Hedzer Faber – Van die zekerheidjes in Den Helder

Een zoete baklucht op het Bernhardplein. Gut, ja, natuurlijk staan ze er weer. Zoals de eerste lammeren en bloeiende krokusjes het begin van de lente markeren en de Juttersmarkt dat van de zomer, zo staat de komst van de oliebollenkraam van Maasakkers in de Helderse binnenstad voor het najaar.

Was het de eerste keer nog even wennen, dat de kenmerkende kraam niet langer bij de Kroonpassage stond, nu is het alweer zo natuurlijk als wat. Typisch Helders. Een stad, die zo ongelooflijk in beweging en ontwikkeling is.

Tot voor kort was zowat alles om die gouwe kraam nog anders en veel van die veranderingen leidden tot rumoer. Denk aan de verplaatsing van De Jutter, de komst van De Bolder, het kenmerkende muurtje bij het stationsgebouw, dat moest wijken voor de herinrichting van het station voorplein, en het beeld van de zeehondjes (die ooit zelfs water spuwden) vertrok naar de dijk. Er zou hier een stadhuis komen en toen kwam het niet, er kwam een veelbelovend museum en… Nou ja, we weten allemaal hoe dat is afgelopen. Of beter: hoe dat zich nog altijd voortsleept.

Maar riboet (riboet [herrie]. Maleis riboet, eigenlijk: storm. In het Nederlands-Indisch spraakgebruik: drukte, lawaai volgens Ensie, https://www.ensie.nl/uit-oost-en-west/riboet, noot RSMuseum) of niet: er verandert wel wat in de stad en in hoog tempo. Nieuwe gevels, toonaangevende gebouwen, een moderner en gezelliger straatbeeld. Beetje bij beetje ontworstelt Den Helder zich aan de stigma’s van weleer en dat begint zijn vruchten af te werpen. Er vestigen zich meer mensen in de stad dan er vertrekken en wie had dat tien jaar geleden gedacht? Tegelijk is het geruststellend, dat je in al die veranderingen nog een paar van die zekerheidjes hebt. Doe mij er maar een met krenten.

Helderse Courant, 28 september 2019, 10:00

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20190927_88409530/in-60-seconden-van-die-zekerheidjes-in-den-helder

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Maasakkers
https://robscholtemuseum.nl/?s=Karl+Pelgrom
https://robscholtemuseum.nl/?s=muurtje
https://robscholtemuseum.nl/?s=Jutter
https://robscholtemuseum.nl/?s=Bolder