Hans Hemmes – In 1992 was het de zomer van de Floriade

De bloemenpracht op het park in Zoetermeer breekt records met meer dan drie miljoen bezoekers. Deze week in de rubriek De Zomer Van het jaar 1992

Het is volgens velen het hoogtepunt in de geschiedenis van Zoetermeer: de Floriade van 1992. De stad haalt samen met Den Haag de internationale tuinbouwtentoonstelling in 1984 binnen. Minister Braks plant in maart 1986 de eerste boom. Het park van 68 hectare in de wijk Rokkeveen is volgens deskundigen ‘het hoogtepunt van architectuur’.

Het terrein heeft de vorm van een driehoek met een grote, ronde waterpartij.

Drie kaarsrechte lanen van bijna een kilometer lang gaven het park een on-Hollandse allure. Er waren zeven verschillende gebieden, elk met een eigen thema. De HTM reed met historische trams op een aparte tramlijn.”
Kleine Zoetermeerse geschiedenissen, een uitgave van het Historisch Genootschap

Bloemsierkunst

Blikvanger is de witte kop van Kolossus van kunstenaar Rob Scholte, die je vanaf de snelweg op een dijk zag staan. Er is altijd wel wat te beleven in de paviljoens op het park. In augustus viert bloemsierkunst hoogtij in een tentoonstelling van dahlia’s. Er zijn 200 bloemenstukken te zien, vervaardigd op een internationale wedstrijd. Bij de opening rijdt een praalwagen van bloemencorso Zundert binnen met 100.000 dahlia’s.

In de eerste week van september doet de grootste surfplank ter wereld de Floriade aan. Het gevaarte is negen meter lang, weegt 170 kilo en heeft negen masten. Een team toont stunts met de plank, ontwikkeld door de Rijswijker Joop Nederpelt. Bij het ‘vlindervaren’ worden de zeilen afwisselend over bak en stuurboord gegooid. Vanuit een studio op het park brengt Radio West dagelijks een Floriade journaal. De tentoonstelling trekt in 1992 3,2 miljoen bezoekers, een miljoen meer dan het evenement in Hoofddorp in 2002.

Fraude

Onder affiches van de Floriade staan Zoetermeer en Den Haag gebroederlijk samen. Toch is het juist deze zomer geen rozengeur en maneschijn in de bestuurlijke relatie. De PvdA in de Zoetermeerse gemeenteraad stelt vragen over uitlatingen van wethouder Rik Buddenberg over de hofstad. Hij spreekt van een Haagse bestuurscultuur, die het gedogen van fraude mogelijk zou maken. “De situatie is al zo verziekt, dat de politiek zelfs niet meer in staat is tot een zelfreinigend onderzoek“, zo citeert dagblad Het Binnenhof de wethouder.

In een andere buurtgemeente speelt een thema, dat vaker opduikt in deze zomerserie: de afvalberg. B & W van Leidschendam stellen geen onderzoek in naar fouten rond de vuilverbrander op Ypenburg. De bouw van een installatie ging niet door, omdat het afval al in andere regio’s kon worden verbrand.

AD, 21-08-19, 16:15

https://www.ad.nl/den-haag/in-1992-was-het-de-zomer-van-de-floriade~a155ed72/

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Floriade
https://robscholtemuseum.nl/?s=Zoetermeer