Hedzer Faber – Uit met de discussie: Zwarte Piet is gewoon zwart omdat z’n moeder dat ook is

DEN HELDER – Voor eens en altijd een einde aan de discussie: Zwarte Piet is niet zwart door de schoorsteen en met het vaderlands slavernijverleden heeft het al helemaal niet te maken. Zwarte Piet is zwart omdat z’n vader en moeder nu eenmaal ook Zwarte Piet zijn.

Dat is de boodschap die het Sint Nicolaas Genootschap wil afgeven met een fotoshoot met een zwangere Piet en haar baby. ,,Een statement maken, ja’’, zegt voorzitter Marcel Karhof tegen het Noordhollands Dagblad. Hij is zelf de verpersoonlijking van Sinterklaas bij intochten, huis- en schoolbezoeken in vooral de Kop van Noord-Holland. ,,Het doet me pijn dat er zo’n negatieve discussie wordt gevoerd over het enige echte Nederlandse kinderfeest. Op het moment dat je voor een traditionele Zwarte Piet bent, word je tegenwoordig al gauw weggezet als racist of PVV-er. Wij willen aan die discussie een vrolijke draai geven. Ik hoop dat het de tongen losmaakt.’’

NHD, 11-11-2015, 21:00 (Update 11-11-2015, 22:46)

Reacties:

Hans Nieweg · Koninklijke Marine
Absoluut helemaal waar. Tegenstanders, inclusief die afwasborstels bij de VN krijgen met 5 december een enkeltje Sahara met een emmertje en een schepje.r

Gina Gielissen · Maastricht
Ga jij maar voor Hans!

Ronny DeVries
Gina Gielissen …. zucht

Jeroen Bodewus
Ik vind dit geweldig gevonden! Het is leuk en ligt in lijn met een kindergedachte. En zo is het; een kinderfeest!

Ruud Van de Kerkhof · Geen
Wat kunnen mensen zich toch druk maken om niets er zijn wel ergere dingen in de wereld waar je je druk om zou kunnen maken GET A LIFE en laat iedereen in zijn waarde en iedereen mag in een democratie een eigen mening hebben dus wat mij betreft zwarte piet moet zwart blijven

Gina Gielissen · Maastricht
Ruud, wanneer je vind dat je je niet druk moet maken, reageer hier dan ook niet. Beter geen mening ventileren, dan een mening hebben zonder inhoud. Of begrijp je niet wat je zelf schrijft?

Ruud Van de Kerkhof · Geen
Gina Gielissen Begrijp jij eigenlijk wat je zelf schrijft , ik denk van niet .

Frederik Peereboom · Alkmaar (gemeente)
Gina Gielissen Ik vind de mening van Ruud steekhouden. Overgens maak jij hier niet uit wie wel en niet mag reageren. Als we het dan toch over rechten hebben

Kodjo Kwaku
Dit is gewoon racisme ga je toch schamen. Het Sint Nicolaas Genootschap laat hiermee duidelijk zien dat ze ergere racisten zijn dan we al dachten. Dit smerig racisme “een vrolijke draai” durven noemen? Heeft die gek niet door dat hij hiermee zwaarder aan racisme doet.

Henk van Kuijk · Leraar banjo, gitaar, bouzouki en zang bij Muziekleraar
Ga de Europese theatergeschiedenis bestuderen, en schaam je diep voor je beschuldiging naar deze fantastische vereniging. Nog anoniem ook.

Hans Bruynsma
Henk van Kuijk Nooit gehoord van Kwaku-festival? Het zou me niks verwonderen als Kodjo een en dezelfde is als die gozer uit Amserdam ZO die de hele discussie aangezwengeld heeft!
Zo ja, dan heeft het NHD hier thans een primeur!!!
Verder verwacht ik dat Kodjo, gelet op zijn mening, aangifte gaat doen tegen het St.Nicolaas Genootschap.

Kodjo Kwaku
Henk van Kuijk jij bent duidelijk besmet met het racisme virus.

