Hedzer Faber – Rapporten zwembad Den Helder openbaar, maar conclusies onleesbaar

Wie er verantwoordelijk is voor het debacle met zwembad Het Heersdiep in Den Helder, blijkt niet uit de inspectierapporten, die op verzoek van deze krant openbaar zijn gemaakt door de gemeente Den Helder.

In de verstrekte documenten zijn de belangrijkste conclusies en aanbevelingen weg gelakt. Ze zijn nu voor iedereen in te zien via deze link: https://www.denhelder.nl/data/publicatie-website/wob-verzoek-inventarisaties-naar-gebreken-bij-zwembad-het-heersdiep/Wob-verzoek%20zwembad%20Heersdiep%20verzoek%20en%20reactie.pdf?_dc=1536843486652&_dc=1536843486708. Het in 2013 opgeleverde zwembad moet nu al grondig worden gerenoveerd in verband met tal van gebreken.

Nieuwbouw

Het vorige college repte zelfs van een renovatie, die ’nieuwbouw benadert’. Geen van de bij de bouw betrokken partijen neemt echter verantwoordelijkheid voor de problemen met onder meer losse tegels en lekkage.

De redactie van deze krant deed in juli een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur om hier helderheid in te scheppen.

De gemeente verstrekt de inspectierapporten, die inderdaad reppen van gebreken aan onder meer tegelwerk en beton, maar grote delen van deze documenten zijn onleesbaar gemaakt.

Volgens de gemeente – opdrachtgever voor de bouw van het bad – zou volledige openbaarmaking onder meer de economische belangen van de gemeente schaden.

Schandaal

De raadsfractie van Behoorlijk Bestuur stelde eerder vragen over de problemen met het zwembad. Raadslid Sylvia Hamerslag: “Hier worden we niet veel wijzer van. Het is natuurlijk een grof schandaal dat dit zwembad, waar zoveel gemeenschapsgeld mee gemoeid is, nu alweer zoveel gebreken vertoont. En het is frustrerend dat je als burger dan niet kunt zien waarom het mis is gegaan. Ik reken er op, dat de gemeente alles op alles zet om de schade te verhalen op de verantwoordelijke partij, wie of wat dat dan ook blijkt te zijn.”

Noordhollands Dagblad, 15 september 2018, 7:00

Reacties:

Ruud Van de Kerkhof
Het is een grof schandaal dat de conclusies onleesbaar zijn gemaakt .
Alleen maar om de belastingbetaler te belazeren .
Ik eis daarom dat de grootse partij in de raad BVDH dit tot de bodem uitzoekt wie hier voor verantwoordelijk is .
BVDH schreewde van de daken tijdens de verkiezingen beloofd is beloofd meer openheid naar de burgers .
Nou dan kunnen ze nu aan de burgers laten zien dat deze kreet geen losse floder was .
En hun belofte kunnen waar maken .

Adelheid Dekker
Het feit dat zelfs de handtekeningen onder de brief zijn doorgehakt doet mij het ergste vreze . Hier is het laatste woord nog niet over gezegd. Politiek aan zet.

Cornelis Pieter
Bijzondere dat de gemeente niet eerst in overleg gegaan is met de aannemer die eindverantwoordelijk is voor de bouw om de oorzaak te achterhalen en van daaruit een oplossing te realiseren met alle betrokken partijen. Nog wat brabbelteksten erbij over het schaden van economische belangen v/d gemeente om de verantwoordelijke ambtenaren en politici uit de wind te houden, die door de gewijzigde wetgeving van publiek recht naar privaat recht zijn verschoven, waardoor ze makkelijker persoonlijk aansprakelijk zijn te stellen. De gemeente is net zoals andere overheden per 2016 geprivatiseerd, al mag de massa dat niet weten omdat de massa dan doorkrijgt dat er een stille staatsgreep heeft plaatsgevonden. De poppetjes boven in het private bedrijf Den Helder, zoals bijvoorbeeld Koen Schuiling, weten dat maar al te goed, en handelen er ook naar door iedere vorm van mogelijke persoonlijke aansprakelijkstelling te vermijden.

President Van De verenigde Staten
Context?

Henk van Kuijk
We hebben een nieuw college, dat is gevormd in strijd met de wens van de kiezer. Ze willen transparant zijn en verbinden. Wat hebben we al gekregen van dit college? Schending van de privacy van het gezin Scholte, met mes op de keel, beneden elk peil; een bolder die geen draagvlak heeft; en geen openbaarheid van zaken waar het gemeenschapsgelden betreft. Maar als er zo 3 miljoen wordt bezuinigd op de WMO, dan is opeens alles openbaar. Maar over Zeestad (tekorten verhuizing schouwburg) en de 21 miljoen van Port of Den Helder gaat het deksel weer op de pot. Onafhankelijke pinautomaat bedrijven, begrijpt u wel?
Terecht vraagt de krant om openbaarheid van bestuur, en is nu kritisch. Overigens, toen wij als burgers dat vroegen over de tekorten verhuizing schouwburg (nog steeds in de doofpot), bleef en blijft de krant stil.
En dan het argument:”economisch belang van de gemeente”. De conclusie van dit raport kan niet anders zijn dan dat de bouwers worden aangesproken op de afgesproken en vastgelegde aansprakelijkheid en garantie. “Economisch belang” houdt in: onderhandelen, prijs opdrijven, financieel schade ondervinden. Daar kan hier geen sprake van zijn. De bouwers moeten gewoon 100% herstellen. Zonder enige betaling door de gemeente.

Peter Pronk
Doofpot???

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo/rapporten-zwembad-den-helder-openbaar-maar-conclusies-onleesbaar

PDF:
Gemeente Den Helder – Wob verzoek zwembad Heersdiep en reactie

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=zwembad