Harmen van Dijk – Stijlbewaakster op het schoolplein

Je had op het schoolplein altijd wel zo’n meisje, dat iedereen de baas was. Ze had de goeie kleren, het goeie haar, de goeie schooltas, misschien rookte ze al en iedereen wilde haar vriendin zijn. Maar zo gemakkelijk ging dat niet, want ze koos alleen de meiden uit, die ook tof waren. En die bereid waren haar slaafs te volgen en alles leuk te vinden wat zij leuk vond.

Dat meisje is inmiddels groot geworden en ze heeft het schoolplein ingeruild voor het Amsterdamse nachtleven. Ze heet Micky Hoogendijk en heeft zichzelf uitgeroepen tot ‘stijlbewaakster‘ van het hoofdstedelijk uitgaansleven.

Ze is ook de ex vrouw van kunstenaar Rob Scholte en ze overleefde de bomaanslag, maar daar wil ze het nu echt niet meer over hebben. Ze is een nieuw leven begonnen en dat betekent, dat er in Amsterdam geen club geopend kan worden, of Micky is bij het uitbroeden van het concept betrokken geweest.

Want zij weet als geen ander hoe dat moet, uitgaan. Dat is dus niet iets wat je zomaar doet, dat pak je kunstzinnig en conceptueel aan. Je moet steeds nieuwe trends signaleren. En als ze even niet voor handen zijn, dan verzin je er gewoon één. Een beetje hangen aan de bar van een bruine kroeg, dat dóe je dus gewoon niet meer. Tenzij natuurlijk een stijlgoeroe heeft verzonnen, dat dát nu juist weer helemaal in is.

Het was hard nodig, dat iemand deze zware taak op zich nam, want zeg nou eerlijk: in Amsterdam was toch echt helemaal niets meer te doen sinds het afbranden van de RoXY? Het begon gewoon op te vallen, al die jonge, mooie, trendy mensen, die doelloos door de straten zwierven, op zoek naar dé plek om te zijn. Gelukkig konden ze al snel terecht in de Supper Club, een van de geesteskindjes van Micky. En sinds kort is er de More, de nieuwe RoXY volgens de bedenkers. En binnenkort opent de IQ zijn deuren en dat moet helemaal exclusief worden.

Je zou denken, dat je er een dag c.q. nacht taak aan hebt. Maar Micky doet het er gewoon bij. Overdag speelt ze namelijk in de soap Goede Tijden Slechte Tijden. Ze moest er wel om lachen toen ze voor de serie gevraagd werd. Ze had nog nooit geacteerd! Maar het grappige is, dat het karakter, dat ze in de serie speelt, Cleo de Wolf, ook heel goed weet wat trendy is. Ze begint zelfs een club! Het leven ís een soap.

Nou moet je als stijlbewaakster natuurlijk wel zorgen, dat je niet alleen maar – excusez le mot – klootjesvolk in je exclusieve club krijgt. Vrijgezellenfeesten uit Hengelo en andere gruwelijkheden. Daaraan is al menige veelbelovende uitgaansgelegenheid ten onder gegaan. Micky wil alleen bezoekers, die ‘cultureel vernieuwend‘ zijn. De IQ krijgt een streng deur beleid, vertelde ze aan het Algemeen Dagblad. Mensen worden niet, zoals de naam doet vermoeden, op hun intelligentie geselecteerd. Het gaat erom, dat ze de juiste vibe hebben. Eh, het juiste gevoel of zo.

Micky probeerde het een dikke week geleden ook uit te leggen aan Barend & Van Dorp. Het was wel moeilijk om die mannen duidelijk te maken wat dat nou voor mensen zijn, die cultuurvernieuwers. Maar ze voelt het natuurlijk haarfijn aan, daar is ze stijl bewaakster voor. Woedend werden Frits en Henk ervan. En Jan Mulder vond het nog erger. “Ik spuug op dit wereldje!“, riep hij Micky toe.

Micky knipperde even met haar ogen en zei: “Dat is dan jouw mening.” Want het populairste meisje van de klas is natuurlijk wel gewend, dat de grijze muisjes het allemaal niet begrijpen. En dat ze zich buitengesloten voelen en zich daar boos om maken. Het schoolplein gaat nooit over.

Trouw, 15 november 2000, 0:00

https://www.trouw.nl/nieuws/stijlbewaakster-op-het-schoolplein~b9959650/

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Micky+Hoogendijk
https://robscholtemuseum.nl/?s=RoXY
https://robscholtemuseum.nl/?s=Supper+Club
https://robscholtemuseum.nl/?s=Gordon