Hans Brandsma – GroenLinks in Hollands Kroon vraagt college om gemeentelijk beleid rond datacenters

Inside a Google datacenter (foto tenor.com)

GroenLinks in Hollands Kroon vraagt college om gemeentelijk beleid rond datacenters

De datacenters bij Middenmeer, bron van zorg voor GroenLinks in Hollands Kroon.

Anna Paulowna – De GroenLinks fractie van de gemeente Hollands Kroon heeft opnieuw raadvragen gesteld over de ontwikkeling van de datacenters in de gemeente. Volgens fractievoorzitter Lilian Peters wordt de gemeenteraad stelselmatig buiten spel gezet en trekt het college zich niets aan van de onrust onder de inwoners.

GroenLinks zegt overvallen te zijn door het plan om het aantal hectares, dat in de Wieringermeer bestemd is voor datacenters te verviervoudigen. “Wij willen voorkomen, dat er opnieuw aanvragen voor datacenters in behandeling worden genomen, waarbij aanvragers zich kunnen beroepen op de huidige bestemmingsplannen”, aldus Peters. “Wij willen eerst samen een gemeentelijk datacenter beleid ontwikkelen.”

Voorbereidingsbesluit

GroenLinks wil van burgemeester en wethouders weten, of het voorbereidingsbesluit technisch gezien het geëigende middel is om de nieuwe aanvragen voor datacenters te stuiten, zodat er nieuw beleid kan worden ontwikkeld. En als dat niet het geval is, vraagt GroenLinks welk ander instrument de raad zou kunnen hanteren. Andere vragen spitsen zich onder meer toe op toekomstige aanvragen voor datacenter, waarbij onder meer de vraag wordt opgeworpen, of de eerder via een memo verspreide plannen nog wel actueel zijn.

Het College van Hollands Kroon gaf eerder aan, dat het met sommige initiatiefnemers ’oriënterende’ contacten heeft, die vooraf kunnen gaan aan formele aanvragen. Die gesprekken zijn weliswaar vrijblijvend, maar riepen bij Peters wel een vraag op. “Verwacht het College op basis van deze contacten binnenkort nieuwe formele aanvragen voor omgevingsvergunningen voor datacenters?

GroenLinks stelde in november ook al raadvragen over de afspraken, die met de datacenters gemaakt zouden zijn en de geldigheid van de vergunningen, die het College van Hollands Kroon had afgegeven.

Helderse Courant, 24 december 2020, 12:30

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/DMF20201224_66035560

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=GroenLinks+Hollands+Kroon
https://robscholtemuseum.nl/?s=Datacenter
https://robscholtemuseum.nl/?s=Hollands+Kroon
https://robscholtemuseum.nl/?s=Middenmeer
https://robscholtemuseum.nl/?s=Wieringermeer
https://robscholtemuseum.nl/?s=Microsoft

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image