Henk van Kuijk · Leraar banjo, gitaar, bouzouki en zang bij Muziekleraar
Kodjo Kwaku Ik discussieer niet met anonieme, discriminerende schelders zonder kennis. Daar zijn er al genoeg van.

Hans Bruynsma
Kodjo Kwaku Dat virus zit én in je computer én in je hoofd. Je komt morgen aangifte doen, toch?

Frederik Peereboom · Alkmaar (gemeente)
Kodjo Kwaku Je bent Surinamer :-) Nou daar hebben wij altijd het feest gevierd met zwarte piet. Zelfs in Moengo komt hij nog steeds langs.
Wat wel schandalig is dat het vaak Hindoestanen zijn die voor Sint spelen. Ja dat kan natuurlijk ook niet. :-)

Mike Kamp
Kodjo,wat een racist ben jij.Heet je soms Quincy?

Ronny DeVries
Mike Kamp ….. ik denk dat z’n uitkering iets te laat binnen is gekomen.

Maarten van der Hoef · Berlijn
Ook al is zwarte piet wel/niet racistisch, zijn voorstanders die hier reageren zijn dat absoluut wel. Ad-hominems en stereotypen omdat 1 persoon het er mee oneens is, ga je schamen.

Hans Bruynsma
Maarten van der Hoef Vraag Frau Merkel eens naar haar vluchtelingen! Sinterklaas is een Griek! Sinds wanneer zijn Grieken vluchtelingen? En…hij gaat na zijn “werkvakantie” alhier altijd terug en neemt zijn CEO ook mee terug!

Kodjo Kwaku
Frederik Peereboom om je even te actualiseren, want in Suriname doen ze daar niet meer aan. Lees maar: http://www.elsevier.nl/Buitenland/nieuws/2013/12/Sinterklaas-en-Zwarte-Piet-niet-welkom-op-Surinaamse-scholen-1425872W/ verder hebben ze daar het beladen koloniale en racistisch karikatuurtje omgeruild dat mag je hier lezen: http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/3802191/2014/12/02/Surinaamse-Sint-ruilt-Piet-in-voor-suikerfee.dhtml. Ik snap het dat die koloniale onderdrukking nog in je systeem zit. Redimusus hebben altijd moeite met aanpassing.

Hans Bruynsma
Kodjo Kwaku Een toverfee met geile borsten zeker!? En…heb je al aangifte tegen het Genootschap gedaan?
Ja mense: Zo wort de suikerfee in het (christelijke) Trouw beschreven: een juffer op hoge hakken met netkousen aan enz.

Hans Bruynsma
Het klinkt logisch en dat is het ook! Mijn partner (een Molukse) is zwanger. Ons kindje wordt een wat men zegt “gemengd bloedige”. Haar oom (vader is al overleden) is bang: Mixjes werden volgens hem in “Ons Indië” niet gewaardeerd, noch door de Indonesiërs(autochtoon), noch door de Blanda’s!
Laten we het Sinterklaasfeest inderdaad leuk houden. Het is en blijft een Kinderfeest!

Toon Haakman
Na het lezen van deze reactie moest ik even denken aan een brief die een vrouw stuurde naar de heer Wilders.
In het kort kwam het opneer dat de vrouw zich afvroeg waar hij mee bezig was, en hoe zijn uitspraken aankwamen bij kinderen uit gemengde families, of bij kinderen die geadopteerd zijn uit landen waar weinig toekomst is en hier zijn aangenomen door blanke ouders.
Kinderen die zich afvroegen of zij bij de zelfde catogorie gelukszoekers en criminelen behoorde, allen al om het feit dat ze een kleurtje hadden.
En dat allemaal omdat 1 persoon wat roeptoetert.
In het ene geval racisme en het andere geval criminalitiet.
Zoals ik al eerder aangaf in een reactie laten we gewoon naar de mens kijken niet naar de kleur.

