Gouds Dagblad. – KUNSTUITLEEN GOUDA: ROB SCHOLTE | ‘NEVER LOOK BACK’

Ga jij er nog op uit vandaag?

Er is iedere dag wel wat te doen, te zien, te horen en te beleven in Gouda.

Bekijk hieronder de UIT-agenda van vandaag, samengesteld aan de hand van http://www.uitlopergouda.nl.

Met deze bijzondere semi-overzichtstentoonstelling ‘Never look back’ onderstrepen we het 40-jarige kunstenaarschap van Rob Scholte.
Ruim tien jaar geleden exposeerde Scholte in de kunstuitleen werken uit de series ‘Blue Period’ en ‘Made in China’. Hij maakte toen ook voor ons de zeefdruk ‘Goud!’.
In ‘Never look Back’ voert Scholte ons langs verschillende series, het resultaat van vier decennia kunst maken, van ‘Gelijktijdig handelen’, de botsingen tussen drie kwasten uit de jaren zeventig, tot en met de recentere series borduurwerken: ‘Embroidery’.
Het werk van Scholte is zeer divers, maar de kern er van draait om het copyright: wie is de uiteindelijke eigenaar van een beeld en waarom is dat eigenlijk zo? Het ultieme antwoord gaf Scholte al eens met een schilderij uit 1987, waarop hij het copyright symbool afbeeldde en dat hij ondubbelzinnig de titel ‘Zelfportret’ meegaf.
Scholte speelt graag met beelden en betekenissen. De serie ‘Embroidery’ ontstond dankzij het handwerk van talloze anoniem gebleven mensen. Het betreft vaak kopieën van bekende en minder bekende schilderijen uit de kunstgeschiedenis, die zorgvuldig met naald en draad zijn herschapen als borduurwerk. Terwijl de voorkanten keurige weergaven laten zien, toont Scholte ons juist de achterkanten. Daar is in de rafelige afwerking de hand van de individuele onbekende maker nog terug te zien. Daar wordt ook de authentieke liefde voor het handwerk en de afgebeelde kunstwerken zichtbaar gemaakt. Ingelijst en gesigneerd door Scholte presenteert de kunstenaar een nieuwe kijk op dit oer-Hollands fenomeen.
Een ode aan de traditie én een speelse vraag naar originaliteit en copyright. Maar het is en blijft bovenal onmiskenbaar een werk van Rob Scholte.

Scholte is op zo. 9 april om 14u00 uur in de kunstuitleen aanwezig.

Openingstijden Kunstuitleen:
wo. 13-17u00, do. 13-19u00, vr. 13-17u00 en za. van 11-15u00.

U kunt uw auto parkeren op onze eigen parkeerplaats aan de achterzijde van het pand, te bereiken via de Boelekade.

Zie voor meer informatie: http://www.kunstuitleengouda.nl.

KUNSTUITLEEN GOUDA, Blekerssingel 40, Gouda, tel. 522746
18 mrt. t/m 29 april 2017

Gouds Dagblad., maart 8, 2017

https://goudsdagblad.nl/ga-er-nog-op-vandaag-7/

http://www.uitlopergouda.nl/di/expo/