Hedzer Faber – Kritiek burgemeester Den Helder op eigen VVD + RTV Noord – Groninger Schuiling haalt uit + Nieuwsblad van het Noorden – Felle kritiek op VVD + ‘Verbetering niet in zicht’

Kritiek burgemeester Den Helder op eigen VVD

Den Helder – Burgemeester Koen Schuiling van Den Helder vindt, dat er iets drastisch moet veranderen in zijn partij, de VVD.

In een opiniestuk in NRC maakt hij in heldere bewoordingen kenbaar, dat zijn partij foute keuzes maakt en verbetering niet in zicht is. Er zijn te veel schandalen op gebied van integriteit en beleidsmatig worden liberale kernwaarden verkwanseld, vindt hij. ’Ernstige recente missers, van de leugen van Zijlstra (over zijn ‘ontmoeting’ met Poetin, red.) tot het geklungel met de dividendbelasting, leiden niet tot bezinning, maar worden in het ergste geval met een relativerende ‘grap’ afgedaan. Wordt de ernst wel gevoeld?’

Ondertussen is er veel ongenoegen onder VVD bestuurders, schrijft Schuiling, over bijvoorbeeld regeldruk in de zorg, onderwijs en politie. Ook noemt hij de ’onverantwoorde’ bezuinigingen op Defensie, die hij merkt als burgemeester van de marinestad. ’Ondanks de lippendienst van sommige bewindslieden is er van werkelijke interesse in de ernstige gevolgen nimmer sprake geweest. En dat duurt tot heden voort: er wordt al jaren gebakkeleid over de salariëring en het pensioengat van de militairen. Hoe ver wil de VVD het laten komen?’

Helderse Courant, 12 januari 2019, 16:48

Reacties:

George Bethlehem
Den Helder mag dan een marinestad zijn, er zijn ook nog burgers die in het pensioengat van de VVD (zijn ge)vallen.

Arie A A Ruiter
Heeft Koentje niet het lef om zijn lidmaatschap van de VVD op te zeggen?

Jos Kuijpers
wat denk je ?

Arie A A Ruiter
Ik denk niet dat Koentje het left heeft zoals burgemeester Don Bijl van Purmerend.

Ruud Van de Kerkhof
In Den Helder hebben ze al jarenlang op deze Burgemeester kritiek

Ruud Van de Kerkhof
De pot verwijt de ketel

Wilhelmina van den Bos
In gekozen colleges zoals gem.raden, 2e Kamer en Provincies zitten geen zgn. Jan Modaal’s c.s. Dat is de reden dat louter eigen belangen van de zgn. gekozen politici prevaleren. En dat komt zóveel voor…….

Jaap Holtzapffel
DIE KOEN SCHUILING HEEFT WEL LEF HOOR! HOE DEZE MAN MET ROB SCHOLTE IS OMGEGAAN EN DAN KRITIEK OP VVD-COLLEGAE DURVEN TE HEBBEN… DE POT EN DE KETEL!

Kees Jan van Velsen
Burgemeester Koen Schuiling keek vast in een spiegel toen hij zijn oordeel klaar had over Mark Rutte. Wat hij over Rutte zegt, kan zeker ook tegen Schuiling worden gezegd.
Als Koen Schuiling zichzelf met dit praatje naar een ander baantje wil promoten, dan heeft hij de plank volledig misgeslagen…

Koos V Dongen
Ik was laatst op een kerstfeest met oud collega,s waar inderdaad werd gesproken over het pensioengat wat voor veel burgers van Den Helder een enorm probleem is. Er word hard gewerkt aan een oplossing voor defensie personeel maar voor gewone hardwerkende burgers van onze stad en land helemaal niet die moeten leningen afsluiten om te kunnen overleven.Dat is inderdaad de VVD en we weten allemaal als die partij aan de macht is gaat het niet goed met de gewone man. Maar waarom groeien de andere oude clubs dan niet zoals de PvdA, waarom stemmen we daar dan niet masaal op.Ik denk gewoon omdat de bevolking liever op allemaal kleine clubjes stemt uit onvreden die elkaar dan daarna allemaal weer aan het bevechten zijn voor de stemmen voor de volgende verkiezingen.En bij clubs als de PvdA net als bij vakbond FNV zien we mensen aan het bewind die alleen maar praatjes hebben met hun slimme koppies waar geen hard werkend mens zich nog hekend.Praatjes vullen geen gaatjes zij mijn vader vroeger en daar geloof ik in geen woorden maar daden.

