Hedzer Faber – Urinoir blijft + Delano Weltevreden – Schippers zijn vernielingen en overlast publiek zat + ‘Stop uitbreiding horecaplein’ + Ronald Boutkan – Terrassen niet permanent

Urinoir op Willemsoord blijft, waar het is, want wildplassen tast de historische gebouwen aan

Den Helder – Het mag dan misschien niet volgens de letter van het stedenbouwkundig plan, het urinoir op Willemsoord blijft voorlopig staan, waar het staat.

Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders van Den Helder in reactie op raadsvragen van de fractie van Behoorlijk Bestuur. Die partij stelde bij een bezoek aan de Oude Rijkswerf vast, dat er een aantal zaken niet door de beugel kon.

Het urinoir is op verzoek van de gemeente en de politie geplaatst om te voorkomen, dat de historische gebouwen beschadigd worden door de urine van wildplassers en kan vooralsnog blijven staan tot er een definitieve oplossing is.

Wildplassers

Anders heeft de politie haar handen vol aan het uitdelen van boetes aan wildplassers die tijdens uitgaansuren in de rij staan voor de horecagelegenheden, aldus het college.

Behoorlijk Bestuur viel ook over terrasstoelen en dranghekken, die niet op de goede plek staan en parasols met de opdruk van een biermerk: ook in strijd met de afspraken. Daar zijn burgemeester en wethouders het mee eens. De betrokken ondernemers zijn hier inmiddels op aangesproken door terreinbeheerder Willemsoord b.v..

Oplossing

De stoelen moeten opgeruimd en de parasols vervangen. Terrasstoelen mogen niet permanent buiten staan. Daar moet de ondernemer zelf een oplossing voor zoeken.

Ontwikkelingsmaatschappij Zeestad werkt aan een aan een plan voor de definitieve inrichting van de openbare ruimte van Willemsoord in samenhang met de diverse projecten op de oude werf.

Helderse Courant, 21 augustus 2019, 14:57

Reacties:

Ruud Van de Kerkhof
Gebeurd eigenlijk weinig op Willemsoord .
Alleen wat vechtpartijen en lopen zeiken tegen oude gebouwen, kotsen op straat na het eten van een zure pizza en gewoon een brug open zetten zodat iemand zich te pletter kan vallen .
Wat gebeurd er weinig op Willemsoord.

Fred Kwast
Het beschadigen van historische gebouwen, is alleen voorbehouden aan de gemeente zelf. ( gebouw 66)

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20190821_48160242/urinoir-op-willemsoord-blijft-waar-het-is-want-wildplassen-tast-de-historische-gebouwen-aan

Schippers zijn vernielingen en overlast van uitgaanspubliek Willemsoord echt zat

Den Helder – Door overlast van uitgaanspubliek, weigeren steeds meer schepen om aan de plint van Willemsoord te liggen.

De eigenaren zijn het zat, dat nachthorecapubliek ’s nachts vanaf de kade op de scheepsdekken plast of daar troep op gooit, trossen losgooit, spanningskasten uitschakelt en noodschakelaars indrukt, zegt Paul Schaap, medeoprichter van Stichting Museumhaven Willemsoord Den Helder.

Soort publiek

Het voortbestaan van een belangrijk deel van de Museumhaven wordt bedreigd“, zegt Schaap. “Door de kroegen op Willemsoord wordt een soort publiek aangetrokken, dat geen idee of besef heeft wat er aan waardevol nautisch erfgoed ligt afgemeerd aan de kade langs de plint en met hoeveel liefde en zorg deze schepen veelal door vrijwilligers zijn gerestaureerd en daardoor veilig gesteld zijn voor de toekomst.” Schaap vindt, dat Willemsoord BV en de Stichting Museumhaven maatregelen moeten nemen. Zoals het openzetten van de pontjesbruggen, zodat uitgaanspubliek wordt gedwongen via de hoofdingang het terrein te verlaten. Beveiligingscamera’s, meer toezicht en draaihekken tussen het glazen gebouw van de Pinas en de naastgelegen plintgebouwen, kunnen ook helpen om de overlast terug te dringen, zegt hij.

Willemsoord BV, de gemeente en de politie overleggen intensief om de overlast van uitgaanspubliek aan de plint van Willemsoord in te dammen.

