HC – Einde tijdperk: Koningstraat in Den Helder is voorbij + HC – Twee gewonden Willemsoord + DHA – Steekpartij – Delano Weltevreden – Tien messteken + Bezorgde ouders + Burgemeester

Een onwerkelijk kijkje in de al jaren gesloten dancing Citadel (foto George Stoekenbroek)

Een onwerkelijk kijkje in de al jaren gesloten dancing Citadel (foto George Stoekenbroek)

Het einde van een tijdperk: het hoppen van kroeg naar kroeg aan de Koningstraat in Den Helder is voorgoed voorbij

Den Helder – Met de sloop van dancings Odeklonje en de al jaren gesloten Citadel is er een einde gekomen aan een tijdperk. Uitgaan in de Koningstraat, hoppend van kroeg naar kroeg, is voorgoed verleden tijd.

Na dagen van asbestsanering in het rijtje panden vanaf de Oostslootstraat is het nu tijd voor de daadwerkelijke sloop. Gevels zijn inmiddels verdwenen wat voorbijgangers een onwerkelijk doorkijkje geeft in wat eens een bruisend uitgaanshart was.

Jan Dronkers, grondlegger van de voormalige bar dancing Citadel in de Koningstraat, zal geen traan laten om het verdwijnen van ’zijn’ zaak. “Dat boek heb ik jaren geleden al gesloten. Ben ook nooit meer terug geweest. Ik hoop, dat er iets moois voor in de plaats komt.“Zeker tien jaar geleden denkt Dronkers, dat het is geweest toen hij zijn dancing aan de gemeente verkocht. “Precies op tijd. De sfeer in de Koningstraat werd toen ook minder. Ik begon met een jongetje van achttien bij de deur, die moest voorkomen, dat mensen met glazen naar buiten gingen en ik eindigde met detectiepoortjes met vier beveiligers. Maar ik heb vooral een mooie tijd gehad. Koning Willem Alexander, die als bezoeker langs kwam, een nog onbekende💈Marco Borsato, die meedeed aan een talentenjacht. Ik ben nu bezig om dertig kilo aan archief te ordenen. Dan kom je nog eens wat tegen.’’

Heel wat shotjes

Dat de dancings worden platgegooid, daar zitten vriendinnen Monica (32) en Sarah (32) niet mee. “Het is mooi, dat het er was toen wij nog uitgingen. Er zijn toen ook heel wat shotjes doorheen gegaan“, lacht Monica. “Maar, het is goed, dat het ergens anders heengaat. Het is hier in deze buurt zo dood“, vult Sarah aan.

Sonja (66) en Wim (69) van Dalen vinden, dat het al veel eerder plat had gemoeten. Het werd er steeds slechter, het was allemaal zo oud“, aldus Wim. “Van mij mag het gewoon zo door blijven gaan, met het opknappen van de stad. Wat ze nu hebben gedaan met de uitgaansgelegenheden op Willemsoord is prachtig. Alleen wel zonde van al het geld, dat we hier gespendeerd hebben“, lacht Sonja.

De slopers hebben in de panden, maar weinig achtergelaten spullen van waarde aangetroffen. “De bars stonden er natuurlijk nog. En er hangen nog ski’s aan de muur en een krijtbord met namen van verschillende shotjes. Daarmee houdt het eigenlijk wel op“, vertelt aanwezige sloper Frank Katuk.

Café De Blauwe Stoep is nog in de Koningstraat gevestigd . Eigenaar Jack Bregman is voorlopig niet van plan te verhuizen, of ook maar iets aan het pand op te knappen. De gemeente heeft de straat zelf zo laten verwaarlozen“, vertelt hij. “En een bruin café als dit hoort toch in een stadscentrum.”

Helderse Courant, 10 januari 2020, 20:28

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20200110_27046765/het-einde-van-een-tijdperk-het-hoppen-van-kroeg-naar-kroeg-aan-de-koningstraat-in-den-helder-is-voorgoed-voorbij

Twee gewonden bij steekpartij Willemsoord in Den Helder, een persoon aangehouden

Den Helder Een 18 jarige inwoner van Den Helder is in de nacht van zaterdag op zondag aangehouden naar aanleiding van een steekpartij in de omgeving van uitgaansgebied Willemsoord in Den Helder. Twee mensen raakten gewond.

Rond 04:00 uur vond de steekpartij plaats. Er waren tenminste drie mensen betrokken bij het incident. Twee mannen van 19 en 22 jaar zijn met steekwonden naar het ziekenhuis gebracht. De politie meldt, dat beide gewonden aanspreekbaar waren. Inmiddels hebben zij het ziekenhuis verlaten.