Ijmuiderr Courant · Owner bij Zelfstandig
adoeoeoeoe, selamat datang anak kecil….
laat je niet gek maken in deze owww zo gefrustreerde wereld.
en in indonesie ben je gewoon welkom hoor….daar zijn ze net als in belanda gek op een gemengd bloedige.
selamat,juga untuk istrimu

Hans Bruynsma
Ijmuiderr Courant Vroeger , vroeguh! En da’s niet nu.

Hans Bruynsma
Nu ik alles nog eens doorscroll en -lees is dit eigenlijk een “onbegonnen discussie”: We zullen er nooit uitkomen! Dat het een kinderfeest is (en moet blijven) daar zijn we het wel over eens. Alleen niet hoe en wat!

Gina Gielissen · Maastricht
Zoals de arbeiders opkomen voor hun rechten, zo komen vrouwen op voor hun rechten, en zo komen gekleurde mensen op voor hun rechten.
Helaas menen witte mensen zich het recht toe te kunnen eigenen, te kunnen bepalen wat racisme is, wat het inhoudt, en waar het voor komt.
Maar net zoals de kapitalistische bankier niet de klassenstrijd bepaalt, en zoals de man niet bepaalt wat vrouwen als seksisme ervaren, zo bepaalt Hans Bruynsma NIET wat er wel of niet racistisch is.
Onrechtvaardig zijn is een keuze, Hans.

Frederik Peereboom · Alkmaar (gemeente)
Gina Gielissen Alle Surinamers die ik ken hebben geen enkele probleem met zwarte piet.
https://www.youtube.com/watch?v=_LZK1Ih-rm4

Ronny DeVries
Gina Gielissen aandacht te kort of zo ??

Annmarlous Blauw · Honolulu
Frederik Peereboom dus dát! like-emoticon

Hans Bruynsma
Gina Gielissen Lees jij wel? Begrijpbaar lezen stond blijkbaar niet in jouw schoolprogramma!

Hans Bruynsma
Frederik Peereboom Jahaa die BraNe knettert het even haarfijn onder z’n snor vandaan! :-)

Hans Bruynsma
Gina Gielissen Over rechten gesproken: Kinderen hebben óók rechten hoor! Daar is zelfs een verdrag over. Rechten die met voeten worden getreden. Naast kopzorg over Sinneklaas vragen ze zich nu ook af of Sesamstraat ’s avonds wel mag blijven op NPO1

Mike Kamp
Maar als wij de woorden extreem links en import noemen zijn we racisten.Maar als we naar de daden kijken kunnen we bij slinks rac in fas veranderen.

Henk Klok
Niets met racisme te maken.
Ken de geschiedenis en je leert dat St Nicolaas juist kinderen redde uit de slavernij. Dat deze kinderen gekleurd waren…….
tegenwoordig is bijna alles gelijk racisme. Laat Piet Zwart zijn.
Ik wil een Drop PIET….

Toon Haakman
Zwarte Piet kan gezien worden als de personificatie van de duivel die door Sint is overwonnen en geknecht. Zwarte Peter of Zwarte Piet is een naam die vanaf de late Middeleeuwen wordt gebruikt voor de duivel. In Duitsland wordt Sinterklaas begeleid door knecht Ruprecht, een naam die ook voor de duivel wordt gebruikt.
Soms valt de rol van de duivel en de rol van Sint in één figuur samen. In het Engels wordt de figuur van de duivel ook wel ‘Old Nick’ genoemd. Sinterklaas heeft hier klaarblijkelijk de slechte naam van zijn knecht overgenomen.
In Amsterdam in de 16de en 17de eeuw liepen in de aanloop tot 6 december (de oorspronkelijke dag waarop Sint Nicolaas wordt gevierd) Zwarte Klazen, ook wel Sunderklazen genoemd, door de straten en klopten bij mensen aan om te vragen of er nog stoute kinderen waren. Klaas was hier dus de boeman. De latere Zwarte Piet nam de rol van de Zwarte Klazen over.

Henk van Kuijk · Leraar banjo, gitaar, bouzouki en zang bij Muziekleraar
En op Texel vieren ze dat oeroude feest van Sunderklaas nog.

Hans Bruynsma
Henk van Kuijk En ergens in Friesland nog SintePiter (en die is zwart!)

