Hedzer Faber – Vechten voor Zwarte Piet in Den Helder + ’Geen geweld, geen actie tijdens intocht’ + Frank Muntjewerf – Sint kan goede beveiliging gebruiken + Pas op! + Henk Runhaar – Kort geding ’bom’

Vechten voor Zwarte Piet in Den Helder

Den Helder – Felle voorstanders van Zwarte Piet willen geweld niet uit de weg gaan bij het tegenhouden van demonstranten van Kick Out Zwarte Piet bij de intocht in Den Helder op 17 november.

Ruim honderd van deze voorstanders hebben zich inmiddels georganiseerd en maken plannen in een whats app groep, waar de redactie van deze krant inzage in heeft gehad. Er wordt in die groep bijvoorbeeld gesuggereerd om voertuigen van tegenstanders in brand te steken en vuurwerk te gooien naar de demonstranten. Ook de Helderse burgemeester Schuiling moet het ontgelden, die deze week in een open brief opriep om de intocht vooral gezellig te houden.

De anonieme organisator, die zich ’Warm Onthaal Jutter’ noemt, wil op vragen van deze krant niets zeggen, behalve ’Het is niet meer en niet minder dan een warm onthaal voor de mensen, die een lange reis hebben afgelegd om naar ons mooie Den Helder te komen’.

Blokkade

Afgaande op het berichten verkeer in de app groep is het hun bedoeling om op zaterdag 17 november de gemeente Den Helder volledig af te grendelen door blokkades op de toegangswegen bij de Kooybrug (N99), en de N9 en Zanddijk aan de zuidkant van Julianadorp.

In de app groep worden zitplaatsen in auto’s gevraagd en aangeboden voor het vervoer op die dag. Het lijkt voornamelijk te gaan om jongens en jonge mannen, die zich er hebben verenigd. Van binnen en buiten Den Helder. Ook zouden leden van de harde kern van Ajax bij de actie betrokken zijn. Activisten van Kick Out Zwarte Piet zijn niet per se onder de indruk, zegt oud inwoner van Den Helder Keke Baas (32), een van de mensen, die willen demonstreren tegen Zwarte Piet.

Baas: “Ik heb het idee, dat het vooral puberale grootspraak is en vraag me af, of als puntje bij paaltje komt, het wel zo spannend wordt. En mochten ze echt geweld willen gebruiken, dan ga ik ervan uit, dat wij op politiebegeleiding kunnen rekenen. We hebben recht op demonstratie. Het is ook helemaal niet de bedoeling om een kinderfeest te verpesten. Juist niet. We noemen het zelf ook niet per se een demonstratie tegen Zwarte Piet, maar voor een inclusief sinterklaasfeest. Ik snap, dat zoveel mensen van Zwarte Piet houden. Ik ben zelf wit en heb ook Zwarte Piet gespeeld vroeger. Maar ben van gedachten veranderd toen ik naar Amsterdam verhuisde en een meer multiculturele vriendenkring kreeg. Steeds meer mensen zien gelukkig in dat Zwarte Piet een racistische karikatuur is. Dat proces is niet meer te stuiten.’’

Komende week overleggen de tegenstanders van de traditionele Piet over de invulling van hun actie, en of die inderdaad doorgaat. Zondag willen de voorstanders fysiek samenkomen om verdere plannen te maken. Hiervoor worden deelnemers eerst gescreend, omdat zij bang zijn, dat bijvoorbeeld de politie of activisten van Kick Out Zwarte Piet zijn geïnfiltreerd in de app groep. De oproep voor een fysiek treffen is dan ook persoonlijk gestuurd naar deelnemers in de app met de toevoeging ’alleen sturen naar bekenden, geen acab’ (all cops are bastards, een scheldwoord voor politie).

Veel sympathisanten roemen de succesvolle blokkade van de anti pieten demonstranten vorig jaar voor de landelijke intocht in Dokkum. Het bericht, dat voor die actie taakstraffen worden uitgedeeld, wordt kwistig gedeeld, maar lijkt de voorstanders van Zwarte Piet niet op andere gedachten te brengen.

Op de Facebook pagina van ’Warm Onthaal Kick Out Zwarte Piet Den Helder’ hebben inmiddels ruim vierhonderd mensen aangegeven deel te willen nemen aan de actie. Nog eens vijftienhonderd zeggen ’geïnteresseerd’ te zijn.

Noordhollands Dagblad, 10 november 2018, 07:00

https://www.noordhollandsdagblad.nl/

’Geen geweld, geen actie tijdens intocht in Den Helder’

Warm Onthaal Kick Out Zwarte Piet Den Helder (foto NHD)

Den Helder – ’Warm Onthaal Jutter’, de anonieme initiatiefnemer van een tegenreactie op een demonstratie van Kick Out Zwarte Piet bij de intocht in Den Helder, roept zijn gevolg op tot ’geen geweld, geen actie en geen demonstratie’.

Hij reageert via Facebook op een artikel van deze krant waarin een inkijkje werd gegeven in de app groep van de felle voorstanders van Zwarte Piet. Daarin wordt gesproken over het blokkeren van de toegangswegen naar Den Helder om Kick Out Zwarte Piet zaterdag 17 november tegen te houden.

