Hedzer Faber – Schilderijen Van de Wint eindelijk te zien + ‘Denk erom: je maakt het af’ + Delano Weltevreden – VSB Fonds wil kunstproject De Nollen adopteren

Schilderijen Van de Wint eindelijk te zien

Helderse Courant, 28 december 2017

Helderse Courant, 28 december 2017

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo

‘Denk erom: je maakt het af’

Helderse Courant, 28 december 2017

Helderse Courant, 28 december 2017

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo

VSB Fonds wil kunstproject De Nollen adopteren

Het VSB Fonds wil de regie over kunstproject De Nollen overnemen van het stichtingsbestuur, zodat het museum kan worden afgebouwd.

Dat zegt directeur Bernt Schneiders van het VSB Fonds. Hij is door de rechtbank aangesteld als bemiddelaar tussen de erven van de overleden kunstenaar Rudi van de Wint en het bestuur van Stichting De Nollen.

26 miljoen

Het VSB Fonds is een particulier vermogensfonds, dat jaarlijks 26 miljoen euro te investeren heeft in de kwaliteit van samenleven.

Diverse fondsen en overheden hebben miljoenen euro’s gestoken in de bouw van het museum bij treinstation Den Helder Zuid. Het museum staat er door geldgebrek al enkele jaren onafgebouwd bij. Door de ruzie tussen de erven en het bestuur is het niet mogelijk om extra geld binnen te halen.

Zeggenschap

De kijvende partijen twisten over onder meer de zeggenschap over het kunstproject. Schneiders, voormalig burgemeester van Haarlem, heeft de erven en het bestuur van De Nollen gemeld, dat het VSB Fonds het project wil adopteren. ,,Het is een uniek project. Wij willen er voor zorgen, dat het afgemaakt wordt. Maar als we erin stappen, willen we wel aan het roer zitten. We willen zeggenschap over hoe het verder gaat als we er geld en kennis in stoppen.’’

Het stichtingsbestuur zou plaats moeten maken voor een door het VSB Fonds aan te stellen parttime directeur en een Raad van Toezicht. “Dit voorstel hebben we maandag gedaan. Van het bestuur hebben we nog geen reactie ontvangen.”

Ook van de erven wordt een offer gevraagd, zegt Schneiders. De broers Gijs en Ruud jr. wonen in beheerders woningen op het terrein. “We hebben gevraagd, dat zij delen van die ruimten op De Nollen ter beschikking stellen voor verhuur. Met die opbrengsten kunnen schulden worden afbetaald. De erven hebben positief gereageerd. Ook zijn zij bereid om het beheer van het terrein voor een bepaalde tijd te doen zonder dat daar een vergoeding tegenover staat.”

Bernt Schneiders zegt, dat het om ’een ruw voorstel’ gaat, waar nog geen bedragen aan gekoppeld zijn. “Daar gaan we naar kijken als het bestuur akkoord gaat.” Als dat niet gebeurt, steekt het VSB Fonds geen cent in het kunstproject.

Op 1 februari wordt de rechtszaak hervat. Schneiders moet de rechtbank dan vertellen, of de bemiddelingspoging is gelukt. “Ook als de bemiddeling lukt, betwijfel ik, of het de beide partijen, gezien de moeizame verhoudingen, lukt om het project af te maken.’’

Noordhollands Dagblad, 18 januari 2018, 17:33

https://www.noordhollandsdagblad.nl/playlist/den-helder-uitgelicht/artikel/vsb-fonds-wil-kunstproject-de-nollen-adopteren

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=de+nollen