Een derde betrokkene, een 18 jarige jongen, is aangehouden en zit vast. De aanleiding van de steekpartij en wat er precies gebeurd is, zijn niet bekend. De politie heeft een onderzoek ingesteld.

Helderse Courant, 16 februari 2020, 07:54

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20200216_31135233/twee-gewonden-bij-steekpartij-willemsoord-in-DenHelder-een-persoon-aangehouden

Twee gewonden bij steekpartij op Willemsoord (update)

Den Helder – Even voor 04.00 uur, in de nacht van zaterdag op zondag, werd bij de politie gemeld dat er een steekincident had plaatsgevonden op Willemsoord nabij de horeca gelegenheden. Twee mannen zouden hierbij gewond zijn geraakt.

De twee gewonden, een 19 jarige en een 22 jarige man, beiden afkomstig uit Den Helder, werden voor behandeling overgebracht naar het ziekenhuis. Een 18 jarige inwoner van Den Helder werd aangehouden als verdachte.

De politie heeft meerdere getuigen van het incident gesproken en de recherche heeft een onderzoek ingesteld naar de exacte toedracht. Beide slachtoffers mochten na behandeling het ziekenhuis verlaten. De 18 jarige verdachte is ingesloten.

Den Helder Actueel, 16 februari 2020

Reacties

R……..
6 februari 2020 At 09:17
Ik snap die gasten niet, die met wapens uitgaan, dan ben je toch niet goed bij je hoofd en wil je rotzooi trappen. Dus als het mis gaat, zoals nu ook weer, is het met voorbedachte rade en zou er keihard gestraft moeten worden

Sam
16 februari 2020 At 10:19
Zou mooi zijn, net als de politie in de Filipijnen optreden.
Laatst gezien met Ellie Lust, daar doen ze niet moeilijk met zulke figuren.
Gelijk een kogel er doorheen en zo kom je snel van bepaalde figuren snel af.
Gelijk duidelijk voor de andere figuren.

Johan
16 februari 2020 At 15:41
Moet een dode vallen voor ze hier wakker worden. Verhuizen naar Willemsoord was toch maar niet zo’n goed idee.

frdrk
16 februari 2020 At 16:57
Onzin. Er wordt gesproken in het bericht, in de buurt van een horeca bedrijf. Dat wil nog niet zeggen, dat het verhuizen van de horeca een niet zo’n goed idee. was Dit had net zo goed in de buurt van ieder horeca bedrijf in de stad kunnen gebeuren. U grijpt de plaatsaanduiding van dit voorval aan, om het besluit tot verplaatsing van de horeca in een kwaad daglicht te stellen.

Mandy Seinstra
16 februari 2020 At 16:56
Nu gooien we er maar weer een Helderse ambtelijke drogreden tegen aan: als het nieuwe stadhuis er staat, gaat het stukken beter. Dan komen deze incidenten niet meer voor.

https://denhelderactueel.nl/2020/02/twee-gewonden-bij-steekpartij-op-willemsoord/

Tien messteken, omdat de deur van de WC toevallig iemand raakte

Hulpdiensten ter plekke op Willemsoord na het steekincident zondagochtend vroeg (foto GLOBALMedia)

Hulpdiensten ter plekke op Willemsoord na het steekincident zondagochtend vroeg (foto GLOBALMedia)

Den Helder – Tien messteken kreeg het 22 jarige slachtoffer van zijn belagers op Willemsoord. Bij het naar de wc gaan in Bar Bonaire had de deur een van hen toevallig geraakt.

Rond vier uur, in de nacht van zaterdag op zondag.”Het was sluitingstijd”, zegt een ooggetuige. “Mijn vriend en zijn broer waren naar de WC geweest. De broer stootte de deur toevallig tegen een van de jongens aan. Toen we buiten naar onze fietsen liepen, pakten drie van die jongens de broer van mijn vriend vast. Ze hadden alle drie messen en begonnen te steken. Mijn vriend is er tussen gesprongen om zijn broer te verdedigen en is in z’n linker bovenarm gestoken.”

Heel snel

Het 22 jarige slachtoffer is in zijn rug, borst en zij gestoken, zegt zij.”Het ging heel snel. Hij was er slecht aan toe. We zijn opgelucht, dat het nog goed is afgelopen, maar ik ben ook verdrietig.” De slachtoffers mochten na behandeling in het ziekenhuis naar huis. De ooggetuige vindt, dat vaker aan de deur van de horeca gelegenheden gefouilleerd zou moeten worden. Bij Bonaire wordt niet aan de deur gefouilleerd.

