleveren. Koos v Koos V Dongen

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo/wethouder-kuipers-van-den-helder-stapt-op

Op de valreep crisis in Helderse politiek: Lolke Kuipers stopt als wethouder (update)

Den Helder – In het zicht van de haven is er alsnog crisis in de Helderse politiek. Inmiddels is bevestigd dat wethouder Lolke Kuipers is opgestapt na alle commotie van de afgelopen dagen. Het college kwam maandagochtend in een extra vergadering bijeen en naar verluidt heeft Kuipers de bijeenkomst vroegtijdig verlaten. Hij trekt zich ook terug als lijsttrekker van D66.

Kuipers kwam in een lastig parket door een via de Helderse Courant uitgelekte brief van hem aan zijn collega-collegeleden. Daarin meldt hij dat hij de vergunning voor coffeeshop Aktama (verhuizing naar Zuidstraat) toch wil verlenen, ondanks dat de raad tegen is. Dat zou dan pas na de verkiezingen, op 29 maart, gebeuren en de raad zou ook niet eerder worden ingelicht. De raad, eenmaal op de hoogte van dit verhaal, reageerde furieus en zaterdag werd uit een rondgang door Den Helder Actueel duidelijk dat vrijwel niemand van mening was dat Kuipers na de verkiezingen terug kon komen voor een tweede termijn als wethouder. Een enkele fractie meende zelfs dat hij per direct zou moeten opstappen.

Beter voor Den Helder kondigde voor de raadsvergadering van maandagavond een motie van wantrouwen in en gaf aan er op te vertrouwen dat deze een meerderheid zou halen. Die hoeft dus niet meer te worden ingediend.

Ontslagbrief Kuipers
Geachte burgemeester,

Deze weken onderzoekt het college hoe de motie van de raad met betrekking tot de coffeeshops kan worden uitgevoerd. Dit is niet eenvoudig omdat het gewenste proces moet worden ingepast in een procedure die vastligt. Een mail tussen collegeleden over dit dossier is vrijdag bij de pers terechtgekomen. De discussie is vanaf dat moment persoonlijk geworden.

Het feit dat deze mail op straat is komen te liggen, bemoeilijkt de zorgvuldige voorbereiding van het collegebesluit. Juist in die zorgvuldigheid moeten en mogen argumenten gewisseld worden. Ik voel daar op dit moment niet voldoende veiligheid en vertrouwen voor. Er rest mij niets anders dan met ingang van heden 12 maart 2018 mijn ontslag te nemen. Ik hoop van harte dat het college en de gemeenteraad de ingezette lijn van verplaatsing van de coffeeshops doorzetten in het belang van de noodzakelijke ontwikkeling van de Koningstraat.

Met veel plezier heb ik mij vanaf 5 oktober 2015 ingezet voor de portefeuille stadsontwikkeling in het belang van de gemeente en haar inwoners. Trots ben ik onder andere op de ontwikkeling van het stadshart zoals deze de afgelopen jaren tot voorbeeld is geworden voor andere steden. Ik ben dankbaar voor de kans die ik heb gekregen om hieraan een bijdrage te leveren.

Reactie college

In een brief aan de raad laat het college weten: “Vanochtend heeft wethouder Kuipers zijn ontslag genomen. Zijn verklaring heeft u van de griffier ontvangen. Wethouder Kuipers heeft zich in de afgelopen jaren enorm ingezet voor Den Helder. Hij had zeer lastige dossiers in portefeuille die hij in het belang van de stad verder heeft gebracht. Lolke Kuipers is een betrokken collega. Goudeerlijk, integer, hardwerkend en in denken en doen een bestuurder met het hart op de goede plaats voor de inwoners van Den Helder en de regio. Zijn besluit om te vertrekken hebben we te respecteren, maar het doet veel pijn. We danken hem voor zijn inzet.”

Lees ook:
Kuipers ook opgestapt als lijsttrekker D66
https://denhelderactueel.nl/2018/03/kuipers-ook-opgestapt-als-lijsttrekker-d66/

Den helder Actueel, 12 maart 2018 – 14:48

Reacties:

JB
12 maart 2018 at 15:04
Ahhhh, gossie zeg !!! Wat rot nou 🙂

Hotmail 2
12 maart 2018 at 15:19
Als hij dan zo is als Schuiling voorstelt dan ziet hij natuurlijk af van wachtgeld.

Dirk
12 maart 2018 at 15:26
Het is al jaren crisis in de Helderse politiek volgens mij

jakie
12 maart 2018 at 16:55
het houdt niet op

Judge X
12 maart 2018 at 17:22
” Goudeerlijk, integer, hardwerkend en in denken en doen een bestuurder met het hart op de goede plaats voor de inwoners van Den Helder en de regio “.

Ja hier zal de arrogante ex-Wethouder van leugen en bedrog zich wel in kunnen vinden.
Nu vanavond nog even uitzoeken wie er met de brief naar het NHD heeft ‘GEZWAAID’.
Wie is de enige echte briefzwaai-er ; ” Wie van de vijf ! ” en ik zet er met uw welnemen graag even een redelijk passende tune onder met niet kloppende cijfers, maar ach… wat betekenen cijfers in dit geval :

https://denhelderactueel.nl/2018/03/op-de-valreep-crisis-in-helderse-politiek-lolke-kuipers-stopt-als-wethouder/

Kuipers ook opgestapt als lijsttrekker D66 (update)

Den Helder – Met nog iets meer dan een week te gaan moet D66 Den Helder op zoek naar een andere lijsttrekker. Nadat Lolke Kuipers maandag zijn ontslag nam als wethouder, heeft hij ook te kennen gegeven terug te treden als lijsttrekker.