Volgens ’Warm Onthaal Jutter’ is dat niet zijn bedoeling: ’Warm Onthaal Jutter distingeert zich van het voeren van actie, keurt elke vorm van geweld ten zeerste af en houdt zich niet verantwoordelijk voor de daden van anderen.’

Noordhollands Dagblad, 10 november 2018, 10:52

Reacties:

Wim ter Velde
“distingeert” zich? Hoe doe je dat?

John van Velzen
geen idee.. je kunt je dan ook beter vsn dit soort groepen distantiëren

Wim ter Velde
John van Velzen het ging mij om de taalfout.

Peter de Jong
“Distancieert” zal diegene bedoelen… denk ik.

Adje van Cuijk
Waarom “felle voorstanders”? Is in mijn beleving meer sprake van felle tegenstanders (trouwens maar 0,005% van de bevolking). Nederland, het land van de democratische minderheid.

Mink Vd Meer
Vies van NHD, trolletje spelen in het hol vd leeuw. Abonnees nodig?

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20181110_33984543/geen-geweld-geen-actie-tijdens-intocht-in-den-helder

Sint kan wel wat goede beveiliging gebruiken

NHD, 10 november 2018

NHD, 10 november 2018

https://www.noordhollandsdagblad.nl/

Pas op! Sint komt eraan

NHD, 10 november 2018

NHD, 10 november 2018

https://www.noordhollandsdagblad.nl/

Kort geding ’bom’ onder nationale sinterklaas intocht

Haarlem – Door middel van een kort geding komende dinsdag bij de rechtbank Noord-Holland probeert Majority Perspective te elfder ure de nationale sinterklaas intocht in Zaanstad tegen te houden.

De intocht is racistisch, volgens het ’al jaren bestaande samenwerkingsverband van mensen, die zich inzetten tegen systematische onderdrukkingen’. Gedaagd zijn zes partijen, die bijdragen aan het organiseren, uitzenden, financieren en het volgens Majority Perspective niet tegenhouden van racisme. Het gaat om omroep NTR, het Commissariaat van de Media, burgemeester Jan Hamming van Zaanstad, de Staat der Nederlanden, Stichting Nicam (Kijkwijzer) en Vinke Vision (organisator intocht).

Kleur

De aanwezigheid van Zwarte Pieten en roetveeg pieten maken de landelijke intocht racistisch en discriminerend, stelt Majority Perspective volgens de rechtbank in Haarlem. De stichting eist, dat ’onder andere de kleur en andere uitingen van zwarte piet, die aan die racistische beeldvorming bijdragen’ worden verboden, meldt de rechtbank. “Dat Zwarte Piet zwart is en bijvoorbeeld gouden oorringen draagt. Dat soort dingen”, zegt een rechtbankwoordvoerster in een nadere toelichting.

Het kort geding is donderdag aangespannen. De zaak dient vier dagen voor de landelijke intocht. Die is volgende week zaterdag in Zaandijk en op de Zaanse Schans. De woordvoerster: ,,De rechtbank zal dinsdag niet beslissen. Wel kort erna. Dat zal moeten.’’ De rechtbank verwacht massale opkomst van de media.

Verdragen

Volgens Majority Perspective maken de gedaagde partijen zich schuldig aan het niet naleven van wetten en internationale verdragen, waaronder VN kinderrechten verdragen en anti racisme verdragen. ’Dit deden ze in georganiseerd verband’, meldt de stichting in een persbericht. ’Dit kan en mag zo niet meer verder gaan, vandaar dat we via de rechter een verbod gaan afdwingen op de racistische nationale intocht.’

Het kort geding begint dinsdagochtend om 11 uur.

Vorige week deed actiegroep De Grauwe Eeuw aangifte tegen onder meer burgemeester Hamming en de gemeenteraad van Zaanstad ’wegens het financieren van mensenrechten schendingen en het verstrekken van de vergunning’.

16+

Ook tegen de NTR (’wegens het uitzenden van racisme’), het Commissariaat van de Media (’wegens het toelaten van het uitzenden van racisme’), Kijkwijzer (’wegens het niet classificeren als 16+ van deze uitzending’), Vinke Vision (’als organisator van de racistische intocht’) en de Nederlandse Staat (’wegens het toestaan van de racistische intocht’) deed de groep aangifte. Hamming en de andere partijen vormen volgens Grauwe Eeuw leider Michael van Zeijl een criminele organisatie.

Het Openbaar Ministerie heeft nog niet besloten, of al dan niet tot strafvervolging wordt overgegaan, meldt een woordvoerster desgevraagd.

Lees ook:
Grauwe Eeuw-actievoerder achter kort geding tegen sinterklaas intocht
https://www.gooieneemlander.nl/cnt/dmf20181109_21597057/grauwe-eeuw-actievoerder-achter-kort-geding-tegen-sinterklaasintocht
Pas op, sint komt eraan
https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20181108_56359485/pas-op-sint-komt-eraan

Noordhollands Dagblad, 9 november 2018, 09:42

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20181109_27517986/kort-geding-bom-onder-nationale-sinterklaasintocht

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Sinterklaas