Hedzer Faber – ’Dit was broedermoord’, zegt Lolke Kuipers + Coalitie in Den Helder wilde nog eens vier jaar

’Dit was broedermoord’, zegt Lolke Kuipers

Hij was net thuis, rond half vier die vrijdagmiddag, toen hij werd gebeld door journalist Delano Weltevreden, reconstrueert Lolke Kuipers (59) zijn laatste minuten als wethouder namens D66 Den Helder. Een moment, dat hij typeert als ’broedermoord’. “Een mes in de rug, van de Stadspartij.”

“Delano stelde me drie vragen, die hij bleef herhalen. Hij zei ook, dat ik niet kon ontkennen, want hij had de brief voor zich. Citeerde mijn eigen woorden uit de mail, die ik ’s ochtends aan de andere leden van het college had gestuurd. Toen wist ik: dit heeft geen zin meer. Iemand heeft zijn kans gezien en mijn mail gelekt. Ik ben vreselijk belazerd en het is klaar.”

Niet handig

Het gaat over de verhuizing van coffeeshop Aktama naar de Zuidstraat. In de brief schrijft Kuipers aan zijn collega’s, dat de procedure niet te stoppen is. ’Het verlenen van de vergunning is een juridisch proces, dat ook eindigt van rechtswege, ook als wij niets doen. Als wij de vergunning niet verlenen (wat zeer apart is!) kan de coffeeshophouder met veel succes dit besluit aanvechten. Dus ook niet handig.’ Hij zegt de raad en omwonenden na 21 maart – de verkiezingsdag – te informeren en sluit af met ’makkelijker kunnen we het niet maken… mooier ook niet.’

Nog tijdens dat telefoongesprek vraagt Kuipers per mail aan zijn collega’s in het college wie er heeft gelekt. Hij zegt ook ’ik ben er klaar mee’. Kuipers: “Dat was feitelijk mijn ontslagbrief. Het hele weekend hebben ze geprobeerd me binnenboord te houden, tot maandagochtend aan toe. Koen, Trees en Edwin (burgemeester Schuiling en wethouders Van der Paard en Krijns, red.). Van de Stadspartij wethouders niks. Pieter Kos hield zich stil tijdens onze vergadering maandagochtend en Odd Wagner kwam met of ik zelf ook niet een beetje onvoorzichtig was geweest, alsof het mijn eigen schuld was. Dus ik zeg: als ik hier twee knaken op tafel leg, en jij pakt ze. Wie is dan de dief? Dan ben jíj de dief!”

In slaap

“Ik ben niet gestruikeld over een coffeeshop. Helemaal niet. Die vergunning was niet te stoppen en dat wist de raad ook. Dat heb ik ze ook verteld, maar dat is kennelijk niet begrepen. Mij valt niets te verwijten. Ja, dat ik niet tot op het laatst wakker ben gebleven voor een politieke aanval, een zieke verkiezingsstunt. Vrijdag ben ik in slaap gesukkeld. En heb ik Pieter Kos de kans gegeven om me uit te schakelen. Dat is mijn enige fout geweest.”

Maar wacht even: de mail is toch duidelijk? ’Tussen 21 maart en de verlengingsdatum worden direct omwonenden en ook de raad geïnformeerd’. En bij de raadsvergadering over dit onderwerp heeft u inderdaad aangegeven, dat het heel lastig zou worden om de procedure te stoppen, maar dat dat moest worden uitgezocht.

Kuipers: “En dat is dus precies wat we hebben gedaan. Kijk, dat van die 21 maart wordt nu uitgelegd als dat ik het over de verkiezingen zou willen heen tillen. Snap ik als je karaktermoord wilt plegen, maar het was op dat moment de eerst mogelijke datum waarop we resultaten van het Bibob-onderzoek (antecedenten onderzoek van de vergunningaanvrager, red.) konden hebben. Daarna kun je pas zeggen, of het lukt of niet. Die stukken zijn er nog steeds niet, heb ik begrepen en het zou nog best eens april kunnen worden voor er echt uitsluitsel is.”

Maar als u vindt, dat u niets te verwijten valt, dan had u toch kunnen blijven?

“Misschien dat een ander dat kan, maar ik niet. Misschien ben ik daar te veel Fries voor. Ik kan niet werken met mensen, die je een mes in de rug steken. Dan is het klaar.”

U wijst naar Pieter Kos als dader. Heeft u daar bewijs voor?

“Er is technisch nagegaan of de mail door iemand is doorgestuurd. Dat was niet zo. Maar Kos heeft zelf toegegeven, dat hij ’de strekking’ van de mail heeft gedeeld met zijn achterban. En Koen is het niet, Trees doet zoiets niet en Edwin durft het niet.”

U bent ook meteen gestopt als lijsttrekker. Waarom?

“Omdat het dan steeds over mij zou gaan en niet over wat D66 wil met onze stad. Er kwamen nog twee debatten aan.”

