H.J.A. Hofland – Rob Scholtes dramatische triomf

Morgen, Ned. 3, 20.48 – 21.28 u.

Ergens op aarde loopt waarschijnlijk iemand rond – loopt -, die een drie en een half jaar geleden op het denkbeeld kwam, de schilder Rob Scholte te vermoorden. Hij zou dat doen met een bom, die in zijn auto moest ontploffen als Scholte wegreed. Dat was geen eenvoudig karwei: explosieven kopen, een mechanisme bouwen, dit ongemerkt verstoppen, enz. Meer haat, meer voorbedachte rade, meer gluipen kun je je bij een moordenaar niet voorstellen. De opzet slaagde in zoverre, dat de bom ontplofte, maar het slachtoffer bleef leven, is weer aan het werk – en hoe! – maar heeft geen benen meer.

Over deze ‘affaire’ heeft de BBC een korte documentaire gemaakt (14 april uitgezonden), die morgenavond in een twintig minuten kortere vorm te zien is in de documentaireserie Zembla – het ‘kunstaspect’ is volgens de redactie verwijderd.

In The Scholte Affair van regisseur Ian MacMillan komt de kunstenaar zelf uitvoerig aan het woord, en dan zijn er de getuigen, vrienden en vriendinnen van vroeger, die hun mening over Scholte en de aanslag geven. Uit deze getuigenissen is een korte, indrukwekkende film ontstaan, waarin vier bestanddelen tot een geheel zijn verweven.

NRC, 29 april 1998

https://www.nrc.nl/nieuws/1998/04/29/rob-scholtes-dramatische-triomf-7397138-a1085306

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/ian-macmillan-the-scholte-affair
https://robscholtemuseum.nl/bbc-autobom-in-de-jordaan-de-aanslag-op-rob-scholte-1994-de-gecensureerde-zembla-uitzending/
https://robscholtemuseum.nl/leidsch-dagblad-30-april-1998-pagina-11-1124/

1 Comment

  1. Heleen Kramp 9 april 2018 op 08:56

    Vraag blijft waarom ze de eerste verdachte, Paul Blanca, Paul Vlaswinkel echte naam, zo snel weer hebben laten lopen.

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.