Kuipers struikelde over de verplaatsing van de coffeeshops. Dit weekeinde kwam een brief naar buiten waarin hij aangaf de vergunning toch te willen verlenen, ondanks dat een meerderheid van de raad hier tegen is. Het zorgde voor flink wat commotie en een aangekondigde motie van wantrouwen.

De fractie van D66 komt vanavond bijeen om de ontstane situatie te bespreken en te bepalen wie nu doorgaat als lijsttrekker. Raadslid Frans Klut noemt de hele situatie “heel droevig” en stelt dat het heel wat zegt over de collegiale samenwerking binnen het college. Daarmee doelt hij op het lekken van de brief.

Reactie Hans Verhoef, fractievoorzitter D66:
“Het is jammer dat Lolke deze stap heeft genomen. Het is een persoonlijke tragedie, maar ook een verlies voor de stad! Er is veel in gang gezet en Lolke heeft daar een grote stempel op gedrukt. Je hoeft maar rond te kijken in het centrum of welke wijk dan ook, samen met partners (en inwoners) wordt ervoor gezorgd dat de stad opknapt.”

“Gaat alles dan maar vanzelf? Zijn er geen lastige dossiers? Zeker en ook daar heeft Lolke zijn inbreng in gehad. Nu de discussie rond de coffeeshops…. Een intern stuk voor wethouders onderling wordt zonder problemen doorgestuurd. Tot zover een veilige werkomgeving zullen we maar zeggen.”

“Is het erg als een intern stuk naar buiten komt? Netjes om het door te spelen naar een journalist is het niet en degene die dit gedaan heeft ziet waarschijnlijk vanavond een zwart gat als hij in de spiegel kijkt! Wat het wel kwalijk maakt is dat zaken uit zijn verband worden gerukt. De RIB (Raadsinformatiebrief) die net naar buiten gekomen is bevestigt dat ook… wethouder Kuipers kan geen vergunning verlenen, daar zijn regels voor en die worden netjes uit de doeken gedaan in de RIB.”

“Helaas is door de beeldvorming wel iets in gang gezet waardoor Lolke beschadigd is geraakt. Dan heb ik niet over anonieme reacties op diverse sites (en waag het niet daarover iets te zeggen…), maar ook een aantal van de huidige politieke partijen spelen het dusdanig op de man dat de beschadiging voor Lolke, maar ook voor de partij, alleen maar groter wordt. Dit varieert van stigmatiserende opmerkingen tot polls waarvan je denkt… moet dan nu zo? Ach natuurlijk, de verkiezingen komen eraan. Het gaat er niet meer om of het inhoudelijk klopt, maar hoe kom ik (en dan hebben we het over bepaalde partijen) hier het beste uit richting de verkiezingen.”

“Nogmaals, het is een blijft een tragedie voor Lolke en hij, maar ook deze stad, verdient beter!”

Lees ook: Op de valreep crisis in Helderse politiek: Lolke Kuipers stopt als wethouder
https://denhelderactueel.nl/2018/03/op-de-valreep-crisis-in-helderse-politiek-lolke-kuipers-stopt-als-wethouder/

Den Helder Actueel, 12 maart 2018 – 15:00

Reacties:

JB
12 maart 2018 at 15:14
Ik denk dat Dhr.Klut iets omdraait, de oncollegiale samenwerking van deze wethouder met het college en de raad zal hij bedoelen. Maar D66 des eigens, het ligt aan die ander !

fFred
12 maart 2018 at 18:55
Oncollegiaal meneer Klut, is een collega partijgenoot , die de partij de das om doet, en de partij een week voor de verkiezing laat zitten . Geeft de mentaliteit die deze man heeft op een pijnlijke wijze weer . En daar , heeft u en de uw partij genoten achter gestaan ??

Jonathan
12 maart 2018 at 15:27
Opzouten met dat Demagogen66. VanMierlo draait zich om in zijn graf.

Roel Prins
12 maart 2018 at 16:23
Kuipers staat no1 op een lijst die niet meer gewijzigd kan worden ! Stem, als zo roodnoig d66 wilt stemmen op Frans Klut

tjitskebiersteker
12 maart 2018 at 16:27
Ik vind het nogal selectieve verontwaardiging. Ik heb niemand gehoord over onveilige werkomgeving toen informatie over (mislukken van) de renovatie van het stadhuis voortijdig naar buiten kwam. Niemand heeft daar verantwoordelijkheid voor genomen.

Stefan
12 maart 2018 at 17:01
Tjitske was dat niet de reden voor het renoveren?

Ziener
12 maart 2018 at 16:56
Zo jammer dat D’66 gewoonweg niet begrijpt hoe de Wet Openbaarheid van Bestuur werkt. Er is iemand in het college die dat wel weet.

Judge X
12 maart 2018 at 16:57
“Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaald hem wel !”. 😉

HaKatje
12 maart 2018 at 17:02
Ik wil bij deze dhr Kuipers danken voor zijn inzet voor deze stad. Heel jammer dat het zo is gelopen. Ik ben (tot nu toe) geen d66 stemmer geweest maar overweeg nu toch om dit wel te doen aangezien ik blij ben met het werk dat dhr Kuipers heeft verzet voor de stad. Ik wacht af wie hem opvolgt. Eerlijkheid en intelligentie samen met een wat positievere houding van goede bestuurders moeten toch eens winnen in deze stad. Zonder gekonkel

RB
12 maart 2018 at 18:39
u houd wel van wat sarcasme?

https://denhelderactueel.nl/2018/03/kuipers-ook-opgestapt-als-lijsttrekker-d66/

Meer informatie:
https://www.youtube.com/channel/UCnYEZLnc_cuwqzdkTFwDtfA/playlists?view=1&sort=dd&shelf_id=0
https://robscholtemuseum.nl/?s=Gekke+Henkie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Lolke+Kuipers