Gewoon! Commandeur – Inspiratietour: Scholte laat iets anders zien

De achterkant van een borduurwerk in een museum. En niet één werkje, maar wel duizend! Ik bezocht de tentoonstelling Rob Scholte’s Embroidery Show in Museum De Fundatie in Zwolle (http://www.museumdefundatie.nl/en/rob-scholtes/). Wauw! Ik kan niet anders zeggen. Ik ben totaal onder de indruk. Maar waarom?

Wanneer ik kijk wat er feitelijk is, dan zie ik borduurwerkjes van heel veel verschillende mensen, zonder een naam van de maker. Ze zijn achterstevoren ingelijst. De één is afgewerkt, de ander een kluwen van draden. Honderden lijsten bij elkaar. Gesorteerd op kleur en afbeelding. De naam van de kunstenaar: Rob Scholte.

Wat ik zie:
– een briljante geest: wie verzint het dat de achterkant van borduurwerk heel interessant kan zijn?
– een moedig team: mensen die inzien dat dit iets bijzonders is, dat het discussie uitlokt, dat het een plek in een museum verdient.
– duizenden uren werk van dames. De oude mevrouw fier rechtop in een fauteuil voor de vensterbank, een jonge meid met de benen opgetrokken op de bank terwijl ze luistert naar harde rockmuziek, een moeder in een doodstil huis -even zonder kinderen- genietend van de rust, een meisje in de trein, vriendinnen op school met een chagrijnig gezicht terwijl de juf vertelt wat ze doen moeten…
– prachtige verzamelingen van kleuren en op thema: denk je dan al bij het vinden van het eerste borduurwerk dat dit wat moois gaat worden? Hoe ga je verder op zoek? Waar vind je al die zelfde afbeeldingen? Doe je een oproep op Facebook of struin je zelf alle brocante markten en kringloopwinkels af? Ga je misschien naar bejaardentehuizen om te vragen of er nog iets ligt? Hoe ongelooflijk veel tijd zit er in dit kunstwerk van verzamelde werken?
– opnieuw een voorbeeld van onze veranderende wereld waarin we ons laten inspireren door of zelfs gebruiken van wat een ander heeft gemaakt.
– hoe mooi rafel randjes zijn wanneer we het anders bekijken.

Uren kan ik ernaar kijken en allerlei verhalen bedenken die er achter deze handvaardigheid liggen.

Dankjewel Rob Scholte om deze borduurwerkjes te verzamelen, achterstevoren in een lijst te stoppen en in een geweldige compositie op te hangen. En bovenal dat je dit bedenkt én het doet. Dankjewel Ralph Keuning dat je deze bijzondere tentoonstelling naar je museum hebt gehaald. Dankjewel mama voor een mooie dag samen.

Bekijk het item bij De Wereld Draait Door waarin Rob Scholte zelf vertelt over zijn Embroidery Show: https://dewerelddraaitdoor.vara.nl/media/356233.

https://gewooncommandeur.nl/inspiratietoer/

1 Comment

  1. Hé wat tof dat jullie mijn blog hebben gedeeld. En nogmaals dank voor deze expositie, die mij aan het denken zet. Over de waarde van iets. Over hoe ik de wereld zie. Over overtuigingen en aannames.

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.