Harmen Bockma – Splitsing Stadspartij stort Den Helder in nieuwe crisis

Drie raadsleden uit de fractie van de grootste coalitiepartij gezet

Opnieuw is het crisis in de kop van Noord-Holland. De fractie van de Stadspartij Den Helder, met 11 zetels de grootste coalitiepartij, is uit elkaar gevallen. Raadsleden beschuldigen elkaar over en weer van leugens en bedrog.

Het is de zoveelste rel in de Helderse raad, waar schandalen, ruzies en bijbehorende afsplitsingen normaal lijken geworden

Zondag zette fractievoorzitter Peter Reenders drie raadsleden uit de fractie omdat ze stiekem een nieuwe partij zouden hebben opgericht. De drie, die dat pertinent ontkennen, willen deze week revanche nemen via een speciale ledenvergadering.

De Stadspartij heeft samen met vijf eenmansfracties de kleinst mogelijke meerderheid van 16 zetels in de 31 zetels tellende raad. Een scheuring zou ook het college in problemen kunnen brengen. Het is de zoveelste rel in de Helderse raad, waar schandalen, ruzies en bijbehorende afsplitsingen normaal lijken geworden.

Het broeit al veel langer in de Stadspartij, die bij de raadsverkiezingen vorig jaar een spectaculaire overwinning boekte met een winst van 8 zetels. Een aantal fractieleden beschuldigt hun voorzitter ervan dat hij zijn oren te veel naar de ‘oude partijen’ laat hangen, zoals in de kwestie rond de omstreden nieuwbouw van het stadhuis, waar de Stadspartij fel tegen is.

Vrijpostige whatsappjes
Wat Reenders door de boze fractieleden ook uiterst kwalijk wordt genomen, is dat hij begin juni de eigen wethouder Geurt Visser liet vallen. Visser zou zich schuldig hebben gemaakt aan het verzenden van al te vrijpostige whatsappjes aan vrouwen in en buiten het stadhuis. Hij werd gedwongen tot opstappen en Reenders steunde dat besluit.

Volgens Carlo Assorgia, een van de drie raadsleden die buiten de fractie is gezet, stond een meerderheid juist op het punt Reenders af te zetten als voorzitter. Dat had vanavond moeten gebeuren.

Maar vrijdagavond toonde voorzitter Reenders tijdens een tumultueuze fractievergadering een uittreksel uit het register van de Kamer van Koophandel. Nota bene op het adres van fractiegenoot Joke Vorstman staat de nieuwe partij Gemeentebelangen Den Helder ingeschreven, opgericht op 9 juli. ‘Daarmee is het vertrouwen weg’, zegt Reenders.

‘Slachtoffer van ons succes’
Er zijn veel onervaren nieuwe mensen bijgekomen, we zijn het slachtoffer van ons succes

Vorstman bezweert dat zij niets te maken heeft met de nieuwe partij. ‘Het is mijn zoon die Gemeentebelangen heeft opgericht.’ Pikant detail: mede-oprichter is de verbannen wethouder Visser. ‘Geurt is een vriend van ons’, erkent Vorstman, ‘maar ik ben en blijf een Stadspartij’er. Dat dossiertje van Reenders stelt niets voor, mijn volwassen zoon maakt zijn eigen keuzes.’

Reenders en vijf medefractieleden zetten Assorgia, Vorstman en Daniëlle Pater zondag uit de fractie, op basis van het ‘dossiertje’, zonder dat zij er zelf bij waren. ‘Ik moest het van anderen vernemen’, zegt Vorstman.

Assorgia is woedend op Reenders. ‘Hij liegt dat-ie barst, geen haar op mijn hoofd denkt eraan de Stadspartij te verlaten. Hij komt hier niet mee weg.’ Reenders zelf wijt de problemen aan de plotselinge grote groei van de partij. ‘Er zijn veel onervaren nieuwe mensen bijgekomen, we zijn het slachtoffer van ons succes.’

Johan Remkes, de commissaris van de Koning in Noord-Holland, maakt zich grote zorgen over de instabiliteit van de Helderse politiek, bevestigt zijn woordvoerder. Volgens Remkes zijn de voortdurende strubbelingen schadelijk voor Den Helder.

De Volkskrant, 24 augustus 2015, 22:05

http://www.volkskrant.nl/binnenland/splitsing-stadspartij-stort-den-helder-in-nieuwe-crisis~a4128481/