Dat zegt voorzitter Michiel Tegelberg van de Stichting Museumhaven Willemsoord Den Helder. Hij heeft directeur Hans Broekmeulen van Willemsoord BV dringend verzocht om maatregelen tegen de overlast.

We willen voorkomen, dat het uit de klauwen loopt. Het is niet zo, dat het elke nacht raak is, maar er zijn wat vervelende dingen gebeurd. Dat moet snel de kop ingedrukt worden.

Vis op de Plint

Vindt ook Frans Gorter van de Stichting Helderse Botters. Zijn stichting heeft afgelopen weekend geweigerd om het evenement Vis op de Plint extra cachet te geven door botters aan de plint af te meren. “Die botters zijn honderd jaar oud. Voor hetzelfde geld gooien mensen brandende peuken op het dek. Zolang dit niet is opgelost, leggen we onze schepen daar niet meer neer.”

De eigenaar van een ander schip heeft de overlast aan den lijve ondervonden. Hij vreest represailles van uitgaanspubliek als zijn naam en de naam van zijn schip in de krant komen. “Ons schip had geen spanning, omdat iemand de hoofdschakelaar van de spanningskast uit heeft gezet. Daardoor had de koelkast geen stroom en zat die op een bepaald moment vol schimmel.” Hij kwalificeert de ergernissen als ’baldadigheid’. “Het is dronkemansellende, maar we zitten er niet op te wachten. Daarom willen we niet meer aan de plint liggen.”

Ruurd Eijzinga is bijna elke dag aan het werk op de werf en maakt zich grote zorgen om de toekomst van de Museumhaven: “We roepen op deze manier verpaupering over ons af. Mensen stoppen hun ziel en zaligheid in het opknappen van varend erfgoed. Nationaal en internationaal is de Museumhaven op de kaart gezet. Schepen komen overal vandaan. De schippers zeggen nog niet, dat zij hier niet meer komen. Maar als het zo doorgaat, kun je er op wachten.” Een eventuele teloorgang van de Museumhaven zou Paul Schaap enorm verdriet doen. “Je ziet je kindje kapot gaan.”

Helderse Courant, 22 augustus 2019, 22:14

Reacties:

George Bethlehem
Koren op de molen van de gemeente

Rebecca van Baar
Dat kon je aan zien komen
Jammer en triest

Fred Kwast
Duurt niet lang , of ze gaan alles afscheiden met hekken. Dan wordt willemsoord alleen opengesteld voor de delen die op dat moment in gebruik zijn. De rest van het terrein wordt dan ontoegankelijk.

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20190822_77432309/schippers-zijn-vernielingen-en-overlast-van-uitgaanspubliek-willemsoord-echt-zat

’Stop uitbreiding horecaplein op Willemsoord’

Den Helder – Als burgemeester en wethouders de overlast op Willemsoord niet kunnen indammen, moet de bouw van het horecaplein op Willemsoord niet doorgaan.

Dat vindt fractievoorzitter Henk Mosk van D66. In schriftelijke vragen aan burgemeester en wethouders verwijst hij naar aanhoudende berichten over overlast, waar uitgaanspubliek voor verantwoordelijk wordt gehouden. Diverse ondernemers op Willemsoord en schippers klagen daarover.

Mosk wil weten waarom het college nog geen maatregelen heeft genomen om de overlast in te dammen.

Helderse Courant, 23 augustus 2019, 14:32

Fred Kwast
En Daar komen de teugeltjes van de stadsregering. De halsband wordt aangetrokken. De horeca op Willemsoord wordt aan de voorspelde riem /ketting gelegd..

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20190823_75837276/stop-uitbreiding-horecaplein-op-willemsoord

Nieuwe terrassen Willemsoord mogen niet permanent buiten

Den Helder – De nieuwe terrassen op Willemsoord zijn niet geheel volgens de richtlijnen geplaatst. Ook de parasols met merknamen erop mogen niet. Dat schrijft het college in reactie op vragen gesteld door Behoorlijk Bestuur.