Toon Haakman
Hans Bruynsma in grouw komt sint piter elk jaar rond 22 februarie aan, het enige verschil is dat hij een witte mantel draagt en 1 zwarte piet tot zijn beschikking heeft.
De traditie is onstaan door dat Sinterklaas 1 maal het plaatsje Grouw heeft overgeslagen, in de tijd dat hij nog samen met Sinte Piter aan kwam in Nederland.

Jan van Schie · Den Helder
Henk van Kuijk Sunderklaas op Texel heeft niets te maken met Sint Nicolaas. Dit staat er los van. Ouwe Sunderklaas (Tessels, “Oude Sinterklaas”) is een traditioneel Texels feest, dat gevierd wordt op 12 december, een week na het Sinterklaasfeest.Toch heeft het met het Sinterklaasfeest zoals dat tegenwoordig op de vaste wal gevierd wordt niet veel te maken. Ouwe Sunderklaas vertoont wel overeenkomsten met decemberfeesten op de overige waddeneilanden. Dit even ter info.

Henk van Kuijk · Leraar banjo, gitaar, bouzouki en zang bij Muziekleraar
Jan van Schie Jan, Ouwe Sunderklaas is wel een tak van dezelfde maskerade als Schmutzli uit Zwiterland en Duitsland, even dreigend in oorsprong. Sint is dan eigenlijk Piet.

Cliff De Meza
Wat een verschrikkelijke liegebeesten zijn die mongolen van de Sint Nicolaas genootschap. Zwarte piet is slechts een witte piet met schijteritus op zijn gezicht. Waar haalt men toch al die Bull shit vandaan om dit 8erlijk feest tot stand te houden.

Henk van Kuijk · Leraar banjo, gitaar, bouzouki en zang bij Muziekleraar
“Mongolen”, je geeft je peil al aan, ook discriminerend.

Hans Bruynsma
We kennen Zwarte Piet pas sinds ca.1850 toen de onderwijzer Jan Schenkman hem introduceerde. In zijn tijd was een zwarte knecht met pagekleding in “deftige huizen” heel normaal. Of deze Piet nou Surinamer, Antilliaan, of Javaan was, blijft in het midden(tegenwoordig identificeert men hem als Eritreeër danwel Marokkaan[Moor]).. Het zij zo. Ik roep uit volle borst: “Leve Zwarte Piet! Hoera!”

Toon Haakman
Daarnaast wordt Zwarte Piet beschouwd als de voortzetting van de middeleeuwse Moor. Rond het thema van de Moor is in de Nederlandse folklore een hele traditie ontstaan, denk aan de ‘gapers’ die bij drogisterijen aan de gevel hingen. Zwarte Piet heeft een plaats gevonden in deze traditie, vooral vanaf het moment dat de verblijfplaats van Sinterklaas in Spanje

Hans Bruynsma
Toon Haakman Het gebeente van Sinterklaas ligt in Bari (Italië), ooit spaans geweest. Vandaar dat hij uit Spanje komt. Tevens verwijzing naar de 80-jarige oorlog met Spanje: Er komt toch “iets goeds” uit het vijandige land. Vissers uit Bari haalden het gebeente uit Myra weg, toen “moslimhorden” dat deel van Turkije bestormden. Nu Turkije, want toen Nicolaas leefde, was Myra…Grieks. Klaas is dus eigenlijk een Griek, Europeaan ook!.
De naam Nicolaas komt ook uit het Grieks.

Gina Gielissen · Maastricht
Ik ben het met je eens, al zou ik je termen niet gebruiken. Ik zou willen spreken over mensen die zich bewust dom willen houden, omdat ze dat superieure gevoel zo overheerlijk vinden, dat superieure gevoel over zwart, over allochtoon, over van alles.

Jan van Schie · Den Helder
Liegen doen ze zeker. De personen zijn gewoon blanke personen die gesminkt worden. Maar om nou van “mongolen” te spreken vindt ik iets te ver gaan (mijn persoonlijke mening). Het is eerder een gebrek aan wijsheid over de geschiedenis van Sint Nicolaas.

