Gert van der Maten – OPA vraagt om onderzoek naar burgemeester Bruinooge + Onderste steen boven over ’VVD (?) grondtransactie’ + Genoeg van financiële grillen van het Rijk + Bedelaars bekeuren

OPA vraagt minister Ollongren om onderzoek naar Alkmaarse burgemeester Bruinooge

Alkmaar – De fractie van OPA in de Alkmaarse gemeenteraad wil dat minister Kajsa Ollongren van binnenlandse zaken een onderzoek instelt naar burgemeester Piet Bruinooge. Die zou de besluitvorming in de gemeenteraad oneigenlijk hebben beïnvloed.

OPA fractieleider Victor Kloos wil, dat de minister gedurende het onderzoek het besluit, waar de zaak om draait even buiten werking stelt.

Bruinooge heeft nagelaten, zo schrijft Kloos aan de minister, om een amendement juridisch te laten toetsen. Nu liet de burgemeester toe, dat de gemeenteraad mocht stemmen over het stuk, terwijl al twee weken duidelijk was, dat er luchtje aan zat.

Overigens werd het amendement, ingediend door de VVD, niet aangenomen.

Halte Werk

Het amendement was een voorstel tot wijziging van een raadsbesluit over sociale dienst Halte Werk. Het was, zo betoogt Kloos, twee weken eerder al door wethouder Paul Verbruggen afgewezen, omdat het juridisch op gespannen voet zou staan met het gehele Halte Werk besluit.

Bruinooge liet toch toe, dat erover gestemd werd, maar zei erbij, dat hij het amendement daarna juridisch zou laten toetsen en het zou laten vernietigen als het ondeugdelijk zou blijken.

Kloos vindt dat te ver gaan. De burgemeester had in zijn ogen twee weken de tijd om dat juridische onderzoek te doen, maar hij liet dat na.

Ongeldig

Voor Kloos betekent een en ander, dat de minister nu het gehele raadsbesluit over Halte Werk voorlopig even ongeldig zou moeten verklaren.

Burgemeester Bruinooge zegt in een reactie, dat hij het betreffende amendement helemaal niet vooraf had kunnen laten onderzoeken. “Zolang het niet officieel is ingediend, bestaat zo’n amendement formeel niet en dan kan ik er dus niets mee.

Ook als het stuk al in een commissie vooraf wordt besproken, is het daarmee nog niet officieel een onderdeel van de beraadslagingen van de gemeenteraad. “Partijen wisselen zo veel uit onderling. Daar kan ik allemaal niet op in gaan.’”

Onduidelijk is vooralsnog of de minister op het verzoek van Kloos zal ingaan. Zo’n verzoek is voor zover valt na te gaan vrij zeldzaam.

Helderse Courant, 23 mei 2019, 20:38

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20190523_18371145/opa-vraagt-minister-ollongren-om-onderzoek-naar-alkmaarse-burgemeester-bruinooge

Alkmaars raadslid Jan Hoekzema wil onderste steen boven over ’VVD (?) grondtransactie’

Alkmaar – OPA raadslid Jan Hoekzema eist gegevens op van het Alkmaarse college via de Wet openbaarheid bestuur (Wob). Hij zegt, dat het college weigert om de ’juiste informatie te verschaffen’.

Hoekzema noemt het zelf een ’ongebruikelijk zwaar middel’, maar hij kan volgens hem niet anders.

OPA vermoedt bevoordeling van een IT bedrijf op Overstad. Dat is gevestigd aan de Pettemerstraat naast het poppodium. Dat bedrijf wil uitbreiden naar achteren, naar de Zijperstraat. Het college heeft de IT’er een optie verleend op die grond. Maar misschien wil het bedrijf ook wel naar opzij, naar het braakliggende terrein van HAL 25. Maar daar zijn volgens OPA echter ook andere gegadigden voor. Dat weet de fractie uit de tijd, dat partijleider Victor Kloos nog wethouder was.

