Hedzer Faber – PvdA Den Helder heeft twee stuurlui op het schip

,,Andries is niet te sturen’’, erkent PvdA fractievoorzitter Peter de Vrij, over zijn enige fractiegenoot in de raad, Andries Pruiksma. ,,Maar daar willen we niet al te spastisch mee omgaan.’’

In deze periode koos Pruiksma op drie belangrijke dossiers een andere richting dan de coalitie: het stadhuis, gratis parkeren en Scholtemuseum. Bij zijn aantreden had hij al aangegeven een eigen mening te hebben over het stadhuis.

De Vrij: ,,Dat is nooit een probleem geweest, ook niet op de ledenvergaderingen. Over zijn eigen koers omtrent het museum moet ik hem nog spreken. Dat heeft me erg verrast. Ik wist niet beter dan dat we beiden de collegelijn zouden volgen. Hij zegt te hebben bemiddeld ’op persoonlijke titel’, maar in dit werk bestaat dat niet. Hij is raadslid, van de PvdA, en dus ook als je met Rob Scholte staat te praten.’’

Maakt onvoorspelbaar stemgedrag de PvdA niet tot een onbetrouwbare coalitiepartner? ,,Dat denk ik niet. We hebben vaak discussie binnen de fractie, maar meestal komen we toch samen uit op de coalitielijn. Je mag als raadslid zonder last of ruggespraak natuurlijk je eigen afweging maken. En met een ruime coalitie (20 van 31 zetels, red.) maakt één stem niet snel het verschil.’’

,,Ga je wel eens naar bed met het idee ’ik heb het vandaag niet goed gedaan’?’’, beantwoordt Pruiksma de waaromvraag met een wedervraag. ,,Ik heb dat gehad in een eerdere periode. Het dossier: de Diaconiestraat. Toen zat ik nog in een grotere fractie en ben ik meegegaan met het fractiestandpunt terwijl het me niet lekker zat. Daarna heb ik me voorgenomen, dit doe ik nooit weer.’’

Hard werken

Politiek is nóóit de weg van de minste weerstand, vindt Pruiksma. ,,Als bestuurder van deze stad heb ik de persoonlijke verantwoordelijkheid om de zorgvuldigheid te dienen. Daarbij laat ik me niet leiden door emotionaliteit, maar door informatie. Die zoek ik en vind ik, en dan bepaal ik mijn standpunt. Kiezen is hard werken. En heel vaak zijn die keuzes binnen de fractie dan eensluidend. En soms niet. Dat is jammer en soms gaat het er ook heftig aan toe. Maar ik moet met mezelf in het reine kunnen blijven.’’

Die keren dat het botste, was wel op drie van de belangrijkste dossiers in de laatste anderhalf jaar. ,,Ja, als het gaat over de kleur van het behang, kom je er altijd wel uit. Maar bij de principiële keuzes, dan kan het gaan knetteren.’’

Knetteren, inderdaad, en niet scheuren. Daar zijn beide PvdA’ers in elk geval eensluidend in.

,,Nee’’, zegt De Vrij even snel als stellig. ,,We gaan het niet op de spits drijven. Omdat het niet mag gebeuren, de belangen te groot zijn en de verhoudingen zijn goed. En het zou ook ongeloofwaardig zijn. Als er twee mannen in Den Helder zijn die de PvdA belichamen, dan zijn dat Pruiksma en De Vrij.’’

NHD, 8 april 2017, 7:02

https://www.noordhollandsdagblad.nl/playlist/den-helder-uitgelicht/artikel/pvda-den-helder-heeft-twee-stuurlui-op-het-schip