Ronny DeVries
Henk van Kuijk .. niet eens op reageren joh.degene die het luidst gillen “discriminatie en slavernij” zijn zelf te beroerd om maar 1 poot te werken. zijn bang dat dat ze dit waarschijnlijk ooit wel moeten gaan doen.

Hans Bruynsma
Gina Gielissen Dat jij je hiermee bezig houdt! Het carnavalsseizoen is toch gisteren begonnen? Ga je
bezig houden met je feestkleding! Een zwartepietenpak lijkt me wel wat voor je! grin-emoticon

Frederik Peereboom · Alkmaar (gemeente)
Gina Gielissen Ga eens een kindje maken. :-)

Remco ten Hagen · Roostermaker bij Hogeschool Inholland
Wat een onzin, Gina, de discussie heeft niets met racisme of rechten te maken. Als aanhangers van een traditioneel kinderfeest worden weggezet als racisten, zou ik bijna zeggen: “Racisme moet, racisme doet je goed!”.

Gina Gielissen · Maastricht
Omdat zijn moeder dat ook is?!?
Raciale stigmatisering ligt ten grondslag aan zwarte piet, en het is niet luchtig, maar een teken van onvolwassen gedrag om je persoonlijke jeugdsentiment te misbruiken om onze toekomstige generaties te belasten met blackface en blackface elementen. Hoop dat de moeders die blackface propageren, zich realiseren hoe hun kinderen lijden onder het concept van een raciale karikatuur, een knechtje, een slaafje. Je leert je kinderen stigmatiseren en discrimineren, je bevordert het pesten van kinderen en volwassenen met een kleur, en je verliest hoe dan ook een toekomst waar gelijkwaardigheid voorop staat.
Altijd een verliezer.

Hans Bruynsma
Jij gaat gewoon mee naar de Sahara? Je komt er nog heel wat Zwarte Pieten tegen hoor!

Gina Gielissen · Maastricht
Hans Bruynsma, het feit dat jij beweert dat ik nog heel wat zwarte pieten tegen kom als ik mee ga naar de Sahara, impliceert dat je mensen met kleur beschouwt als zwarte piet. En dát feit, dat jij dat doet, bewijst opnieuw dat de associatie zwarte piet en racisme wordt gevoed door het in stand houden van de karikatuur van een gekleurd persoon. Racisme is een sluipmoordenaar. En jij bewijst dit weer eens, Hans. Mijn dank voor je heldere voorbeeld.

Hans Bruynsma
Gina Gielissen Dat impliceert het niet! Je hebt op school niet opgelet! Luister, let op! Marokkanen hielden ooit zwarte slaven die ze vanuit de Sahara haalden. De huidige lijfwacht/garde van de koning bestaat uit volledig zwarte personen: afstammelingen van die slaven

Hans Bruynsma
Er wordt nu wel over Zwarte Piet “gevallen”, maar wat te denken van Klaas’ bolle achterneef de Kerstman! Die laat elfen en rendieren voor zich werken!

Jan van Schie · Den Helder
Er wordt in de reacties gesproken over Ouwe Sunderklaas. Voor degene die niet weten wat voor feest dat is, hier even tekst en uitleg: Ouwe Sunderklaas is een echt Texels volksfeest, dat wordt gevierd op 12 december. Het heeft overigens niets te maken met Sinterklaas. Zodra het donker wordt, begint het spektakel. In alle dorpen worden gebeurtenissen uit de Texelse actualiteit nagespeeld. De ‘speulers’ zijn onherkenbaar vermomd. Er worden toneelstukjes opgevoerd, maar er wordt ook stil gespeuld: een onherkenbaar vermomde Texelaar met een bord, waarop een tekst staat die refereert aan een actuele gebeurtenis. Na afloop is het feest in alle cafes. Dit feest zelf een paar keer meegemaakt. Het is een groot feest met een flinke dosis humor.

Er zit dus verschil in Sint Nicolaas en Ouwe Sunderklaas.