Van de drie horecaondernemers, die vorig jaar april zijn verhuisd naar Willemsoord, wil alleen Willeke Demoitié van Bar Bonaire reageren op het incident. “Triest, dat zoiets is gebeurd. Jammer, dat een enkeling het op zo’n manier verpest voor de rest, die wél normaal naar huis gaat. En verschrikkelijk, dat het tegenwoordig kennelijk normaal is, om met wapens op zak op stap te gaan.”

Volgens Willeke is op camerabeelden te zien, dat de daders ’nog geen twee minuten binnen zijn geweest’ bij haar onderneming. Het bewuste incident vond zelf plaats in de ’steeg’, de toegangsweg naar het horeca plein. “De twee jongens die zijn gestoken zijn wel de hele avond bij ons binnen geweest. Keurige jongens, niks geen ellende.”

Ze heeft niet het idee, dat het aantal incidenten op Willemsoord in vergelijking met de Koningstraat is toegenomen. Volgens de horeca onderneemster is er voldoende bewaking op het terrein en heeft preventief fouilleren misschien zelfs bij binnenkomst op Willemsoord zelf weinig zin. “Dan verstoppen ze hun spullen wel ergens op het terrein. Wij kijken wel eens incidenteel in tassen, maar we zijn maar een klein café, geen grote discotheek of zo. Moeten we dan ook al iedereen, die binnenkomt fouilleren?

Arie Verhoef van de Pimpandoer en Tom van den Berg van Club Seven willen vooralsnog niet reageren.”Ik wil eerst een gesprek met de politie afwachten”, aldus Van den Berg.

De ooggetuige is voorlopig klaar met Willemsoord. Ik hoef daar niet meer heen. Jongens zitten vaak aan meisjes, heb ik zelf ook meegemaakt.

De oplossing volgens haar: “Meer fouilleren en een vaste politiepost op Willemsoord. Beveiligers, die weten wat zij moeten doen als iemand is neergestoken. Dat was nu niet het geval.”

Helderse Courant, 17 februari 2020, 15:00

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20200217_90402700/tien-messteken-omdat-de-deur-van-de-WC-toevallig-iemand-raakte

Bezorgde ouders slachtoffers steekpartij eisen maatregelen van Burgemeester en politie

Het uitgaansplein op Willemsoord (foto Glocal Media)

Het uitgaansplein op Willemsoord (foto Glocal Media)

Het is je ergste nachtmerrie

Den Helder – De Burgemeester en de politie moeten er alles aan doen om de veiligheid van inwoners in het uitgaansgebied te garanderen. Dat vragen de ouders van de twee slachtoffers van de steekpartij op Willemsoord afgelopen weekend. “Zolang dat niet gebeurt, hebben zij wat uit te leggen aan de burgers.”

Terwijl hij ligt te bloeden op Willemsoord, belt een van de slachtoffers zijn zus wakker. Zij had twee eerdere oproepen van hem gemist, zegt zij. Zij rent naar de kamer van haar ouders om te melden dat haar broers zijn neergestoken. Vader: “Wat ik vooral voelde was agressie”, zegt de vader van de twee jongemannen. “’Ik grijp degene, die dat gedaan heeft’, dacht ik. Of ik bezorgd was? Hij had gebeld, dat betekent dus, dat hij in leven is.

Plek des onheils

Zijn vrouw: “Op zo’n moment handel je. We hebben ons zo snel mogelijk aangekleed en zijn naar de plek des onheils gegaan. Omdat onze kinderen daar gewond lagen. Daar aangekomen zag ik onze jongste zoon in de ambulance. Op dat moment ging er niks door me heen. Ik zat in de modus ’rustig blijven, zorgen, dat mijn kinderen de juiste zorg kregen.

Het bericht krijgen, dat je kinderen slachtoffer zijn van een steekpartij. Zij wensen het niemand toe. “Het is je ergste nachtmerrie. Het zijn dingen, die je in een film voorbij ziet komen. Een doem scenario, dat werkelijkheid wordt.”

Confrontaties

Wat zij zich vooral afvragen is ’waarom’? Waarom gaan mensen met een wapen op zak stappen. Vader: “Toen ik vroeger in de Koningstraat ging stappen, werden ruzies met de vuisten beslecht. Ik vermeed confrontaties, omdat ik wist, dat het tot een boete of een horeca verbod kon leiden. Dat haantjesgedrag van tegenwoordig snap ik niet.’’

Zijn vrouw denkt, dat het de geweldenaren vooral te doen is om status te verwerven. Om anderen in hun omgeving te laten zien dat zij ’het mannetje’ zijn. “Maar zij beseffen niet dat de status die je nu verwerft je de rest van je leven achtervolgt. Want jouw strafblad staat voor de rest van je leven op je CV.”

