HALStad Centraal – Susanne houdt Alkmaar bezig + Flessenpost uit Bergen – Tijdens Kunst10Daagse Bergen bewondering, in Alkmaar ruzie + Ype Minkema – Susanne legt heel wat bloot

Susanne houdt Alkmaar bezig: “Politiek oordeelt niet over kunst en wetenschap, dat is een doodzonde

Gepubliceerd op 6 jan. 2020

Susanne heeft nog geen vaste verblijfplaats, maar houdt de gemoederen in Alkmaar toch al flink bezig. Dinsdagavond wordt haar toekomst in de commissie ruimte besproken, reden voor Manfred Holz, de maker van Susanne’s om haar op te zoeken en de gedachte achter Suzanne nog maar eens uit te leggen. We waren in Alkmaar en zagen het beeld van het kussende kaasmeisje. Toen kregen we het idee, dat ook te doen voor de dames van de Achterdam. Susanne staat voor tolerantie.

Of dat hout snijdt en Susanne straks een definitieve plek krijgt moet dus nog blijken, niet iedereen heet haar welkom. Wij vinden het beeld niet geschikt voor de openbare ruimte en geen respect uitstraalt voor vrouwen en prostituees“, zegt Tineke Bouchier van GroenLinks, Dan kunnen ze het beter achter de ramen van de Achterdam zetten.” Raadslid voor OPA en oud wethouder cultuur Anjo van de Ven vindt, dat de politiek zich daar niet over moet uitspreken: “De politiek oordeelt niet over kunst en wetenschap, dat is een hoofdzonde.” Ook Tamara Vermeulen van de VVD is het daar mee eens: “daar gaan wij niet over, we gaan er wel over, waar het komt te staan.”

Susanne heeft haar naam opmerkelijk genoeg te danken aan een lokale bestuurder van het Duitse Frechen, de thuisplaats van kunstenaar Manfred Holz: “We hebben de burgemeester gevraagd, of het beeld haar naam mocht dragen en hebben haar het beeld laten zien. Ze zei meteen “natuurlijk” en was heel trots. Als het beeld een vaste plek heeft en officieel onthuld wordt wil ze er ook bij zijn.” De politieke discussie, die inmiddels is losgebarsten wordt daar dan ook met verbazen gevolgd. Susanne is een initiatief van Cor Ootes, pandeigenaar op de Achterdam en eigenaar van meerdere stukken van Holz.

Reacties
https://youtu.be/TP3dioFrGCc

Daar waar ‘Het meisje van lichte zeden’ Susanne tijdens de Kunst10Daagse in Bergen bewondering oogstte, maken ze er in Alkmaar ruzie over

Kookkunstenaar Harold van Geerestein tijdens de Kunst10Daagse in Bergen afgelopen, toen Susanne daar tijdelijk te gast was (foto Flessenpost uit Bergen)

Kookkunstenaar Harold van Geerestein tijdens de Kunst10Daagse in Bergen afgelopen jaar, toen Susanne daar tijdelijk te gast was (foto Flessenpost uit Bergen)

Kunstenaar Holz: ‘Susanne is in elk geval nu al onderdeel van de Alkmaarse geschiedenis.

Daar waar ‘Het meisje van lichte zeden’ Susanne tijdens de Kunst10Daagse in Bergen bewondering oogstte, maken ze er in Alkmaar ruzie over

Een groepje Chinese toeristen wandelt richting het Alkmaarse stadshart. Plots trekt een bronzen dame hun aandacht met ontblote borsten en getuite lippen, voorover leunend tegen een lantaarnpaal. De Chinezen poseren lachend bij het erotische beeld, dat een paar meter van de Achterdam, de Alkmaarse rosse buurt, wacht op een definitieve bestemming.

Susanne, zoals eigenaar Cor Ootes haar noemt, springt bij vrijwel alle voorbijgangers in het oog, en niet altijd in positieve zin. Een oudere dame kijkt vanachter haar rollator afkeurend naar de bronzen borsten. “Wat een verloedering”, mompelt ze terwijl ze wegloopt.

Lees hier verder in de Volkskrant:
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/alkmaar-ruziet-om-erotisch-beeld-in-stadshart~b3671237/

10 januari 2020

https://flessenpostuitbergen.nl/daar-waar-het-meisje-van-lichte-zeden-susanne-tijdens-de-kunst10daagse-in-bergen-bewondering-oogste-maken-ze-er-in-alkmaar-ruzie-over/

Susanne legt heel wat bloot

Een hamerstuk had het moeten zijn, de plek van een standbeeld in de stad. ’Susanne windt Alkmaar op’, schreef een Duitse krant. Hoe komt dan toch?

Komende week moet het college van Alkmaar met de billen bloot. Er zal een besluit moeten vallen over een ogenschijnlijk ’klein’ onderwerp, dat door politiek gekrakeel enorm kon worden uitvergroot: de plek van een bronzen beeld van een dame met blote borsten voor het prostitutie straatje in de stad. Het Alkmaarse gespartel rond Susanne, zoals de dame van plezier is gedoopt, trok nationale en internationale media aandacht. Er was vooral verbazing. Een Duitse krant schreef: ’Hoe een bronzen beeld een stad kan splijten’.

