Hans Visser – Kees Wieringa directeur museum in Qatar

Alkmaar – Kees Wieringa is per 1 oktober benoemd tot algemeen directeur van het Faisal Bin Qassim Museum in Qatar. Het museum draagt de naam van de eigenaar: sjeik Faisal bin Qassim al Thani, lid van de Koninklijke Familie van deze oliestaat.

Het museum staat in een oase van 30 hectare in de woestijn van Qatar, op 20 kilometer van de hoofdstad Doha. Het gebied bestaat uit een natuurgebied, maneges, vijvers en een restaurant. Daar komt binnenkort nog een hotel bij. Het museum is gebouwd als een fort. Op een oppervlakte van 17.500 vierkante meter wordt een van de grootste privécollecties van Qatar getoond, waaronder een enorme verzameling historische voorwerpen en zowel hedendaagse als islamitische kunst. Het bezit bovendien een van ’s werelds grootste tapijtverzamelingen.

Wieringa moet het museum met het erfgoed van Qatar internationaal op de kaart zetten als topattractie van dat land. Biljonair Sheikh Faisal bin Qassim al Thani is een van de meest succesvolle zakenmensen van de golfregio.

Wieringa spreekt over zijn ’grootste uitdaging tot nu toe’. ,,Het is een land dat in zijn ontwikkeling is te vergelijken is met de Italiaanse Renaissance waar de vorsten enorm investeerden om het centrum van kunst en wetenschap te worden. Qatar wil in 2030 hetzelfde bereiken met kunst, cultuur, sport en wetenschap.’’

In 2022 wordt daar het wk-voetbal gehouden.

Wieringa leidde eerder het Alkmaarse Yxie, de Bergense Culturele Buitenplaats Kranenburgh en fe Amsterdam Art Rooms. Zijn carrière als pianist zet hij voort. Op 10 februari speelt hij in de Grote Zaal van het Concertgebouw.

NHD, 18-8-2016, 5:00 (Update 18-8-2016, 5:00)

Reacties:

Harmanus J Johansen
Veel succes meneer Wieringa,met u creatieve ideeen maakt u er vast iets interessants van,ik kom zeker eens langs.

http://www.noordhollandsdagblad.nl/algemeen/binnenland/article28405731.ece/Kees-Wieringa-directeur-museum-in-Qatar?lref=r_binnenland