Sinds de nieuwe horeca is begonnen op Willemsoord staan er dranghekken, terrassen en urinoirs. Allemaal dingen, waar sommige mensen zich aan ergeren. Volgens het bestemmingsplan zijn permanente urinoirs ook niet toegestaan. De fractie van BB stelde daarop vragen en kreeg deze week antwoord.

Wij zijn het met u eens dat de terrasstoelen niet overal op de juiste plek zijn neergezet. De directeur van Willemsoord BV heeft inmiddels de eigenaren van terrassen daarop gewezen”, aldus het college. “De terrasstoelen mogen niet permanent buiten staan en parasols met merknamen zijn niet toegestaan en zullen moeten worden aangepast.

Aantasting

Het urinoir is tijdelijk neergezet in afwachting van een meer definitieve voorziening om te voorkomen, dat de historische gebouwen beschadigd worden door de urine van wildplassers”, zo schrijft het college. “Het urinoir is op verzoek van de gemeente en de politie geplaatst en kan vooralsnog blijven staan tot de definitieve oplossing is gerealiseerd. Dit om te voorkomen, dat de politie frequent moet optreden tegen wildplassers, die tijdens uitgaansuren in de rij staan voor de horecagelegenheden.

Zeestad CV/BV werkt aan een plan voor de definitieve inrichting van de openbare ruimte in samenhang met de diverse projecten op Willemsoord.

Den Helder Actueel, 22 augustus 2019

Reacties:

Richard
22 augustus 2019 at 10:17
NU al gedonder om de terrassen. Dit had kunnen worden ver komen om in het contract op te stellen dat er van Mei tot Oktober een buiten terras te hebben. Dit binnen de gestelde oppervlakte per horeca. Ja die pis bakken is geen gezicht , had dan twee wc unit’s neer gezet zolang er geen oplossing is. Maar ook een goede oplossing voor al die fietsen die er elk weekend staan bij deze horeca.

RB
22 augustus 2019 at 12:02
zoals gewoonlijk alles weer halfbakken……

Piet
22 augustus 2019 at 13:41
niet halfbakken ,maar pisbakken

Frdrk
22 augustus 2019 at 18:30
Zeikpalen.

Judge X
22 augustus 2019 at 14:57
Ja zo werkt dat met Zeestadjes en hun opdrachtgever; éérst realiseer je de achterkamertjesprojecten en daarna ga je plannen bedenken voor opdoemende problemen, waar je door onkunde geen rekening mee had gehouden.

Uw nieuwe stadscentrum beste burgers van Nieuwediep, zal eindigen in een chaotisch, oncontroleerbaar en stinkend Sodom en Gomorra.. ik stond er bij en keek er na..
Hoeveel mensen hebben de afgelopen jaren al niet gewaarschuwd – in “wonderlijk Den Helder” – voor deze beren op de weg ….

RB
22 augustus 2019 at 18:34
wat is Den Helder toch een zielige incompetente gemeente, in andere (historische) steden staan er ook geen urinoirs zodat handhaving niet naar buiten hoeft om hun werk te doen……

Jacques Bierens
22 augustus 2019 at 19:30
Mijn conclusie is dat hier blijkbaar twee soorten publiek gebruik maken van de aanwezige horeca.
Al jaren hebben we horeca bedrijven aan de kade, daar staan GEEN urinoirs , dus ander soort bezoekers dan die van de horeca bedrijven afkomstig van de Koningstraat. Toch vreemd, of mogen de bezoekers van de kade wel urineren tegen de historisch gebouwen?

RB
22 augustus 2019 at 20:42
de historische botenvereniging is ook al doodziek van de horeca, ze zeiken overal tegenaan, ben toch wel nieuwsgierig of dit rondom de Koningstraat ook al zo was, heb ik nooit urinoirs zien staan?
donderdag, vrijdag en zaterdag avond gewoon alles rondom de 3 kroegen afzetten met van die hoge bouwhekken en het publiek alleen maar over de hoofdpoort dirigeren dmv diezelfde hekken, ze hebben toch niets te zoeken op de rest van Willemsoord, scheelt ook gedoe met de drijvende bruggetjes….

Juul
23 augustus 2019 at 09:36
Zo simpel is het wel gewoon afzetten met hekken via de hoofdingang en camera bewaakt. Het nadeel van deze oplossing is dat je kans maakt dat het vandalisme zich verplaatst.