Negativiteit

De sfeer op Willemsoord ligt haar niet, zegt zij. “Je proeft de negativiteit in het uitgaansleven. Jongeren hebben het gevoel, dat zij wat missen als zij daar een weekend niet zijn geweest.’’ Zij kunnen hun zoons niet verbieden om daarheen te gaan. De ene is 19, de andere 22. Moeder: “We kunnen als ouders wel onze bezorgdheid uitspreken. We hebben al zo vaak gevraagd wat zij daar nou zo leuk aan vinden. ’’ Vader weet wel wat hij zou doen:Op Willemsoord is het alleen maar trammelant. Bepaalde situaties moet je zien te ontwijken.”

Het echtpaar vindt dat de Burgemeester, verantwoordelijk voor de handhaving van de openbare orde en veiligheid, samen met de politie maatregelen moet nemen om de veiligheid van het uitgaanspubliek te garanderen. Tegelijkertijd vrezen zij, dat het er uiteindelijk op neer gaat komen, dat er niet genoeg geld is om de noodzakelijke maatregelen te nemen.

Helderse Courant, 17 februari 2020, 20:00

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20200217_9526979/bezorgde-ouders-slachtoffers-steekpartij-eisen-maatregelen-van-Burgemeester-en-politie-het-is-je-ergste-nachtmerrie

Burgemeester en politie na steekpartij met twee gewonden: ’Preventief fouilleren op Willemsoord wordt niet overwogen

Den Helder – Preventief fouilleren op Willemsoord wordt niet overwogen. Dat zeggen Burgemeester Jeroen Nobel en de politie naar aanleiding van de steekpartij afgelopen weekend, waarbij twee jongemannen gewond raakten.

De slachtoffers zijn neergestoken, nadat een van hen bij het bezoeken van de WC in Bar Bonaire iemand per ongeluk met een deur raakte, vertelt een ooggetuige. Buiten werd de oudste (22) door drie mannen vastgegrepen en kreeg hij tien messteken in rug, borst en zij. Alle drie de mannen hadden volgens de ooggetuige messen bij zich. De broer (19) van het slachtoffer werd in zijn linker bovenarm geraakt, toen hij zijn broer te hulp schoot.

Fors middel

In een gezamenlijke verklaring zeggen Burgemeester Nobel en de politie, dat preventief fouilleren niet wordt overwogen: ’Het is een heel fors middel, dat kan worden ingezet nadat de politie een aanzienlijke toename van de aanwezigheid of het gebruik van wapens constateert. Dat is niet het geval. Wanneer daar sprake van is, zal de politie de Burgemeester daarover nader adviseren’, staat in de verklaring te lezen.

De Burgemeester en de politie wijzen op het convenant, waarin afspraken staan over de veiligheid op Willemsoord. Die afspraken moeten zorgen voor een veilig uitgaansklimaat. In de verklaring van de politie en de Burgemeester staat: ’Politie en beveiliging zijn ieder weekend op het terrein aanwezig en werken daar nauw samen met elkaar en met de ondernemers en verkeersregelaars. Wanneer sprake is van grensoverschrijdend gedrag, volgen waarschuwingen, gebouwverboden of gebiedsverboden. Ook op het terrein zelf zijn enkele maatregelen genomen, bijvoorbeeld het sluiten van bruggen in de nachtelijke uren en het plaatsen van hekken, een slagboom en de aanwezigheid van verkeersregelaars. Willemsoord zelf heeft een behoorlijk aantal camera’s op het terrein hangen en ook in de horeca is dat het geval. Verder zijn er in de APV enkele zaken extra opgenomen, waarmee het gebied veiliger moet worden, bijvoorbeeld het verbod op lachgas.’

Of en zo ja, voor hoe lang de daders een gebied of horecaverbod wordt opgelegd, hangt af van de toedracht van het incident. De politie doet daar onderzoek naar.

Helderse Corant, 17 februari 2020, 17:39

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20200217_33342292/Burgemeester-en-politie-na-steekpartij-met-twee-gewonden-preventief-fouilleren-op-willemsoord-wordt-niet-overwogen

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Koningstraat
https://robscholtemuseum.nl/?s=Willem+Alexander
https://robscholtemuseum.nl/?s=💈Marco+Borsato
https://robscholtemuseum.nl/?s=Willeke+Demoitié
https://robscholtemuseum.nl/?s=Bar+Bonaire
https://robscholtemuseum.nl/?s=Arie+Verhoef
https://robscholtemuseum.nl/?s=Pimpandoer
https://robscholtemuseum.nl/?s=Tom+van+den+Berg
https://robscholtemuseum.nl/?s=Club+Seven

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image