VVD voorzitter

Het IT bedrijf (eigenlijk zijn het meer IT bedrijven onder één dak) is eigendom van de gebroeders Obdam. Eén van hen is voorzitter van de plaatselijke VVD. OPA denkt nu, dat hij door het college (waar de VVD ook in zit), voorgetrokken wordt ten opzichte van de andere gegadigden. Hoekzema en Kloos zeggen dat niet hardop, maar OPA raadslid Ruud van Lier schreef onlangs over een ’VVD (?) grondtransactie’. OPA stelde eerder al vragen over de kwestie. “Wat is de werkelijke reden, dat u voor deze onderneming hebt gekozen?“, zo wilde Kloos weten.

Belangrijk

Hij kreeg als antwoord, dat het college het IT bedrijf zeer belangrijk vindt voor de innovatieve economie van Alkmaar. Het college zegt het de moeite waard te vinden om te onderzoeken, of ook het HAL 25 terrein in de plannen betrokken kan worden, omdat de IT’er meer gegroeid is dan aanvankelijk werd gedacht.

Hoekzema wil nu voor 27 juni alle correspondentie, elke snipper papier, alle apps, sms’en memo’s op tafel hebben over de zaak.

Vooralsnog is alleen niet duidelijk, of het raadslid via deze weg meer te weten komt dan via zijn raadbevoegdheden. De Gemeentewet zegt, dat een raadslid recht heeft op alle informatie, die hij nodig heeft om het college te kunnen controleren. Maar zowel de Wob als de Gemeentewet geeft het college het recht om informatie achter te houden als er sprake kan zijn van schade aan openbaar, bedrijf, of privé belang.

Alkmaarse Courant, 2 juni 2019, 21:00

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20190602_34329191/alkmaars-raadslid-jan-hoekzema-wil-onderste-steen-boven-over-vvd-grondtransactie

Alkmaar heeft genoeg van de financiële grillen van het Rijk

Alkmaar – Wethouder Pieter Dijkman (Financiën) van Alkmaar is de grillen van het Rijk zat. Al verwoordt hij het natuurlijk netjes: “De afhankelijkheid van de onvoorspelbare rijksfinanciën is zeer ongelukkig.

Het probleem is, zegt Dijkman, dat elke keer pas achteraf duidelijk is, hoeveel geld de gemeente van het Rijk krijgt. Achteraf’ betekent in dit geval: als de gemeente al zijn uitgaven voor een jaar al heeft gedaan. “Als het dan tegenvalt, kun je niets meer herstellen.” Dus moeten gemeenten geld apart zetten voor het geval dat. Voor Alkmaar betekent dit momenteel ruim een miljoen euro. Via de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) probeert Alkmaar, samen met andere gemeenten, verandering in het systeem te krijgen. Maar voor de rest is Dijkman wel tevreden. De eindafrekening over 2018 leverde zwarte cijfers van 1,7 miljoen op, geld, dat al weer een bestemming heeft gevonden.

Stabiel

Al met al zijn de bedragen ook weer niet zo heel schokkend. Wat is 1,7 en 1 miljoen op een totale begroting van 387 miljoen euro? Al blijft geld natuurlijk geld. Belangrijk vindt Dijkman het, dat er meer stabiliteit zit in de Alkmaarse financiën “In het verleden waren er wel meer schommelingen.

Zorgen

Maar, zoals het een wethouder van financiën betaamt, heeft hij natuurlijk ook zijn zorgen. De belangrijkste is de peperdure post Jeugdzorg. Het Rijk heeft wel meer geld beloofd voor dat doel, maar dat is nog lang niet genoeg. De energietransitie (’van gas los) is een ander zorgenkind. “We wachten af wat het Rijk doet“, zo vat Dijkman alle onzekerheden samen.