Frdrk 24 augustus 2019 at 12:31
Dan heeft RB zeker nog nooit in de stegen en in de parkeergarage rondom het centrum geroken. De stegen daar , zijn niet voor niets afgezet met hekken. En de parkeergarage is s,nachts gesloten. Alleen daarom al.

RB
24 augustus 2019 at 14:04
en hoe was de situatie na het afzetten met hekken?
hier kunnen ze een lering uit trekken, als het in het centrum geholpen heeft dan is het simpel op te lossen op Willemsoord?

Frdrk
24 augustus 2019 at 14:45
Toen stonden ze gewoon tegen de hekken en straathoeken te pissen. Je lost het daar niet mee op , je verplaatst het probleem alleen maar . Net als de slooproute. Voorheen , bleef er geen bloembak of autospiegel/antenne heel op die slooproutes. Met het verplaatsen van de horeca , is het probleem van wildplassen en de slooproutes ook verplaatst.

Judge X 24 augustus 2019 at 16:12
“Lering uit trekken ,,,,”, hahaha…., wat een humor toch weer RB.

RB
24 augustus 2019 at 17:10
dus zoals ik al eerder gemeld heb op deze site een betere handhaving nodig in deze gemeente ipv de slappe hap die we nu overbetaald hebben rondlopen …….

Ferry
23 augustus 2019 at 18:31
afgezien dat de hoeveelheid horeca de opzet ,,Willemsoord,, teniet doet,ontstaat er een gezags verhouding die het ondernemerschap aantast.
Is het stadsbestuur eigen hier,op kleine dingen met sancties dreigen en uitvoeren,en de grote dingen zonder draagkracht klakkeloos uitvoeren.
Vele voorbeelden zijn er inmiddels van.

RB
23 augustus 2019 at 18:53
https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20190822_77432309/schippers-zijn-vernielingen-en-overlast-van-uitgaanspubliek-willemsoord-echt-zat

ED
23 augustus 2019 at 22:02
Het begint er prima uit te zien allemaal. Er zijn wat onhandigheden die nog, ongetwijfeld, aangepakt gaan worden. Vanuit voortschrijdend inzicht gaat dat goed komen. Zo gaat dat met dit soort projecten. Jammer dat het gemeentehuis hier komt. Een groot pand wordt in beslag genomen dat daardoor niet meer aangeboden kan worden aan investeerders om nog meer vertier voor jong en minder jong te realiseren. Vooral ben ik verbaasd over die selectieve verontwaardiging betreffende het wildplassen. Tuurlijk het is niet goed en het stinkt. Er moet wat mee gedaan worden. Maar wie……… heeft er nooit wild geplast in zijn jeugdige stapavonden?

Judge X 24 augustus 2019 at 16:21
Er nooit over gedacht, om de roze bril eens van het naïeve hoofd af te zetten ? 🙂

George
24 augustus 2019 at 10:31
Met verschillende maten meten op Willemsoord?
Aan de Weststraat zijde staan diversen parasols met koffie en bier merken.

Sigmund 25 augustus 2019 at 01:17
En wat is daar ook in vredesnaam op tegen?!?

Friedzel
24 augustus 2019 at 12:41
dusss zeestad regeld de pisbakken….veelzeggend !

Frdrk 25 augustus 2019 at 08:18
In ieder geval Friedzel, wordt het gezeik opgevangen.

https://denhelderactueel.nl/2019/08/nieuwe-terrassen-willemsoord-mogen-niet-permanent-buiten/

Ter informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=urinoir
https://robscholtemuseum.nl/?s=Zeestad
https://robscholtemuseum.nl/?s=Willemsoord
https://robscholtemuseum.nl/?s=Stichting+Museumhaven
https://robscholtemuseum.nl/?s=Paul+Schaap
https://robscholtemuseum.nl/?s=Michiel+Tegelberg
https://robscholtemuseum.nl/?s=Frans+Gorter
https://robscholtemuseum.nl/?s=Hans+Broekmeulen
https://robscholtemuseum.nl/?s=horecaplein
https://robscholtemuseum.nl/?s=Henk+Mosk
https://robscholtemuseum.nl/?s=Sodom+Gomorra