Hans Brandsma – Rembrandts dubbelportret hing in Alkmaar

AlkmaarRembrandts dubbelportret van ’Maerten’ en ’Oopjen’ hebben waarschijnlijk ruim honderd jaar aan de muur van een Alkmaarse woning gehangen.

Dat blijkt uit onderzoek van Harry de Raad, medewerker van Regionaal Archief Alkmaar. Hij baseert zich onder meer op het testament van Oopjen, dat in de archieven is aangetroffen en een verhaal van de Alkmaarse schrijfster Geertruida Bosboom-Toussaint.

Oopjen is aan het einde van haar leven bij haar zoon Hendrick Daey in Alkmaar gaan wonen“, reconstrueert De Raad. “Na haar dood bleven de schilderijen in de familie van de Daey’s. In 1798 verkocht deze Alkmaarse familie de dubbelportretten voor een bedrag van 4.400 gulden aan een handelaar. De schilderijen zijn tussen 1670 en 1798 in Alkmaar geweest.’’

Bij zijn zoektocht stuitte De Raad op een bijzonder aspect. “Volgens de familieoverlevering was er een ander paar op de schilderijen afgebeeld, het zou niet gaan om Maerten Soolmans en zijn tweede vrouw Oopjen Coppit, maar om Maerten en zijn eerste vrouw Machteld van Doorn.’’

De Raad stuitte ook op een epistel van schrijfster Bosboom-Toussaint, dat hem sterkte in zijn oordeel. “In een kort verhaal uit 1867 geeft ze een beschrijving van de schilderijen en vertelt wie Daey, de tweede man van Oopjen was en hoe de schilderijen werden verkocht.”

http://www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/article27518452.ece/Rembrandts-dubbelportret-hing-in-Alkmaar_?lref=R2