Harald Vlugt – Open Brief aan Burgemeester Hetty Hafkamp van Bergen (NH), 2 december 2015

Mevrouw Hetty Hafkamp, Amsterdam, 2 december 2015

Burgemeester Bergen (NH)

OPEN BRIEF ;

Geachte Mevrouw Hafkamp en wethouders van Bergen (NH),

Mijn expositie KOMPAS BERGEN is inmiddels afgelopen . Zoals eerder afgesproken zal het ansichten-kunstwerk KOMPAS BERGEN in ieder geval een 6 maanden in Het Hof blijven hangen tot feb./mrt 2016 .

Over het kunstwerk KOMPAS BERGEN ;

Het heeft me dertig jaar verzamelen gekost om tot deze historische unieke ansichtkaarten-collectie te komen . Bij een bezoek aan het Hof zag ik de Salonzaal en kreeg daar ter plekke het idee voor de installatie van meer dan 1000 horizontale zwart-wit ansichtkaarten.

Vanaf het voorjaar tot september aan toe heb ik gewerkt aan het maken van de handgesneden en hand ingeschilderde passe partouts , allemaal van verschillende maten .

Blooming had me de gelegenheid gegeven om op deze locatie iets heel speciaals te maken voor de mensen in mijn geboortedorp, waarvoor grote dank .

Eerder heb ik nog niet zo breed uit kunnen pakken met mijn kunstwerken in Bergen . Met lichtarchitect Marc van Gelder heb ik een op maat gemaakte led verlichting met draadloze dimmer gemaakt om geen reflectie te krijgen in het speciaal aangebrachte glas . De verzameling ben ik ooit begonnen met ansichtkaarten van Park Meerwijk , de wijk waar ik zelf opgroeide . Aanvankelijk kocht ik de ansichten bij antiquariaten in Amsterdam en andere Nederlandse steden , later werd dat ook Berlijn, Brussel en Parijs.

De laatste jaren kocht ik met name ansichtkaarten via gespecialiseerde ansichtkaarten-veilingen .

Over het KOMPAS BERGEN in Bergen laten ;

Op de opening al en meteen en erna op de sociale alsook de geprinte media en wanneer ik acte préséance gaf op de expositie kreeg ik tientallen opmerkingen en vragen over Kompas Bergen . Met name de vraag of het kunstwerk niet behouden zou kunnen blijven voor de Heerlijkheid Bergen . Uiteraard zie ikzelf ook de artistieke en bezoekers-logica om KOMPAS Bergen blijvend in Bergen te exposeren.

Met de Stichting Blooming was ik in afgelopen maand in gesprek om het kunstwerk eventueel permanent te exposeren in Het Hof . Blooming kiest er echter voor om vanaf nu te focussen op tijdelijke exposities i.p.v. permanente exposities .

Gezien de vele positieve reacties die ik direct en indirect ontvang over dit kunstwerk stuur ik U nu dit schrijven om te kijken of het zin heeft om te praten over een andere permanente expositieplek in Bergen (NH ). Vorige week sprak ik in Tilburg met directeur Kees Wieringa van het Museum Kranenburgh die geïnteresseerd is het kunstwerk in een speciaal klein paviljoen te tonen in de tuin van het museum .

Ik stuur deze mail in eerste instantie naar U en Uw college omdat U het kunstwerk gezien heeft in de expositie in Het Hof en omdat het een fraaie publiekswaarde zou kunnen hebben voor de Heerlijkheid.

Deze mail stuur ik ook door naar een paar van mijn Bergense kunst-vrienden met de hoop dat er meegedacht en meegezocht kan worden naar een fraaie openbare ( Tuin-paviljoen Kranenburgh ? ) of eventuele particuliere geschikte publieks-locatie waar Kompas Bergen zeer tot zijn recht zou kunnen komen,

Hopende op een positieve reactie Uwerzijds, Verblijf ik, Hoogachtend,

Harald Vlugt

Flessenpost uit Bergen, Jaargang 10, editie 314, 04 december 2015

http://flessenpostuitbergen.nl/artikel/links/3168

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image