Hans Stegeman – Het is Een Keer Genoeg

He Just His Salary in His Bank (gif Giphy)

Het is Een Keer Genoeg

Ik stel me voor hoe dat voelt, top man zijn van een beurs genoteerd bedrijf. Je bonus is weer gestegen en je vindt je zelf terug in een over zicht van mensen met top inkomens van de Volkskrant. Gemiddeld 32% erbij, waar van 10% als vast salaris. Een pagina eerder heb je gelezen, dat de koop kracht in Nederland historisch daalt.

Hoe ga je in vredes naam uit leggen, dat jij wéér meer krijgt, terwijl je mede werkers steeds meer moeite hebben om hun energie rekening te betalen? Je kijkt nog een keer naar de CAO af spraken, die je net hebt gemaakt, 2,2% er bij voor je minder betaalde collega S. ‘Maar ik werk toch ook heel hard? Ik geef daar mee toch het goede voorbeeld?’ Ik stel me zo voor, dat je de bekende economische argumenten, maar weer eens gebruikt als recht vaardiging, toe gevoegde waarde, concurrentie en risico.

De toe gevoegde waarde zou moeten blijken uit de gestegen aan delen koersen. Vreemd is dan wel, dat de beloning van top mannen vaak veel harder stijgt dan de aan delen koersen. Dat betekent dat, óf de waarde van die top man nog sneller is toe genomen, óf dat het onzin is. Ik denk het laatste. Ook het concurrentie argument is moeilijk hard te maken. Top posities worden over het algemeen altijd snel in gevuld. Voor wat betreft het derde argument. Ja, top mannen lopen het risico, dat ze zo maar worden ontslagen. Maar geldt dat niet ook voor flex werkers? Zo heb je als top man een zwak verhaal.

Te Grote Beloning Verschillen rieken Meer naar eigen Belang en Nepotisme, dan naar Markt Werking

Nu heb ik niets tegen beloning verschillen. Talent mag worden beloond en risico vergoed. Maar te grote verschillen rieken meer naar eigen belang en nepotisme, dan naar markt werking. Ze leiden alleen maar tot negatieve effecten. De hoogste inkomens leveren bijvoorbeeld de grootste bijdrage aan de uit stoot van broei kas gassen. De hoogste inkomens hebben vaak veel meer politieke invloed, wat ongelijkheid in de hand werkt. Bovendien blijkt, dat de rest van de organisatie beduidend minder enthousiast werkt voor zo N over betaalde baas.

Het is daarom helemaal geen raar idee om een grens te stellen aan de hoogte van beloningen. Voor Nederlanders ligt die grens tussen € 1 miljoen en € 3 miljoen, blijkt uit onderzoek. Daar kan je nog prima je energie rekening van betalen.

Dan kan je met een geruster gemoed de krant lezen en je collega S onder ogen komen. Als de top 20 het bij € 2 miljoen houdt en de rest naar de Belasting Dienst gaat, blijft er genoeg over om iedereen onder de armoede grens € 350 te geven.

Vervolgens geef je jezelf én je collega S een loon stijging van 10%. Zo geef je pas echt het goede voorbeeld.

Hans Stegeman is econoom en hoofd strateeg bij Triodos Investment Management. Reageer via opinie@fd.nl.

Financieel Dagblad. 23 aug 16:49

https://fd.nl/opinie/1449361/het-is-een-keer-genoeg-hxh2ca1jUUlm

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Hans+Stegeman
https://robscholtemuseum.nl/?s=Financieel+Dagblad
https://robscholtemuseum.nl/?s=Salaris
https://robscholtemuseum.nl/?s=Salary
https://robscholtemuseum.nl/?s=Inkomen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Income
https://robscholtemuseum.nl/?s=CAO
https://robscholtemuseum.nl/?s=Collectieve+Arbeid+Over+Een+Komst
https://robscholtemuseum.nl/?s=Toe+Gevoegde+Waarde
https://robscholtemuseum.nl/?s=Koop+Kracht
https://robscholtemuseum.nl/?s=Eigen+Belang
https://robscholtemuseum.nl/?s=Nepotisme
https://robscholtemuseum.nl/?s=Markt+Werking
https://robscholtemuseum.nl/?s=Bank
https://robscholtemuseum.nl/?s=Belasting+Dienst