Henk van Kuijk
Zo, hup nieuwe foto, en mijn opmerking weggewerkt. De rest blijft staan. Geeft niet redactie, we beginnen gewoon opnieuw:
VVD en burgemeester: 1. Sabotage van renovatie Bijlweg 2. Miljoenen over de balk voor Rabostadhuis en front-offices 3. 80% wil geen nieuw stadhuis, er is geen cent, VVD maakt steeds weer nieuwbouwplannen 4. Belofte bij verkiezingen, alle partijen: de mens (WMO) wordt gespaard, na de verkiezingen, pats, 3 miljoen bezuinigen 5. Ondanks nieuwe raad Scholte eruit gewerkt, privébezit van hem en gezin ingepikt (de mensen Scholte en gezin bestaan), beloften aan hem gebroken. 6. Grond geven aan Port of Den Helder, en daarna voor 3 miljoen terugkopen, hoezo integriteit?

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20190112_63774531/kritiek-burgemeester-den-helder-op-eigen-vvd

Groninger oud wethouder Schuiling haalt uit naar de VVD

‘Er moet bij de VVD iets grondig en drastisch veranderen.’ Dat zegt de Groninger oud wethouder Koen Schuiling vandaag in NRC.

De krant publiceerde vandaag een pagina groot artikel (https://www.nrc.nl/nieuws/2019/01/11/vvd-maakt-foute-keuzes-en-verbetering-is-niet-in-zicht-a3480385) van Schuiling over de VVD. Namens die partij was hij acht jaar wethouder in de stad Groningen. Tegenwoordig is hij burgemeester van de gemeente Den Helder.

Opzeggen van het partijlidmaatschap

Aanleiding voor het artikel is het opzeggen van het partijlidmaatschap van twee VVD burgemeesters de laatste maanden. In november burgemeester Marco Out van Assen en vorige week Don Bijl van Purmerend.

Volgens Schuiling symptomen van een breed gedragen ongenoegen binnen de partij over de koers van de Liberalen. Zoals de talloze integriteitskwesties, die volgens Schuiling het gevolg zijn van ‘een blinde vlek en een gebrek aan moreel besef bij mensen, die de top van de partij hebben kunnen bereiken’.

Wethouder van 1998 tot 2006

Schuiling was van 1998 tot 2006 Wethouder van economische zaken en speelde daarvoor als fractievoorzitter van de VVD in de Groninger gemeenteraad een sleutelrol bij het wegsturen van de toenmalige burgemeester Hans Ouwerkerk naar aanleiding van de Oosterpark wijk rellen tijdens de jaarwisseling van 1997/98.

Volgens Schuiling is ook bij de afhandeling van het aardbevingsdossier in Groningen zijn partij fors tekortgeschoten: ‘opeenvolgende VVD-bewindspersonen zijn verantwoordelijk voor dit dossier, maar het vertrouwen is na acht jaar weggeslagen’, vertelt Schuiling in NRC.

RTV Noord, zaterdag 12 januari 2019, 15:04

https://www.rtvnoord.nl/nieuws/203551/Groninger-oud-wethouder-Schuiling-haalt-uit-naar-de-VVD

Oud wethouder Groningen Koen Schuiling uit felle kritiek op VVD

Oud wethouder van Groningen Koen Schuiling heeft zaterdag in een opiniestuk in NRC (https://www.nrc.nl/nieuws/2019/01/11/vvd-maakt-foute-keuzes-en-verbetering-is-niet-in-zicht-a3480385) felle kritiek geuit op zijn eigen partij, de VVD. Hij vindt dat iets grondig en drastisch moet veranderen. “De VVD maakt foute keuzes en verbetering is niet in zicht.”

Schuiling is sinds 2017 burgemeester van Den Helder. Van 1998 tot 2006 was hij wethouder in Groningen, waar hij onder meer economische zaken in zijn portefeuille had. Schuiling is ook voorzitter van de Raad van Toezicht van de Hanzehogeschool Groningen.

In NRC steekt Schuiling zijn mening niet onder stoelen of banken. “Fundamentele liberale waarden worden bedreigd en de VVD top kijkt weg”, schrijft hij. Binnen de partij rommelt het al langer. Burgemeester Marco Out van Assen zegde in november na 25 jaar zijn lidmaatschap op, omdat hij zich ‘ongemakkelijk voelde’ bij de partij (https://www.nhnieuws.nl/nieuws/237937/purmerendse-burgemeester-don-bijl-zegt-vvd-lidmaatschap-op).