En dan zijn er nog de woningbouwplannen langs het kanaal. “Dat kost nu nog niet zo veel, maar straks zal er toch een heus projectbureau opgetuigd moeten worden. Daarnaast zal de gemeente moeten investeren in schoolgebouwen, buurthuizen en infrastructuur.” Dijkman vindt het redelijk, dat ontwikkelaars daaraan meebetalen. Hij denkt aan een fonds.

Lijken uit de kas

Naar aanleiding van de zogenaamde financiële ’lijken uit de kast’ van het vorige college (Victoriebrug, poppodium, tegels Langestraat) is Dijkman niet bang voor nieuwe brokken. De kritiek, dat er door bezuinigingen niet genoeg expertise meer over is in het gemeentehuis, verwerpt hij. De ’lijken’ zijn volgens hem ontstaan in een turbulente tijd, waarin Alkmaar een log ambtenarenapparaat probeerde te stroomlijnen. “Tegenwoordig zit bij ons de top van Nederland. Anders hadden we bijvoorbeeld nooit de veiligheidsrisico’s van de nieuwe Leeghwaterbrug ontdekt.

Alkmaarse Courant, 3 juni 2019, 17:36

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20190531_932770/alkmaar-heeft-genoeg-van-de-financiele-grillen-van-het-rijk

Alkmaar gaat bedelaars bekeuren

Alkmaar – Bedelaars moeten straks € 90 boete betalen als ze worden betrapt op plekken, waar het bedelen verboden wordt. Dat staat in de plannen voor het verbod, dat volgens de gemeente binnen enkele weken van kracht wordt.

De maatregel, waar het college in december toe besloot, moet nog officieel gepubliceerd worden en er moeten nog borden worden geplaatst.

Maar als dat allemaal gebeurd is, mogen bedelaars niet meer hun hand ophouden op het Geert Groteplein en de straten er omheen. In en rond winkelcentrum De Mare mag het straks niet, als ook in de gehele binnenstad.

De gemeente kiest voor het beboeten van de overtreders, al is niet duidelijk, waar de bedelaars die € 90 van gaan betalen. Nu moeten overtreders van justitie eigenlijk aanhouden worden, naar het politiebureau gebracht, waar de aanhouding moet worden vastleggen in de systemen, wat volgens de gemeente ’veel administratieve werkzaamheden met zich meebrengt’.

De gemeente schrijft, dat de kwestie een jaar geleden ook al eens onder de loep is genomen. Toen was de redenering, dat het veelal om dezelfde personen gaat voor wie moest worden geprobeerd om ze in de zorg te krijgen.

Nu zegt de gemeente, dat dit niet gelukt is, en komt het verbod er dus wel en worden de mogelijkheden voor handhavers verruimd.

Uit onderzoek blijkt, zo schrijft de gemeente, dat het hier gaat om een opdringerige, hinderlijke en of agressieve vorm van bedelen, die bij het publiek sterke gevoelens van onbehagen en onveiligheid opwekt.

Alkmaarse Courant, 21 januari 2019, 22:23

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20190121_5736844/alkmaar-gaat-bedelaars-bekeuren

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Piet+Bruinooge
https://robscholtemuseum.nl/?s=Pieter+Dijkman
https://robscholtemuseum.nl/?s=Kajsa+Ollongren
https://robscholtemuseum.nl/?s=Victor+Kloos
https://robscholtemuseum.nl/?s=Jan+Hoekzema
https://robscholtemuseum.nl/?s=VVD
https://robscholtemuseum.nl/?s=Bedelaars

1 Comment

  1. Bruinooge maakte deel uit van een enorme delegatie die in 2013 naar Washington ging om de zaak-Demmink ‘weg te masseren’ nadat het Amerikaanse congres serieuze vragen dreigde te gaan stellen aan Nederland en de ‘rule of law’ tussen de dijken. No further questions: we hebben hier dus te maken met de ‘Schuiling’ van Alkmaar!

    https://www.tapatalk.com/groups/uitmedelijden/demmink-sloopt-internationale-reputatie-nederland-t1284526.html

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.