Hedzer Faber – Het klinkt zo sympathiek: maak de Donkere Duinen ook toegankelijk voor rolstoelers, maar het mag niet door milieuregels

Wethouder Peter de Vrij leest voor in de opvang (foto Reg!o Noordkop)
Wijlen Kees de Jager op de plek, waar hij graag een rolstoel pad gerealiseerd had gezien (foto GroenLinks)

Het klinkt zo sympathiek: maak de Donkere Duinen ook toegankelijk voor rolstoelers, maar het mag niet door milieuregels

Den Helder – Het klinkt als zo’n sympathiek idee, om de Donkere Duinen ook toegankelijk te maken voor rolstoelen. Maar het gaat niet gebeuren.

Het initiatief kwam uit de hoek van GroenLinks, van het onlangs overleden commissielid Kees de Jager. Hij pleitte voor een verhard rolstoel pad, omdat de onverharde paden, die er nu liggen onbegaanbaar zijn voor een normale rolstoelHet argument van de gemeente dat rolstoelers maar naar Mariëndal moeten gaan is betuttelend en discriminerend’’, zei hij vorig jaar. “Mariëndal is een polderlandschap, Donkere Duinen een aangeplant bos. We pleiten voor een redelijke oplossing.”

Daar is ook echt serieus naar gekeken, zegt wethouder Peter de Vrij. Maar strenge milieuregels gooien roet in het eten. Den Helder liet onderzoek doen naar de mogelijkheden. De onderzoekers concludeerden, dat er op veel terreinen geen probleem is. Het pad zou moeten komen op de plek, waar nu al onverharde wandelpaden liggen. Die zijn onbegroeid en als dat pad iets anders is ingericht, verstoor je daar niet meteen bepaalde dieren mee. Maar stikstof is wel een probleem. De Donkere Duinen zijn Natura 2000 gebied en dan komt het heel precies als het gaat om stikstof uitstoot. De Vrij “In het kort komt het er op neer, dat we daar helemaal geen werkzaamheden kunnen verrichten.

Lees ook
Veel steunbetuigingen voor actie, die gebruikers rolstoel toegang geeft tot de Donkere Duinen in Den Helder
https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20200506_51650972
Kees de Jager, politicus en belangenbehartiger van mensen met een beperking. ’Voor GroenLinks was hij heel belangrijk
https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/DMF20201219_21391563

Helders Courant, 17 februari 2021, 15:21

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/DMF20210217_68503588

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Kees+de+Jager
https://robscholtemuseum.nl/?s=Peter+de+Vrij
https://robscholtemuseum.nl/?s=GroenLinks+Den+Helder
https://robscholtemuseum.nl/?s=Rolstoel
https://robscholtemuseum.nl/?s=Donkere+Duinen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Natura+2000

3 Comments

  1. Ik kom al jaren in de donkere duinen, op elke plek waar ik maar wil zijn(in mijn rolstoel).Betutteling van de bovenste plank. Wat een onzin zeg.

    Als de donkere duinen niet toegankelijk zijn voor een rolstoelgebruiker, ligt dat toch echt aan de persoon of zijn stoel. En als je uitsluitend geduwd kan worden is een ritje over onverharde paden prima mogelijk. Ik erger me kapot aan het gemiddelde slachtoffergedrag van veel beperkten.

  2. Wat een prachtig commentaar Jacques. Overal in onze maatschappij is het evenwicht zoek, ook bij dit onderwerp. Ooit eisten rolstoelgebruiken dat alle Nederlandse bussen in het openbaar vervoer omgebouwd zouden worden, zodat ze tot op straatniveau door hun vering konden zakken. Absurd natuurlijk, de kosten hiervan zijn zo hoog, dat je iedere rolstoelgebruiker van dat bedrag een Mercedes met chauffeur kunt geven. Terecht afgewezen dat plan. Maar vervolgens doen we niets en dat is even absurd.

    Rolstoelers zullen moeten accepteren, dat het ondoenlijk is om de hele maatschappij rolstoeltoegankelijk te maken. En de maatschappij zal moeten accepteren, dat rolstoelgebruikers daar op een creatieve manier voor gecompenseerd moeten worden.

    Voorbeelden zijn altijd link, maar misschien moet je omdat we niet de hele Donkere Duinen willen asfalteren, rolstoelgebruikers die daardoor alleen maar saaie rondjes kunnen draaien in Mariendal, eens een mooie vakantie aanbieden in een natuurgebied waar het wel goed toeven is met een rolstoel. Zoiets. In goed overleg en met respect voor elkaars problemen en mogelijkheden.

  3. Laten we de brailleschrift bordjes bij de ingang niet vergeten. Een stadsomroeper zou nog beter zijn. Dan kunnen de doven ook van de bosgeluiden genieten.

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.