Ijmuiderr Courant · Owner bij Zelfstandig
nou,hier kompt ie hoor…. Zwarte Piet is zwart omdat z’n vader en moeder nu eenmaal ook Zwarte Piet zijn.!!?? ja,voor de slavernij…. tijdens de slavernij doken baas en slavin soms (heel soms) het houthok in om ….om…ja wat er gebeurde laat ik in het midden,maar zelfs toen duurde het 9 maanden voordat er een prachtig mensje ter aarde kwam.. ennnnnn deze was licht van huidskleur.
dit zwarte pietje m/v moest nog even wachtten voordat ze zelf ook genieten mocht van het zwanger zijn. ennnnn daar kwam ook weer een wat licht getint kindje van…
deze kindjes waren zeer geschikt om te werken als knecht bij sinterklaas, want zeg nu zelf…. sinterklaas heeft knechten, geen slaven… slaven hadden wij!!

Hans Bruynsma
Wat een ‘flauwekul’ verkondig je weer!

Henk van Kuijk · Leraar banjo, gitaar, bouzouki en zang bij Muziekleraar
Je gaat het niet verliezen. De publieke omroep en de VN maken helemaal niet de dienst uit. Het is bespottelijk dat ze tegen de opinie van 95% van de mensen ingaan. Dat ze voorbij gaan aan het feit dat de rol van Zwartepiet al lang voor de slavernij bestond, er zijn geen theaterkundigen meer bij de omroep, een groot gemis. Nog erger is de onterechte beschuldiging van racisme. Mag je 16 miljoen Nederlanders klakkeloos en zonder bewijs voortdurend, jaar na jaar, beschuldigen van racisme? Zoals je veroordeeld kan worden voor racisme, wordt het tijd dat ook het omgekeerde kan: onjuist beschuldigen van racisme strafbaar maken. Dan zijn er minder rauwe, agressieve schreeuwers. Die proberen elk jaar een maskerade, want dat is het, niet herkenbaar zijn als spannend kindertheater, te verstoren en te verpesten. Kijk naar Suriname, de Antillen en België, daar snapt men het wel. Ik schrijf nu met mijn muziekleerlingen nieuwe Zwartepietliedjes, en leuk dat ze het vinden!

Gina Gielissen · Maastricht
Henk: er is een verschil tussen het zijn, en het niet zo bedoelen.
Hoe kun jij bepalen wat racistisch is? Heb je wel eens geluisterd naar ervaringen van mensen met kleur?

Henk van Kuijk · Leraar banjo, gitaar, bouzouki en zang bij Muziekleraar
Gina Gielissen Ik help al mijn halve leven vluchtelingen uit allerlei landen, en ben al 29 jaar adviseur van de tempel van Tamil Nederlanders in Den Helder; die nul problemen hebben met Zwartepiet. Racisme is vernederend naar ras, er is niets vernederends aan Zwartepiet, hij doet geen slaaf na, en Sint geen slavendrijver, integendeel, ze zijn leuk en verkleed en geschminkt om onherkenbaar te zijn en mysterieus. Ik ben artiest en theaterwetenschapper, en ken de geschiedenis van dit theater van de goedheid en het geven. Zelfs het Jeugdjournaal kent die niet. En ik speelde ook Zwartepiet voor kinderen van alle kleuren. Allemaal vonden ze het spannend en leuk. Nu indoctrineren volwassenen kinderen, heel droevig en kwalijk, jij ook.

Gina Gielissen · Maastricht
Henk, nogmaals, jij kunt niet bepalen wat racisme is, omdat je er geen last van hebt. Alleen van je jeugdsentiment heb je last. Anders zou je niet willen bepalen voor mensen die dit wel als een grote last ervaren. Dat heet supremistisch gedrag, oftewel privilege.
En fijn dat je begrijpt dat mensen met een kleur last hebben van racisme. En zeker heel fijn dat je ze ondersteunt en er mee werkt. Het zou nog fijner zijn wanneer je ze serieus neemt, en luistert -oprecht luistert – naar de kritiek op de raciale karikatuur en het effect op latere leeftijd van de stereotypering van de huidige, jonge generatie.

