Haarlems Weekblad – Gekke verhalen uit de schilderkunst

Haarlem – Bert Voskuil lanceert eind deze week zijn nieuwste boek: ‘Verfstreken‘, een boek voor iedereen, die geïnteresseerd is in schilderkunst. In dit boek neemt de Haarlemse schrijver de lezer mee langs de rijke historie van de schilderkunst. Als schooljongetje raakt hij bij zijn eerste museumbezoek ongestraft een echte Rembrandt aan. Dat bezoek en de illegale handdruk van Rembrandt hebben hem al jong besmet en een levenslange verslaafde gemaakt van de kunst.

In zijn vrije tijd is Bert Voskuil een frequent museumbezoeker en een meester in het vertellen over de schilderkunst, die hem zo mateloos boeit. Deze verhalen, opgepikt uit museumbezoeken, kranten, bladen, kunstboeken en eigen ervaringen vormen de grondslag voor dit boek.
Verfstreken is een verzameling vol petites histoires over de schilderkunst. Waarom werd bijvoorbeeld het Meisje met de parel van Johannes Vermeer door een Haagse veilingmeester ooit afgeslagen voor ƒ. 2,30 en wie weet, dat de oom van Napoleon in een winkeltje met tweedehands spullen een onvoltooid meesterwerk van Leonardo da Vinci vond? Wie kocht als enige een schilderij van Vincent van Gogh tijdens diens leven? En waarom schafte biermagnaat Freddie Heineken een schilderij van Carel Willink aan, pas nadat hij zeker wist, dat zijn schemerlamp er goed bij kleurde?

Waarom stond de Nederlandse ambassadeur poedelnaakt in het atelier van schilder Kees van Dongen? En waarom sloeg verzetsvrouw Riet een schilderij stuk op het hoofd van Cobra schilder Karel Appel?
In dit boek vertelt kunstliefhebber en onderzoeksjournalist Bert Voskuil de leukste, meest ontroerende, onwaarschijnlijkste, gekste verhalen uit de kunstgeschiedenis. Voskuil verhaalt zowel over nationale en internationale grootmeesters als Rembrandt, Vermeer, Willink en Leonardo da Vinci, maar ook over zijn eigen bizarre ontmoetingen met o.a. Corneille en Jeff Koons. En hoe hij zelf gevraagd werd door crimineel Klaas Bruinsma om een gestolen schilderij van Frans Hals aan het museum terug te bezorgen. Een zeer inspirerende ontmoeting.

Ook andere kunstkenners, zoals Kunststof presentator Frenk van der Linden, kunstenaar Rob Scholte en kunstdetective Arthur Brand, lepelen hun beste schilderkunst amuses op. En passant vertelt Voskuil over zijn bizarre ontmoetingen met Jeff Koons in Yab Yum en met Corneille in Le Garage. En hoe krankzinnig is het, dat Voskuil in zijn rol als misdaadverslaggever een rol speelde bij het terugbezorgen van gestolen kunst. Klaas Bruinsma, op dat moment de grootste drugshandelaar van Nederland, vroeg hem tijdens een etentje bij hem thuis of hij gestolen schilderijen van Frans Hals en Jacob van Ruysdael aan de verzekering wilde terugbezorgen…

Het schrijven van het boek Verfstreken stond al jaren lang op de verlanglijst van Bert Voskuil. Nadat Voskuil vorig jaar werd getroffen door een hartstilstand en het overleefde door het adequaat reanimeren van zijn vrouw, kreeg hij, zoals hij het zelf verwoordt, levenshaast met het afmaken van dit boek.

Bert Voskuil werkte vele jaren als journalist voor Libelle en Nieuwe Revu. Daarnaast was hij een paar jaar adviseur bij het tv programma van Peter R. de Vries. Hij is auteur van diverse boeken, van o.a. Achter tralies, jarenlang het meest uitgeleende boek in de gevangenisbibliotheken. Acht jaar lang was Voskuil tevens begeleider van een schrijf en dichtclub van (ex) daklozen in Haarlem. Zelf schreef hij als dichter de bundel Ontheem.

Haarlems Dagblad, 07-10-2019, 15:00

https://haarlemsweekblad.nl/lokaal/kunst/gekke-verhalen-uit-de-schilderkunst-647051

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Bert+Voskuil
https://robscholtemuseum.nl/?s=Rembrandt
https://robscholtemuseum.nl/?s=Johannes+Vermeer
https://robscholtemuseum.nl/?s=Leonardo+da+Vinci
https://robscholtemuseum.nl/?s=Vincent+van+Gogh
https://robscholtemuseum.nl/?s=Freddie+Heineken
https://robscholtemuseum.nl/?s=Carel+Willink
https://robscholtemuseum.nl/?s=Kees+van+Dongen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Karel+Appel
https://robscholtemuseum.nl/?s=Corneille
https://robscholtemuseum.nl/?s=Jeff+Koons
https://robscholtemuseum.nl/?s=Frans+Hals
https://robscholtemuseum.nl/?s=Klaas+Bruinsma
https://robscholtemuseum.nl/?s=Frenk+van+der+Linden
https://robscholtemuseum.nl/?s=Arthur+Brand
https://robscholtemuseum.nl/?s=Jacob+van+Ruysdael
https://robscholtemuseum.nl/?s=Peter+R.+de+Vries