‘Breed ongenoegen’

Ook burgemeester Don Bijl van Purmerend vertrok (https://www.dvhn.nl/binnenland/Burgemeester-Purmerend-verlaat-VVD-uit-onvrede-24025612.html), na een lidmaatschap van liefst 50 jaar. Schuiling stelt, dat zijn collega’s ‘een breed ongenoegen verwoorden, dat onder veel bestuurders met een VVD signatuur leeft’. Schuiling is van mening, dat er te veel schandalen zijn op het gebied van integriteit. Hij spreekt ook van ‘ernstige missers’ en doelt op de leugen van Halbe Zijlstra over zijn ‘ontmoeting’ met Poetin en ‘het geklungel met de dividendbelasting’.

Schuiling haalt in zijn opinieverhaal ook de gaswinning in Groningen aan. “Opeenvolgende VVD bewindspersonen zijn verantwoordelijk voor dit dossier, maar het vertrouwen is na acht jaar weggeslagen. Dat is mede te wijten aan de stroming binnen de VVD, die een zwaar accent legt op de materiële kant van het leven. Die stroming is behoorlijk dominant. En dan worden er ook nog eens ronduit foute keuzes gemaakt.”

Nieuwsblad van het Noorden, 17:50, 17:51

https://www.dvhn.nl/groningen/Oud-wethouder-Groningen-Koen-Schuiling-uit-felle-kritiek-op-VVD-24054080.html

Burgemeester Den Helder Koen Schuiling: ‘VVD maakt foute keuzes en verbetering is niet in zicht

Den Helder – De VVD krijgt het zwaar te verduren van haar Noord-Hollandse burgervaders de afgelopen tijd. De Purmerendse burgemeester Don Bijl zei na vijftig jaar zijn lidmaatschap op bij de partij en nu lijkt het ook in Den Helder te rommelen: VVD-burgemeester Koen Schuiling vindt dat zijn partij foute keuzes maakt en verbetering niet in zicht is.

Dat schrijft Schuiling in een opiniestuk in het NRC. Volgens de burgemeester worden er te veel fouten gemaakt, waar vervolgens ook niet adequaat op gereageerd wordt: ‘Ernstige recente missers, van de leugen van Zijlstra tot het geklungel met de dividendbelasting, leiden niet tot bezinning, maar worden in het ergste geval met een relativerende ‘grap’ afgedaan’, aldus Schuiling.

Ondertussen is er veel ongenoegen onder VVD-bestuurders, stelt de burgemeester. Ongenoegen over bijvoorbeeld de werkomstandigheden voor agenten, verplegend personeel en leraren: ‘Ook al belooft men iedere privatisering, verzelfstandiging en liberalisering opnieuw dat het voortaan beter, goedkoper en efficiënter zal gaan. Weer is de mens uit beeld. Dáár wringt de schoen.’

Het is niet de eerste keer dat de burgemeester in de pen klimt om zijn ongenoegen over het handelen van zijn partij te delen. Eerder schreef hij ook al een in een brief aan het NRC over VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff: ‘Waarom staat de voorman van de liberale partij niet voor kernwaarden van onze democratische rechtsstaat? Waarom surft hij mee op de golven van populisten?’

In november vorig jaar zei Burgemeester Marco Out uit assen ook na 25 jaar zijn lidmaatschap bij de partij op. Volgens Schuiling verwoorden de afzwaaiende burgemeesters het breed ongenoegen dat onder veel bestuurders met een VVD-signatuur leeft.

Lees ook:
Burgemeester Den Helder schrijft Nashville column: ‘Oordeel niet, maar heb ze lief’
https://www.nhnieuws.nl/nieuws/238328/oordeel-niet-maar-leg-je-arm-om-de-schouders-van-je-kind-heb-ze-lief
Purmerendse burgemeester Don Bijl zegt VVD-lidmaatschap op
https://www.nhnieuws.nl/nieuws/237937/purmerendse-burgemeester-don-bijl-zegt-vvd-lidmaatschap-op
Burgemeester Hilversum: “Teveel mensen voelen zich niet meer gehoord”
https://www.nhnieuws.nl/nieuws/238194/burgemeester-hilversum-teveel-mensen-voelen-zich-niet-meer-gehoord

NH Nieuws, 12 januari 2019, 21.51 uur

https://www.nhnieuws.nl/nieuws/238383/burgemeester-den-helder-koen-schuiling-over-vvd-foute-keuzes-gemaakt-en-verbetering-niet-in-zicht-is

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Koen+Schuiling
https://www.nrc.nl/nieuws/2019/01/12/vvders-missen-liberale-waarden-a3503463
https://robscholtemuseum.nl/ronald-boutkan-onderzoek-naar-helderse-kinderburgemeester-delano-weltevreden-jeugdburgemeester-met-eigen-raad/