Han Ceelen & Jeroen van Bergeijk – Meer dan de feiten

Literaire non fictie gold lang als een stiefkindje van zowel de journalistiek als de literatuur. Maar daar is de laatste jaren verandering in gekomen. De boeken van auteurs als Geert Mak, Annejet van der Zijl en Frank Westerman bestormen de bestsellerlijsten, worden bekroond met literaire prijzen en worden in vele landen vertaald. Hoogste tijd voor een boek, dat deze `nieuwe stroming in kaart brengt. In ‘Meer dan de feiten‘ van Jeroen van Bergeijk en Han Ceelen ondervragen de journalisten Ceelen en Van Bergeijk dertien spraakmakende Nederlandstalige non fictie auteurs tot in de kleinste details over hun vak. Wie zijn deze auteurs? Waarom kiezen ze voor deze manier van werken? Welke onderwerpen vinden ze interessant? Welke technieken gebruiken ze? Wat zijn hun schrijfroutines? Deze fascinerende serie gesprekken is een goudmijn voor wie alles wil weten over non fictie schrijven. Dit boek bevat gesprekken met Hugo Borst, Stella Braam, Martin Bril, Jan Brokken, Joris van Casteren, Lieve Joris, Judith Koelemeijer, Joris Luyendijk, Geert Mak, Rudi Rotthier, Gerard van Westerloo, Frank Westerman en Annejet van der Zijl. Een groepsportret van journalisten, die ons de werkelijkheid op een andere, nieuwe, indringende manier leren kennen dan de media doorgaans doen.

Het Parool
Meer dan de feiten is behalve lezenswaardige vakliteratuur voor journalisten ook op te vatten als een impliciete kritiek op de staat van de journalistiek.

Leeuwarder Courant
Het boek is monumentaal, omdat het voor het eerst is, dat dit aparte genre zo uitgebreid in de spotlight staat, én omdat het ook werkelijk een goed inhoudelijk boek is geworden.

Meer dan de feiten
Han Ceelen & Jeroen van Bergeijk
Singel Uitgeverijen
3 juni 2013

https://books.google.nl/books?id=A_s4DwAAQBAJ&pg=PT87&lpg=PT87&dq=rob+scholte+chabot&source=bl&ots=6gfRBDn29Z&sig=ACfU3U0FYXzwWyjuhOK9YMkSEuoo5nH_sw&hl=nl&sa=X&ved=2ahUKEwjp38-jycThAhWK2KQKHc_jAhU4FBDoATAAegQICRAB#v=onepage&q=rob%20scholte&f=false

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Martin+Bril