Hans Boskeljon – Stadhuis: laat de burger kiezen! + Hedzer Faber – Beraad over vervolg stadhuis plannen + Rolstoel vriendelijkheid Beatrixstraat onderzocht

Stadhuis: laat de burger kiezen!

Maandagavond hield de HOV een uitstekende presentatie over drie stadhuisopties. Wellicht dat de renovatie variant wat onderbelicht bleef, maar die mag dan ook bekend worden verondersteld.

Bij nieuwbouw op Willemsoord is, los van de niet aflatende file naar Texel, Gebouw 72 het zwakke punt. Te hoge borstwering, vervelende beuk maten en een kwalitatief laagwaardige (alsmede oerlelijke) beton skeletbouw maken het lastig om hier echt goede kantoortuinen in te maken. Gebouw 66 als publieksdomein met raadszaal was daarentegen weer prachtig. De tweede nieuwbouwvariant, halter Bellevue, heeft eigenlijk alles mee.

Referendum

Over het cijferwerk van oud-accountant Joop de Jong valt best nog wat op te merken, maar in hoofdlijn blijft de keuze tussen nieuwbouw en renovatie op jaarbasis financieel vrijwel gelijk. Dat rechtvaardigt een nieuwe brede afweging. Maar dan wel écht democratisch via een (al dan niet bindend) gedepolitiseerd dus apart, referendum gelijktijdig met de verkiezingen in maart 2018. Nieuwbouw Bellevue versus renovatie Bijlweg!

Beide varianten dienen dan inclusief kosten met hetzelfde gelijkwaardige speelveld ruim gepresenteerd te worden, via bijvoorbeeld een huis-aan-huis te verspreiden speciale referendum editie van de Helderse Courant. Als we een zichtbare democratie belangrijk vinden, dan is het net zo belangrijk dat we daar ook een echt direct democratisch besluit over nemen.

Tevens belast dit de verkiezingen dan niet nogmaals met deze dominante splijtzwam en kunnen lokale politici zich conform de uitslag na jaren bekvechten eindelijk weer eens eensgezind met dingen bezighouden die er echt toe doen om de stad op een hoger plan te brengen.

En laten we ook eindelijk eens afscheid nemen van het angstargument van een mogelijke gemeentelijke herindeling! Dit gelegenheidsargument getuigt niet van bestuurlijke moed of zelfs realiteitszin. Ook bij herindeling blijven immers meerdere lokale publiekscentra en ambtelijke werkplekken nodig. Durf juist vanuit trots en vertrouwen nu dan ook je rol als centrumgemeente te pakken door hier het meest fraaie bestuurscentrum te bouwen. Het is juist nu van belang dat, na twee decennia aanrommelende besluiteloosheid en partijpolitieke gijzeling acties rond dit verlammende dossier, de lokale politiek over de eigen schaduw springt. En in het stadsbelang om een echt, direct en onvervuild, oordeel van de Helderse burger durft te vragen.

Paspoort
Hans Boskeljon was PvdA wethouder tussen 2006-2010 en had het stadhuis in zijn takenpakket.

Noordhollands Dagblad, 7 juli 2017, 17:08

Reacties:

Wa Zzup
Geen nieuw stadhuis op de plaats van het oude postkantoor dus zeker geen op Willemsoord. En probeer daar maar te komen als de texelse boot leegloopt.

Fred Kwast
De burger heeft al gesproken , bij de vorige verkiezing. Het””” democratisch “” JA,JA,JA, werd overweldigend omgebogen bij die verkiezingen, in NEE,NEE,NEE.

Klaas Otten · Den Helder
Als er toch een nieuw politieke arena moet komen dan kies ik voor stationslocatie maar dan met een parkeergarage eronder!

Klaas Otten · Den Helder
Peter Reenders slaat wèl enigszins de spijker op z’n kop met artikel #nieuwbouw #stadhuis aangezien reactie keeper René van Deutekom #D66 �

Monique Kohn · Den Helder
De burger heeft al gekozen, niet één maar zelfs twee keer. In 2010 werd massaal voor TON gekozen omdat die tegen nieuwbouw waren, en we weten allemaal nog heel goed hoe het daarmee is afgelopen, met een krappe meerderheid van 1 stem werd gekozen voor nieuwbouw, iets dat alleen mogelijk werd dankzij het kiezersverraad van TON. In 2014 was er een klinkende overwinning voor de Stadspartij, om dezelfde reden. En nu, na zowat 4 jaar traineren en kort voor de verkiezingen proberen ze het gewoon nog een keer. En dan nog het gore lef hebben om dat hele proces ‘democratisch’ te noemen. Wie zal de volgende verkiezingen winnen dankzij dit soort gedram, Carlo Assorgia en Geurt Visser?

Iwan Schuurman · Contractmanager bij Tata Steel Ijmuiden
en zo is het.

Jan Koeten
Kom naar Julianadorp, de grootste en ruimste wijk van Den helder. Rust, ruimte, parkeergelegenheid, en nog veel meer.

Nico van Delft
De verkiezingen in 2014 waren duidelijk, geen nieuwstadhuis, maar renovatie.

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo/stadhuis-laat-de-burger-kiezen

Beraad over vervolg stadhuis plannen

Helderse Courant, 8 juli 2017

Helderse Courant, 8 juli 2017

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo

Rolstoel vriendelijkheid Beatrixstraat onderzocht

Helderse Courant, 8 juli 2017

Helderse Courant, 8 juli 2017

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo

2 Comments

  1. Het betoog van Hans Boskeljon toont weer eens op afgrijselijke wijze aan, hoe alles aan elkaar plakt in dit Palermo aan het Marsdiep. Volgens de oud wethouder mogen reguliere verkiezingen hun werk niet doen, maar moet de Schuiling bode, die ten onrechte de Helderse Courant wordt genoemd, een ‘objectief’ referendum gaan organiseren. De Schuiling bode, die het altijd opneemt voor het circuit dat Den Helder in een dodelijke wurggreep houdt en mensen zoals Scholte die nog wat van de democratie proberen te redden, consequent de grond in boort. De Helderse Courant vermeldde recent zelfs openlijk dat burgemeester Schuiling daar als redactie chef fungeerde. Zogenaamd slechts voor een dag…. De Helderse bevolking heeft zich bij de vorige verkiezingen allang glashelder tegen nieuwbouw van een stadhuis uitgesproken. Maar de boel is hier zo verrot, dat het corrupte bedrijfsleven dit democratische besluit niet pikt en allerlei protestbijeenkomsten gaat organiseren om de democratie te ondermijnen. En oud wethouder Boskeljon valt ze meteen bij. Naar verluid wil Boskeljon weer wat worden in deze stad en dat kan alleen als je je inlikt in het (aannemers) circuit. Ondertussen wordt het Rob Scholte museum gesloopt, met als enige reden dat hij geweigerd heeft om zich bij de Helderse maffia aan te sluiten.

  2. En dan moet je het ‘onafhankelijke’ commentaar van Ronald den Boer eens lezen. De man die volgens Boskeljon het ‘onafhankelijke’ referendum zou moeten organiseren. KOTS misselijk word ik hiervan! Dit soort lieden zouden opgepakt moeten worden wegens het plegen van een lokale staatsgreep. Erdogans zijn het, in een Madurodam uitvoering.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image