Hans Brandsma – Geschrokken Reacties na Demonstratie van Gemaskerde Defenders: ’Waarom laten ze hun Gezicht niet zien? Er is niets mis met de Boodschap, die ze uitdragen’

Defend Den Helder (foto NHD)
Wordt wakker! | Defend Nederland | Defend IJmuiden, Defend Den Helder, Defend Limburg, Defend Amsterdam | Vecht voor de Vrijheid (foto Twitter)
Geschrokken reacties na Intimiderende Demonstratie van Gemaskerde Defenders ( (foto Glocal Media)

Geschrokken Reacties na Intimiderende Demonstratie van Gemaskerde Defenders: ’Waarom laten ze hun Gezicht niet zien? Er is niets mis met de Boodschap, die ze uitdragen

Den Helder – Het was schrikken voor een aantal Ondernemers in de Helderse Binnenstad. Zaterdagmiddag trokken zo’n 75 Gemaskerde Sympathisanten van Defenders door de Straten, waarbij ze Vuurwerk afstaken en Fakkels meevoerden.

Het kwam zeer intimiderend over en je zag Ouderen zelfs de Winkels in vluchten.” De Eigenares van een van Horecazaken van Halte Bellevue wil anoniem vertellen wat zij heeft ervaren. „Het was een soort Bliksembezoek. Ineens liep een Stoet langs mijn Terras en hoewel ze Niets Kwaads in de Zin bleken te hebben, gaf het een Onprettig Gevoel. Mannen in het Zwart Gekleed zwaaiend met Vlaggen met een Zwarte muts en een Masker voor hun Gezicht. Vooral dat laatste was Geen Prettige Aanblik.”

Volgens hun eigen Facebook Pagina keren de Defenders zich tegen de Corona Virus Maatregelen en brengen ze de Gevaren van de Vaccinaties onder de aandacht. „Met die boodschap heb ik helemaal geen moeite”, vervolgt de Uitbaatster. „Maar waarom zet je een Kap op je Hoofd? Dat komt niet echt toegankelijk over. Ze hebben sommige Bezoekers van de Binnenstad echt Schrik Aangejaagd. Waarom komen ze niet in het Wit en laten ze gewoon hun Gezicht zien? Er is niets mis met de Boodschap, die ze uitdragen. We hebben allemaal het Recht om te demonstreren.”

Naast de Aanhangers van Defend Den Helder waren er ook Afvaardigingen uit Alkmaar, Eindhoven, IJmuiden en Friesland in Den Helder aanwezig. Dat er Geen Ruchtbaarheid aan de Demonstratie was gegeven, begrijpt de Horeca Vrouw. „Als dat wel was gebeurd, was het misschien nog tot Botsingen tussen Voor en Tegenstanders gekomen.”

Onheil

Meindert Vriendjes zat zaterdagmiddag met zijn Familieleden in de Tuin aan de Loodsgracht toen hij door veel Rumoer werd opgeschrikt. „Door veel Geschreeuw door een Megafoon. Ik ben gaan kijken en zag bij de Dijk zo’n vijftig tot zestig Mensen staan. Ze waren in het Zwart Gekleed, hadden Zwarte Hoofdbedekking en droegen Zwarte Mondkapjes. Ik heb nog steeds geen idee wat ze uit wilden dragen, maar ze hadden de Uitstraling van Gefrustreerde burgers, die Op Onheil Uit waren.”

Dat baseerde Vriendjes ook op de Spullen, die ze bij zich droegen. „Er was geen sprake van Regen, maar een aantal had zich toch Bewapend met een Paraplu. Als iemand een Kritische Vraag stelde, keerden ze zich In Groepsverband agressief tegen de Vragensteller met een Onsamenhangend Verhaal over Vrijheid en Democratie. Gelukkig hielden de meesten Aanwezigen afstand. Mijn Dochter was in de Stad toen die Groep door het Centrum liep. Van schrik is ze IJssalon Laan in gevlucht en ze was niet de enige, die dat deed. Ik vond het een Provocerende Vertoning, waarvan het Doel mij is ontgaan.”

Gemeente

De Gemeente kan in de Toekomst een dergelijke Demonstratie niet verbieden, verduidelijkt Woordvoerster Maria de Wit. „Iedereen heeft het Recht om te Demonstreren. Dit Recht houdt in, dat je samen met Één of Meer Personen in het Openbaar een Mening mag uiten. Voor het houden van een Demonstratie is geen Vergunning nodig. Wel moet een Demonstratie 72 uur van Tevoren worden Aangemeld bij de Gemeente, zodat we kunnen beoordelen, of er nog Voorwaarden opgelegd moeten worden.” Die Melding is volgens De Wit noodzakelijk voor een Ordentelijk Verloop. „Als Gemeente kunnen we dan beoordelen, of er specifieke Voorwaarden nodig zijn, zoals de Plek van de Demonstratie. Ook kunnen we er voor zorgen, dat de Demonstratie voor Alle Partijen naar Tevredenheid verloopt.”

De Gemeente zal volgens De Wit handhaven als de Situatie tijdens een Demonstratie er om vraagt.

Lees ook
Defenders’ uit heel Nederland komen in Den Helder bijeen om actie te voeren
Optocht ’Defend’-groepen door Den Helder was van tevoren niet aangemeld. Desalniettemin geen aanhoudingen. ’Er was geen reden tot ingrijpen’

Helderse Courant, 27 juli 2021, 17:38

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/DMF20210726_11532088

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Defend+Nederland
https://robscholtemuseum.nl/?s=Defend+IJmuiden
https://robscholtemuseum.nl/?s=Defend+Den+Helder
https://robscholtemuseum.nl/?s=Defend+Limburg
https://robscholtemuseum.nl/?s=Defend+Amsterdam
https://robscholtemuseum.nl/?s=IJssalon+Aris+Laan