Hanne Obbink – Scholte moet museum binnen dertig dagen ontmantelen + Marcel van Lieshout – Scholte weigert na uitzettingsbevel museum te verlaten: ‘Laat de ME komen’

Rob Scholte moet zijn museum in Den Helder binnen dertig dagen ontmantelen

Den Helder raakt nu toch echt het Rob Scholte Museum kwijt. Jaren lang hebben Rob Scholte zelf en de gemeente erover gesteggeld, tevergeefs, en uiteindelijk is de gemeente naar de rechter gestapt. Die gaf haar vandaag gelijk: Scholte en zijn museum moeten binnen dertig dagen weg. Maar Scholte weigert. “Ik blijf zitten waar ik zit.”

Inzet van het conflict is het gebouw, waarin ooit het postkantoor zat. Toen dat leeg kwam te staan, is het in bruikleen gegeven aan een aantal kunstenaars, onder wie Rob Scholte. Andere kunstenaars vertrokken, Scholte bleef. Hij opende er vijf jaar geleden zijn eigen museum, met een omvangrijke collectie van vooral moderne kunst.

Aanvankelijk had de gemeente er wel oren naar om Scholtes museum permanent in het gebouw te huisvesten, zeker toen plannen om op deze plek een nieuw stadhuis te bouwen van tafel waren. Zo’n museum kon een trekpleister voor Den Helder worden, was de gedachte.

Maar opeenvolgende wethouders konden het niet eens worden met Scholte over de voorwaarden. Na twee jaar geharrewar besloot de gemeente begin 2016 het gebouw in arren moede dan maar te koop te zetten. Ook Scholte kon zich melden als kandidaat-koper, bevestigde de gemeente, maar verder dan inleidende onderhandelingen kwam het niet. Eind vorig jaar werd het gebouw voor 650.000 euro verkocht aan een aannemer; er komt ruimte voor woningen, bedrijven en ook cultuur.

Betalingsachterstand

Al die tijd weigert Scholte te vertrekken. Hij beroept zich op oude afspraken, eenzijdig door de gemeente opgezegd. Maar twee rechterlijke uitspraken, begin vorige maand en vandaag, lijken zijn lot te bezegelen. Alleen al het feit, dat Scholte een betalingsachterstand heeft van een kleine 20.000 euro op de gas-, water- en energierekening is voor het gerechtshof in Amsterdam genoeg om te concluderen, dat de bruikleenovereenkomst tussen Scholte en de gemeente ontbonden kan worden en dat het pand ontruimd moet worden. Scholte stelt, dat tegenover die betalingsachterstand in het niet valt bij een schadeclaim, die hij ooit bij de gemeente heeft ingediend. Maar voor die tegenwerping is de rechter niet gevoelig.

Scholte staat nu juridisch gezien met lege handen. “We kunnen niets meer”, geeft hij toe. Daarom heeft hij zijn hoop nu gevestigd op de politiek. Veel lokale partijen steunen hem, zegt hij. Over dertig dagen, als het pand volgens de rechter moet zijn ontruimd, zijn de raadsverkiezingen achter de rug en liggen de verhoudingen misschien heel anders dan nu. “Deze rechterlijke uitspraak is onacceptabel”, zegt hij. “Ik ga niet weg.”

Trouw, 13 maart 2018, 15:14

https://www.trouw.nl/cultuur/rob-scholte-moet-zijn-museum-in-den-helder-binnen-dertig-dagen-ontmantelen~a412b830/

Kunstenaar Rob Scholte weigert na rechterlijk uitzettingsbevel zijn museum te verlaten: ‘Laat de ME maar komen’

De naamgever van het Rob Scholte Museum moet dat museum in het hart van Den Helder – tevens woonruimte en atelier – binnen dertig dagen verlaten, maar de kunstenaar zelf peinst er niet over gehoor te geven aan die rechterlijke oekaze. ‘Laat de ME maar komen’, daagt de aan een rolstoel gekluisterde Scholte de Helderse burgemeester Koen Schuiling (VVD) uit.