Blijft u wel wethouderskandidaat?

“Absoluut! Het is een fantastische, eervolle baan en ik heb laten zien, dat ik snel veel kan bereiken. Ze noemen me niet voor niks ’wethouder ongeduld’. Weet je, ik had maar 2,5 jaar en negentig procent van de hoofdpijndossiers op mijn bordje. Maar daar hebben we echt veel in bereikt, grote stappen gezet in de stadsvernieuwing. Dat kost geen energie, dat geeft energie.’’

Ook als het weer met de Stadspartij in de coalitie is?

“Eh. Nee. Die deur is wat mij betreft dicht. Jammer, want ik dacht echt, dat die club zich had ontwikkeld tot een echte partij. We waren in de achterkamertjes al bezig met gesprekken over een volgende coalitie. Precies deze, met de VVD er weer bij en eventueel GroenLinks er nog bij. Ik was zelfs al in gesprek met GroenLinks-lijsttrekker Marije Boessenkool daar over. Kun je nagaan hoe ik dit niet zag aankomen. Maar ik blijf erbij: het is een prachtbaan, wethouder, zeker met de portefeuille stadsvernieuwing, die in mijn expertisegebied ligt vanuit de projectontwikkeling. Ik zou dat – zonder de Stadspartij – graag weer oppakken. En als het niet in Den Helder lukt, wil ik het ook wel ergens anders doen.’’

“Weet je, het is echt bijzonder wat hier gebeurt met de stad. De metamorfose, die we doormaken. Ik kreeg dat zelf voor het eerst echt door toen ik als loco-burgemeester ijsjes stond te scheppen aan wandelaars van het Rondje Noordkop van de krant. Mensen uit ’t Veld, Warmenhuizen, weet ik waar, die ooit wel eens in Den Helder waren geweest, maar nu hun ogen uitkeken, van ’wat is het hier mooi geworden’. Daar mogen we als inwoners van Den Helder zelf wel eens meer bij stilstaan.”

Hoe bent u de afgelopen week doorgekomen?

“Ik zit nog steeds in een achtbaan. Het is ongelooflijk zoveel reacties ik heb gekregen. Allemaal steunbetuigingen, honderden. Van burgers, ambtenaren, collega’s. Ik heb ze nog niet eens allemaal beantwoord. Doe ik nog, maar ik kom er niet door. Het huis staat vol bloemen. En verder, ja. Veel kletsen, met mijn vrouw. Mijn kinderen.”

“Als ik mijn frustratie kwijt moet, of woede, dan zoek ik dat in muziek. De eerste plaat, die ik heb opgezet, was volgens mij van The Eagles. Mijn favoriete nummer van die dvd is overigens ’You belong to the city’, wel toepasselijk. Ja, en dan keihard. Doe ik mijn onderbuurvrouw ook een plezier mee. Da’s de moeder van Martin Buitenhuis, van Van Dik Hout. Ze zegt dan: ’Lekker hard, Lolke, dan is het net alsof Martin weer thuis is’.”

Nog een flesje ontkurkt, omdat Rob Scholte van het Hof het oude postkantoor uit moet?

“Ja, nou: daar was ik wel blij mee! Volledig volgens verwachting trouwens. Die man woont daar antikraak in een gebouw, dat de gemeente 100.000 euro per jaar kost, betaalt helemaal niets – heeft 45 maanden achterstand op zijn gas, water en licht en heeft gewoon geen goed bod uitgebracht. Dat kun je aan je burgers niet verkopen, als je zo iemand laat zitten. Het is mooi om hier een streep onder te kunnen zetten.’’

Reactie Pieter Kos

“Nee”, zegt Pieter Kos op de suggestie, dat hij de mail van Kuipers bewust zou hebben gelekt om hem te beschadigen. “Het maakt me een beetje verdrietig, dat hij dat zegt.”

Kos, net als Kuipers wethouder en lijsttrekker, maar dan voor de Stadspartij, roemt Kuipers voor zijn werk en inzet. “Ik baal ervan, dat Lolke er niet meer zit. De afgelopen jaren zijn we echt naar elkaar toe gegroeid. De samenwerking was goed. Het klopt, dat er verkennende gesprekken zijn geweest om te kijken, of we deze samenwerking door zouden kunnen zetten.’’

Kos bevestigt, dat hij de strekking van Kuipers’ mail met enkele mensen van buiten het college heeft besproken – ’niet alleen Stadspartijers’. “Ik weet niet wie het lek is geweest. Ik heb daar wel ideeën over, maar het is niet aan mij om te vingerwijzen. Ik vind het vooral heel verdrietig.”

Noordhollands Dagblad, 17 maart 21:50

https://www.noordhollandsdagblad.nl/playlist/den-helder-uitgelicht/artikel/dit-was-broedermoord-zegt-lolke

Coalitie in Den Helder wilde nog eens vier jaar

De huidige coalitie in Den Helder wilde na de verkiezingen van komende woensdag samen door, inclusief de eerder uitgestapte VVD en eventueel aangevuld met GroenLinks.