Gina Gielissen · Maastricht
En die jongere generatie heeft er helemaal geen problemen meet dat piet verandert en met de tijd mee gaat. Alleen de oudjes, Henk. De ouderen met jeugdsentiment..

Henk van Kuijk · Leraar banjo, gitaar, bouzouki en zang bij Muziekleraar
Gina Gielissen “Oudjes”, een discriminerende opmerking. Zozo, geef maar het voorbeeld. Op diverse scholen heb ik Sinterklaasliedjes begeleid, scholen met leerlingen van alle kleuren, nul problemen, veel vreugde. Den Helder heeft al heel lang een groot AZC, Sint en Zwartepiet komen daar al jaren met kadootjes, veel vreugde. Het is verder kletskoek wat je zegt, of meent dat anderen ervaren: ze moeten even Schmutzli googlen, heel simpel, dan kun je zien dat Zwartepiet voortkomt uit een zwartgeschminkte boeman van ver voor de slavernij, uit midden-Europa. Een Amsterdamse onderwijzer heeft hem liever en leuker gemaakt. Klets nou niet de schreeuwers na, die niks weten daarvan, net als diverse media. Zie verder: Pietengilde.nl

Toon Haakman
Gina Gielissen Zou dat dan inhouden dat mensen die gekleurd zijn bepalen wat racisme is?
Men kan duizend redenen aanbrengen dat zwarte piet niet racistisch is, maar word er dan ook naar de voorstanders geluisterd?
Ik begrijp echt de ophef niet, zouden de kinderen van de tegenstanders zich nu ook zo druk maken om het fiet dat ze een cadeau krijgen van een zwarte piet, of gaan ze er mee vandoor om lekker rustig er mee te spelen?
Zoals je zelf al aangeeft zijn het de volwassenen die er een probleem van maken, van zowel voor als tegenstanders. Laten we eens niet naar de kleur kijken maar naar de persoon was het credo van een aantal jaren terug in een reclame filmpje over racisme. Laten we dat dan ook doen naar een volksfeest en gewoon samen er een mooie tijd van maken

Hans Bruynsma
Gina Gielissen Jij hebt wél ervaring met racisme? Vertel!!
En kinderen hebben echt geen problemen. Mijn Marokkaans buurjongetje (ja mense, daar is tie weer!), begint te zingen: “Sie, sie sie”. Of hij daarmee nou de stoomboot bedoelt die er aankomt wink-emoticon of de maan die door de bomen schijnt, wink-emoticon weet ik niet. En dat leren ze hem en alle (hollandse)kindertjes op de dagopvang!

Hans Bruynsma
Wat heb je tegen jeugdsentiment? Jij bent zeker nooit jong geweest!?

Frederik Peereboom · Alkmaar (gemeente)
Gina Gielissen Oudjes? Laat je nakijken. Racist.

Ronny DeVries
Gina Gielissen zo te lezen denk jij dat je alle wijsheid in pacht hebt. stemt ook pvda zeker ??

Hans Bruynsma
Ronny DeVries Ze stemt SP waarschijnlijk. Eén van haar FB-vrienden is Sunita Biharie, een actieve SP’ster, ook op Twitter.
Gina bewijst dat uiterst links uiterst rechts kan raken.
Het is verstandig Gina gewoon te negeren, het hoofd te schudden en te zuchten om de onzin die ze verkondigd.

http://www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/denhelder/article27563417.ece/Uit-met-de-discussie-Zwarte-Piet-is-gewoon-zwart-omdat-zn-moeder-dat-ook-is?lref=SL_1

1 Comment

  1. Oud Cliënt 24 juli 2018 op 10:53

    Die Gina toch…
    Ze is zo achterbaks, kijk eens wat ze bij andere mensen aan richt!!!
    https://soledadmorena.wordpress.com/2016/02/22/gina-gielissen-bedriegster-op-kosten-van-de-staat/

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.