In tien jaar tijd is de verhouding tussen de (van oorsprong Amsterdamse) kunstenaar Rob Scholte en de gemeente Den Helder ernstig bekoeld: in 2008 werd Scholte als boegbeeld van de culturele ambities van de marinestad nog bejubeld. Maar nu, vele botsingen, politieke debatten en rechtszaken verder, naakt het einde voor het in het voormalige postkantoor gevestigde museum.

Scholte moet dat pand, ooit voorzien als het nieuwe stadskantoor, binnen een maand verlaten, bepaalde het Amsterdamse gerechtshof dinsdag. Mede omdat hij een betalingsachterstand van 19 duizend euro aan energierekeningen heeft, maar vooral ook omdat de ‘bruikleenovereenkomst’ met de gemeente hem geen huurbescherming biedt.

“Ik ben slachtoffer van een politiek proces van wethouders en een burgemeester die me jarenlang hebben tegengewerkt.”
Rob Scholte

Te meer omdat de gemeente, die eerder een procedure tegen Scholte bij de voorzieningenrechter verloor en vervolgens naar het hof stapte, het pand recent heeft verkocht aan een aannemersbedrijf. Dat bedrijf mag niet tot sloop overgaan, maar er wel woningen, bedrijven of een culturele voorziening vestigen, legde de gemeenteraad vast. ‘Het liefst een combinatie van die drie’, zegt de gemeentelijke woordvoerder.

Maar voordat de aannemer ook maar iets kan doen, zal burgemeester Schuiling als beheerder van de portefeuille openbare orde in actie moeten komen. Rob Scholte blijft zitten, waar hij zit. ‘Een schandalige, corrupte uitspraak’, zo beoordeelt hij het vonnis. ‘Ik ben slachtoffer van een politiek proces van wethouders en een burgemeester, die me jarenlang hebben tegengewerkt.’

Cultureel klimaat

Den Helder staat bepaald niet bekend om een bloeiend cultureel klimaat, wél om onuitroeibaar politiek gekrakeel. Al jaren lang willen achtereenvolgende colleges van B en W het stadshart opknappen, maar veel plannen struikelen over grote politieke verdeeldheid.

In dat klimaat heeft Rob Scholte nu toch nog zijn hoop gevestigd op lokale politici (‘Vooral van plaatselijke partijen, ik ga ervan uit, dat de zittende macht volgende week wordt weggestemd’) om sluiting van het Rob Scholte Museum te voorkomen. Want van de bestuurders zelf moet hij het niet hebben, verduidelijkt hij.

“Wij vinden het echt heel jammer, dat we de zaak bij de rechter hebben moeten aanbrengen.”
Woordvoerder gemeente Den Helder

‘Nog deze week is er weer een wethouder opgestapt, Kuipers van D66. Die heeft toch stiekem een vergunning aan een coffeeshop verleend, terwijl de gemeenteraad daar tegen was. Diezelfde wethouder heeft mij ook toezeggingen gedaan, die niet zijn nagekomen. Niemand komt hier iets na.’

Precies datzelfde verwijt maakt de gemeente de kunstenaar: een afspraak om via mediation tot elkaar te komen kwam Scholte niet na. ‘Wij vinden het echt heel jammer, dat we de zaak bij de rechter hebben moeten aanbrengen’, zegt de woordvoerder afgemeten.

Scholte: ‘Ik betaal alles keurig, voor mijn huis en atelier. De gemeente komt verplichtingen voor het museumgedeelte niet na. Ik woon hier met mijn vrouw en twee kinderen. Dachten ze, dat ik zo maar de tent ging sluiten? Ik trek hier net zoveel bezoekers als het Marinemuseum!’

De Volkskrant, 13 maart 2018, 15:21

https://www.volkskrant.nl/beeldende-kunst/kunstenaar-rob-scholte-weigert-na-rechterlijk-uitzettingsbevel-zijn-museum-te-verlaten-laat-de-me-maar-komen~a4580573/

2 Comments

  1. Wat spijt mij om dit bericht te horen, sterkte Rob, ik hoop echt dat je blijft

  2. Eindelijk gaat ie er uit, laat er nu maar iets knaps mee gebeuren daar.

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.