Dat zegt de opgestapte D66 wethouder en lijsttrekker Lolke Kuipers in een interview met deze krant. De onderlinge verhoudingen hebben echter een flinke knauw gekregen door zijn vertrek.

Kuipers stapte op, nadat een interne memo aan collega wethouders werd gelekt aan deze krant. Kuipers verdenkt de Stadspartij van ’een zieke verkiezingsstunt’, die tot zijn vertrek leidde. Stadspartij lijsttrekker Pieter Kos spreekt dit tegen en geeft aan het vertrek van zijn collega erg te betreuren.

Het opstappen van de wethouder stadsontwikkeling is op het stadhuis ’ingeslagen als een bom’, zegt Kuipers zelf. “Ik ben deze week terug geweest om mijn bureau leeg te ruimen, maar kwam daar gewoon niet aan toe. Telkens kwam er weer iemand aan mijn bureau staan om zijn hart te luchten, steun te betuigen.”

“Het vertrek van Lolke is het gevolg van onacceptabel gedrag, dat erop gericht was om hem van het politieke toneel te laten verdwijnen.”, schrijft burgemeester Koen Schuiling in zijn column op het gemeentelijke intranet. “Hij was een wethouder, die het beste voor heeft met Den Helder.”

Hij rept daarin van de verbazing en woede, die het vertrek van wethouder Kuipers heeft gewekt in de organisatie, en verfoeit het lekken van Kuipers’ memo. “Dit is een dieptepunt in het functioneren van onze lokale democratie.”

Ook gemeentesecretaris Robert Reus schrijft erover en roept zijn ambtenaren op om zich – vrij vertaald – niet gek te laten maken door deze affaire. “Het is aan ons, de ambtenaren, om te laten zien, dat de kwestie geen invloed heeft op onze dienstverlening. Het is belangrijk, dat wij het vertrouwen van de inwoners in onze dienstverlening blijven waarmaken.”

Noordhollands Dagblad, 17 maart 2018, 21:45

Henk van Kuijk · Leraar banjo, gitaar, bouzouki en zang bij Muziekleraar
Dit college kwam voort uit een coup van verliezers, in strijd met de verkiezingsuitslag, door het overlopen van een deel van de Stadspartij, na implosie van die partij. Er is geen enkele rechtvaardiging voor nog vier jaar. Laten we hopen dat er na woensdag weer respect is voor de gekozen richting van de kiezers. En voor luisteren naar de burger, draagvlak dus. Het ontbreken daarvan leidt tot veel bestuurlijke problemen in deze stad, die onnodig zijn. Want het is natuurlijk dramgedrag om 1 dag voor de verkiezingen nog een informatie-avond vast te stellen over een coffeeshoplocatie. Waar die locatie niet voldoet aan de criteria vastgesteld door de Raad, en er dus geen vergunningsprocedure van start hoorde te gaan. En de buurt al heeft duidelijk gemaakt tegen te zijn. Het college doet ook gewoon wat er in de memo staat. Dus hoezo lekken van zaken die nog overlegd moeten worden? Erin staat gewoon de richting van het college.

Ruud Van de Kerkhof · Geen
Laten we hopen dat de Stadspartij met de verkiezingen kei hard wordt afgestraft.

Dirck Tabac · Geestelijk directeur bij De Roverheid
Tegen een verleende vergunning die niet aan de regels voldoet zou ik als ik ondernemer was niet wekelijks de glaszetter willen bellen…… intrekken en zorgen dat het wel aan de vooraf gestelde regels voldoet want zo is het voor geen enkele ondernemer, ongeacht product leuk om zo te beginnen.

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo/coalitie-den-helder-wilde-nog-eens-vier-jaar

Meer informatie:
https://www.youtube.com/channel/UCnYEZLnc_cuwqzdkTFwDtfA/playlists?view=1&sort=dd&shelf_id=0
https://robscholtemuseum.nl/?s=Gekke+Henkie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Lolke+Kuipers
https://robscholtemuseum.nl/?s=Pieter+Kos
https://robscholtemuseum.nl/?s=Koen+Schuiling
https://robscholtemuseum.nl/?s=Robert+Reus

2 Comments

  1. Speel maar de vermoorde onschuld Kuipers, dit is een dolk geweest in de rug van de kiezer. Typisch D66.

  2. Lolke Kuipers: “We waren in de achterkamertjes al bezig met gesprekken over een volgende coalitie. Precies deze, met de VVD er weer bij”.

    WAT EEN SCHANDAAL!!!!!!

    De kiezer en de verkiezingsuitslag doen er niet eens meer toe, het nieuwe college wordt VOOR de verkiezingen al in achterkamertjes samengesteld. Dit riekt naar stembusfraude!!!

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.