1
Wat speelt er?

Cor Ootes, pandeigenaar op de Achterdam, liet door Manfred Holz, erotisch kunstenaar uit het Duitse stadje Frechen, een bronzen beeld maken van een meisje van plezier. Naar het model van het Alkmaarse Kaasmeisje, dat achter de Waagtoren voor veel bekijks zorgt. Ootes diende bij de gemeente een vergunningsaanvraag in: het beeld moet een plek krijgen op gemeentelijk grondgebied aan de Dijk, voor de ingang van de Achterdam.

2
Hoe reageerde de gemeente?

Susanne, een klein en onbeduidend onderwerp in de grote stadspolitiek, legt de kwetsbaarheid van de coalitie bloot. Regeren is door de scherpe tegenstellingen tussen partijen een wandeling door een mijnenveld. Iedere stap kan fatale gevolgen hebben voor de regering.

Verantwoordelijk wethouder Christian Braak moest op zoek naar evenwicht, omdat zijn partij GroenLinks hard aan de boom schudde. Het beeld zet vrouwen neer als lustobject, is het oordeel, en dat past niet bij een ’inclusieve stad’. Er kwam steun uit progressieve hoek. Maar de andere helft van de coalitie haalde de schouders op.

De oppositie hakte natuurlijk meedogenloos in op de in machteloosheid gevangen regering: Moraaldictatuur’, en ’Verregaande vorm van betutteling’.

3
Alkmaar worstelt toch al jaren met prostitutie?

Er hangt een label van witwassen, mensenhandel en andere vormen van criminaliteit aan prostitutie. Probleem is: toon dat maar eens aan. Zo lang dat niet is gebeurd, valt er feitelijk niks te beschuldigen en oefent de prostituee een legaal beroep uit.

Alkmaar heeft met de Achterdam een straatje met een roemrucht en zeker niet altijd ’schoon’ verleden. Een aantal panden werd ooit met crimineel geld van Heineken ontvoerders Holleeder en Van Hout gekocht. Met Heineken losgeld stelde de Raad van State vast, maar pas na uitputtend en jarenlang onderzoek. Burgemeester Piet Bruinooge sloot in 2011, na het Bibob onderzoek naar de illegale geldstromen, bijna de helft van het aantal ramen. Hij stond nog 69 (gek getal) ramen toe.

De burgemeester liep in 2013 als bestrijder van uitwassen van prostitutie ook landelijk voorop toen een macht van 500 man een verrassingsactie uitvoerde op de Achterdam, na ernstige vermoedens van vrouwenhandel. Het eindresultaat van Operatie Telraam, zoals de grootste schoonveeg actie ooit in Nederland meekreeg, is nooit officieel bekendgemaakt. De missie tegen de mensenhandel mislukte. Bruinooge beklaagde zich na het onderzoek, ’dat de criminaliteit kennelijk beter is georganiseerd dan het Openbaar Ministerie’.

4
Wat was het gevolg van de discussies rond Susanne?

De Alkmaarse worsteling trok flinke media aandacht. Landelijke kranten, tijdschriften en televisie van eigen bodem doken op Susanne, met in het kielzog de Duitse tv en dagbladen. Hoe kon het toch gebeuren, vroegen de Duitsers zich – niet geheel ontbloot van leedvermaak – af, dat ’twee prompte tietjes’ een tolerant land als Holland zo scherp kon splijten. Fijntjes werd ook nog eens opgemerkt, dat de collega van Piet Bruinooge van het stadje Frechen, Susanne Stupp, toch een tikkeltje anders aankijkt tegen het beeld. De CDU burgemeester leende haar naam aan de bronzen prostituee. Ze bood zelfs aan het beeld te onthullen.

De inspiratiebron voor Manfred Holz, het kussende kaasmeisje op de kaasmarkt (foto Eva Faché)

De inspiratiebron voor Manfred Holz, het kussende kaasmeisje op de kaasmarkt (foto Eva Faché)

5
De collegevergadering, wat gaat dat opleveren?

Los van het eindoordeel heeft Alkmaar als stad publicitair een modderfiguur geslagen. Het is onwaarschijnlijk, dat de gemiddelde Duitse toerist Alkmaar nu zal mijden. Ze zullen ook net zo graag weer op de foto gaan met het Alkmaarse Kaasmeisje. Daarbij, zoals de bedoeling is, een kusje drukkend op de wulps vooruitgestoken lippen en een liefkozende hand om de achteruit geduwde billen, onder het korte kaas rokje. Maar de grappen en grollen zullen nog wel even aanhouden.Susanne windt Alkmaar op’, schreef een krant uit Keulen. En dat is zeker dubbelzinnig bedoeld. Twee blote borstjes in de openbare ruimte en een stad raakt van slag.

Helderse Courant, 25 januari 2020, 16:48

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20200124_89677199/susanne-het-bronzen-beeld-met-de-borsten-legt-heel-wat-bloot-in-alkmaar

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Alkmaar
https://robscholtemuseum.nl/?s=Piet+Bruinooge
https://robscholtemuseum.nl/?s=Achterdam
https://robscholtemuseum.nl/?s=Heineken
https://robscholtemuseum.nl/?s=Holleeder
https://robscholtemuseum.nl/?s=Manfred+Holz
https://robscholtemuseum.nl/?s=Harold+van+Geerestein
https://robscholtemuseum.nl/?s=Kunst10Daagse