Hans Hemmes – Prins Bernhard was kind aan huis in Zoetermeer

Prins Bernhard bij weer een opening in Zoetermeer (foto Historisch Genootschap Oud Soetermeer)

Prins Bernhard was kind aan huis in Zoetermeer

Zoetermeer toen

Deze keer in de rubriek Zoetermeer Toen: Vrolijke kiekjes van prins Bernhard in groeistad Zoetermeer. In ’t Nieuwe Huys waren deze zomer honderden ansichtkaarten van Zoetermeer te zien. Maar hoe kwam de plaats in de vorige eeuw in beeld in landelijke kranten? Er waren opvallend veel primeurs, mijlpalen en openingshandelingen door prins Bernhard.
Wijlen de prins was zo’n beetje kind aan huis in de groeistad en dat leverde vrolijke kiekjes op. Hij knalt in mei 1977 de Zoetermeer lijn open, de verbinding voor forenzen met Den Haag. Het was voor het eerst sinds 1934, dat er weer een spoorbaan werd aangelegd in Nederland. En alsof het niet op kon: het station krijgt een voetenorgel! Door van tegel op tegel te springen ontstaat er een wijsje. Waar is die gebleven?

In april 1978 komt prins Bernhard weer in Zoetermeer voor de opening van sportcomplex Olympus. Ook dit is een visueel spektakel. Een jaar later zien we hem met Freddy Heineken bij de ingebruikname van de Gedestilleerd en Wijngroep BV, een dochterbedrijf van de bierbrouwer. In 1983 bezoekt de prins een heistelling.

Stuurknuppel

,,Hij is meer gewend aan een stuurknuppel”, meldt een krant. Na wat lessen kan hij met de kraan een eerste paal de grond in rammen voor de tweede fase van het Stadshart. Twee jaar later is een glunderende prins in veel kranten te bewonderen, als hij Kempen & Begeer opent. ,,Hij is net terug van een jachtpartij in Spanje”, aldus de Telegraaf. Bernhard bedient ‘energiek’ de penningen pers en krijgt als cadeau een cassette met zilveren olifantjes. Zoals bekend omringde hij zich op Soestdijk met deze beesten.
De prins op leeftijd doet in 1990 weer aan Zoetermeer promotie als hij een balletje slaat bij Burggolf in het Westerpark. Ook andere leden van de koninklijke familie zorgen voor de nodige publiciteit. Schoonzoon prins Claus bekijkt al in 1968 modelwoningen en opent later een kantoor van Siemens. Koningin Beatrix is bij belangrijke gebeurtenissen op de tijdlijn als de Floriade in 1992 en de opening van het ministerie van onderwijs.

Schoentjes

Dankzij de vele acties voor dat ministerie haalt Zoetermeer regelmatig de krant. Het gebouw is ingepakt in plastic, bezet, studenten hebben er schoentjes geplaatst, klommen op het dak of bestormden het kantoor via bootjes. Je kunt het zo gek niet verzinnen, of het is er wel gebeurd.
De ambtenaren, die dit allemaal moesten doorstaan, kwamen in 1991 zelf ook met een foto in het nieuws. Het was op 24 december en er zou ‘kerstdrukte’ zijn op het ministerie. Een foto toont ambtenaren in de weer met stapels dozen. Na een reorganisatie was er een interne verhuizing aan de gang, waarvoor 240.000 (!) dozen nodig waren. Opgestapeld zo hoog als de Mount Everest.
Dat is in de vorige eeuw niet de enige mijlpaal of record, waardoor foto’s uit Zoetermeer in de landelijke kranten belanden. In 1976 waren Jeanette van Berkel en Reinder Westerveld het miljoenste bruidspaar, dat een pakket kreeg van de Felicitatiedienst. Daarin huishoud en levensmiddelen. Zij was laborante, hij politieagent.

Verhuisbericht

In 1988 was de net benoemde burgemeester Luigi van Leeuwen op de Groen Geel laan voor een landelijk PTT feest. Het tien miljoenste verhuisbericht werd bezorgd op dat adres. Het is een grappige foto, waarop Van Leeuwen wordt ‘belaagd’ door jongeren die allemaal een handtekening van de burgervader willen.
De PTT koos Zoetermeer vaker uit om nieuwe producten te presenteren. Zo mochten leerlingen van het doveninstituut Effatha in 1984 de nieuwe teksttelefoon testen. Een andere landelijke primeur kwam in 1979 van Rijkswaterstaat: het informatiepaneel langs de A12 met ‘verzorgingsmogelijkheden’ en een stadsplattegrond.

Aardig prentenboekje

Nu gebruiken we daarvoor een App op ons mobieltje. De archieven van kranten brengen een tijd tot leven, waarvan we geen voorstelling meer kunnen maken. Op een foto uit 1973 is een rij mensen te zien voor een telefooncel in Meerzicht. In de nieuwe wijk hadden 1.400 mensen nog geen vaste telefoonaansluiting. Het probleem moest worden opgelost door een nieuwe centrale. ,,Eind 1974 zal Zoetermeer 12.000 aansluitingen rijker zijn”, zo luidt het onderschrift bij de foto.
Een andere nieuwbouwwijk haalde in 1977 een primeur in huis. Bert Haanstra opende in Buytenwegh de Leyens de strook, die naar hem was vernoemd. Zelfs in Hollywood zouden er geen straten zijn met namen van beroemde filmsterren!
Even terug naar het Koninklijk Huis: er waren inwoners, die een aparte band met Oranje hadden. In juli 1953 liepen Klaas van der Velden (82) en mevrouw weduwe Dorst (89) mee in het ‘defilé van ouden van dagen’ voor paleis Soestdijk. Ze boden prinses Marijke een ‘aardig prenten boekje’ aan, waarin ze meteen ‘gretig begon te bladeren en te kijken’. Dit plaatje haalde vele kranten en is in menig huiskamer warm ontvangen.
Hondekop vaak gefotografeerd
De Floriade van 1992 is ongetwijfeld het grootste PR evenement dat Zoetermeer ooit gekend heeft. Het tuinbouw evenement was een blikvanger in de kranten. Dat begon al bij de voorbereidingen, die spectaculaire beelden opleverden. In augustus 1991 werd het treinstel ‘de Hondekop’ op een dieplader van Haarlem naar Zoetermeer vervoerd.
Dat transport moest in drie delen gebeuren. Op de Floriade werd de trein, die uit de grond leek te komen vaak gefotografeerd. Net als de Kolossus van Zoetermeer van kunstenaar Rob Scholte, het zes meter hoge beeld, dat later in rook zou opgaan. Buiten het terrein draaide molen de Hoop met enorme foto’s van een molenaar, bakkersvrouw, burgemeester en jong meisje aan de wieken.
De Floriade was fotogeniek dankzij de bloemenpracht en de vele presentaties. Toen het feest ophield, bleef de media aandacht nog even aan. In kranten verschenen foto’s van kijkers die de modder trotseren om een decorstuk, beeld of zelfs paviljoen te kopen.

De Hondekop was een blikvanger op de Floriade (foto Gemeente Zoetermeer)

AD, 1 september 2020, 20:02

https://www.ad.nl/zoetermeer/prins-bernhard-was-kind-aan-huis-in-zoetermeer~ace30877/

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Prins+Bernhard
https://robscholtemuseum.nl/?s=Zoetermeer
https://robscholtemuseum.nl/?s=Kolossus+van+Zoetermeer