Hedzer Faber – Aukelien Jellema uit Den Helder Statenlid + Roel van Leeuwen – Jaap Bond (CDA) zou handtekening niet hebben gezet onder het nieuwe coalitieakkoord van de provincie Noord Holland

Aukelien Jellema uit Den Helder keert terug als Statenlid

|Den Helder – Aukelien Jellema uit Den Helder keert terug als Statenlid.

De leden van haar partij, de PvdA, stemden zaterdag in met het gesloten coalitie akkoord met GroenLinks, VVD en D66. Lijsttrekker en fractievoorzitter Adnan Tekin gaat nu net als de afgelopen vier jaar aan de slag als gedeputeerde, de zetels schuiven door en zo komt Jellema per maandag weer terug in Haarlem.

Het Helderse VVD Statenlid Hanneke Kaamer van Hoegee was na de verkiezingsuitslag al zeker van haar zetel. Jellema en Kaamer van Hoegee zijn de enige twee Statenleden uit de Kop van Noord-Holland.

Jellema vindt haar rentree dan ook goed nieuws voor de vertegenwoordiging van deze regio. “Dat is absoluut van groot belang. De kritiek is vaak geweest, dat er veel meer aandacht is voor de MRA, de Metropool regio Amsterdam, dan voor het noorden. Wat dat betreft ben ik positief over het coalitieprogramma, dat er nu ligt. Daar komt de naam ’Den Helder’ toch maar liefst vijf keer in voor.

Helderse Courant, 16 juni 2019, 20:46

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20190616_86890016/aukelien-jellema-uit-den-helder-keert-terug-als-statenlid

Jaap Bond (CDA) zou zijn handtekening niet hebben gezet onder het nieuwe coalitieakkoord van de provincie Noord Holland

Jaap Bond was graag doorgegaan als gedeputeerde, maar zijn CDA werd bij de coalitieonderhandelingen, buitenspel gezet.

Ik laat hier de afgelopen twaalf jaar niet door verzuren.

Jaap Bond (CDA) zou zijn handtekening niet hebben gezet onder het nieuwe coalitieakkoord van de provincie Noord Holland (foto NHD)

Jaap Bond (CDA) zou zijn handtekening niet hebben gezet onder het nieuwe coalitieakkoord van de provincie Noord Holland (foto NHD)

We kunnen er niet omheen. U had graag gedeputeerde willen blijven.

Ik was beschikbaar. Ik vind, dat dit college niet echt een afspiegeling is van de verkiezingsuitslag, omdat Forum voor Democratie niet meedoet. Realiteit is, dat wij twee zetels te kort kwamen en dat de VVD ons heeft losgelaten. Wat hard aankwam bij mij was. dat Adnan Tekin (PvdA) een brief heeft geschreven aan de formateur. waarin stond dat hij altijd fantastisch had samengewerkt met D66 en ons niet noemde. Maar het is goed zo.

De nieuwe coalitie heeft deze week een akkoord gepresenteerd. Wat vindt u daarvan?

Wat wij goed vinden is, dat er meer geld gaat naar sport en cultuureducatie. Maar uit het feit, dat de Werelderfgoed status voor de Stelling van Amsterdam leidend is, maak ik op, dat die weg er niet komt en ook de Duinpolderweg is geschrapt. De verhoging van het eigen risico bij faunaschade vind ik niet netjes. En het feit, dat het akkoord niet begint met een hoofdstuk over economie, is het bewijs, dat Jaap Bond niet heeft meegedaan aan de onderhandelingen. Ik zeg altijd, dat je het geld eerst moet verdienen, voordat je het kunt uitgeven.

Wat gaat u missen aan dit werk?

Alles. Het is een zware baan met veel leeswerk – ik kreeg gemiddeld 2800 mails per maand – maar ik ging vaak op pad voor werkbezoeken. Dat vond ik inspirerend. Ik vind het jammer, dat ik bepaalde dingen niet mag afmaken. Zoals de campusvorming bij Pallas. Daarnaast heb ik aan de wieg gestaan van het tuinbouwakkoord.

Waar bent u het meest trots op?

Het realiseren van huizen voor starters in Volendam was de reden, dat ik in 1999 in de Staten ging. Maar ook ben ik trots op de ijzersterke economische structuur, die in Noord Holland is neergezet met Greenports en regionale samenwerkingsverbanden. En als eerste provincie hadden wij een eigen detailhandelsbeleid. En dat alle buitengebieden worden voorzien van breedband is ook heel belangrijk. Verder waren wij de eerste provincie, die klaar was met de rijksopgave wind op land.

Toen u net gedeputeerde was, was er sprake van een roerige periode.

Het college viel na twee jaar. Ik was het daar niet mee eens. Ik vond, dat eerst het debat in de Staten gevoerd had moeten worden. Daarna vond het onderzoek Schoon Schip naar de integriteit op het provinciehuis plaats. Als er ook maar iets met mij aan de hand was geweest dan was ik na twee jaar weggeweest. In die periode trok de provincie de stekker uit het project Wieringer Randmeer. Door herstructurering, herverkaveling en door niet alle grond tegelijk op de markt te brengen, hebben we hier zelfs winst op gemaakt.

Waar liggen de kansen en bedreigingen voor de Noord Hollandse economie?

De Brexit is een bedreiging, zeker voor de landbouwsector. En ook wat Amerika aan het doen is op de wereldmarkt zie ik als bedreigend. Het feit, dat onze economie vooral bestaat uit MKB familiebedrijven is onze kracht. Daar komen de meeste innovaties vandaan.

Naar wie luistert u?

Luisteren is het allerbelangrijkste voor een bestuurder. Op werkbezoek wil ik vooral horen wat er beter kan. Door mijn recherche achtergrond weet ik, dat ik niet in een tunnelvisie terecht moet komen. Ik luister naar voor en tegenstanders. Dat wil ik ook aan mijn opvolger meegeven. Kom uit die ivoren toren.

Noordhollands Dagblad, 15 juni 2019, 09:00

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20190614_18342146/jaap-bond-cda-zou-zijn-handtekening-niet-hebben-gezet-onder-het-nieuwe-coalitieakkoord-van-de-provincie-noord-holland

PDF:
Provincie Noord Holland – Coalitieakkoord: Duurzaam doorpakken!

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Aukelien+Jellema
https://robscholtemuseum.nl/?s=Jaap+Bond
https://robscholtemuseum.nl/?s=Provinciale+Staten
https://robscholtemuseum.nl/?s=Provincie+Noord+Holland