Gert van der Maten – Nieuwbouw ziekenhuis vertraagd

Wachten op nieuwe stikstofregels

Alkmaar – Hoeveel is niet duidelijk, maar dat er vertraging komt bij de nieuwbouw van het NWZ is zeker. Het ziekenhuis gaat er in ieder geval van uit.

NWZ heeft gisteren officieel vergunningen aangevraagd om te mogen verbouwen en nieuw bouwen. Het gaat om twee verzoeken: één voor een omgevingsvergunning (‘bouwvergunning’) en één voor een vergunning om bomen te mogen kappen. Normaal heeft de gemeente acht weken de tijd om die aanvragen te beoordelen. Dat is in dit geval tot 1 oktober. Het Alkmaarse ziekenhuis houdt er rekening mee, dat het dit keer langer gaat duren.

Dat heeft te maken met de stikstofregels. Onderdeel van de beoordeling van bouwplannen is de vraag met hoeveel extra stikstof – van de bouw en de nieuwe situatie – de natuur wordt belast. Die kwestie werd vroeger langs de meetlat gelegd van de PAS (Programma Aanpak Stikstof). Maar de Raad van State heeft geoordeeld, dat die PAS niet meer gebruikt mag worden. Er is echter nog geen vervangende regeling. Den Haag werkt momenteel aan zo’n nieuw toetsingskader.

Najaar

Zolang de PAS niet is vervangen, kan de bouwaanvraag van het ziekenhuis niet worden goedgekeurd. NWZ zegt, dat het nieuwe toetsingskader ergens in het najaar wordt verwacht, maar een datum is er nog niet. “Noordwest gaat in ieder geval uit van een langere doorlooptijd voor de vergunningen dan gebruikelijk“, aldus een woordvoerder. De gevolgen voor de bouwplanning denkt NWZ in september te weten. Gevolgen voor de financiering zijn er volgens het ziekenhuis niet.

Helderse Courant, 7 augustus 2019

https://www.noordhollandsdagblad.nl/regio/noordkop

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=NWZ
https://www.nwz.nl/
https://www.facebook.com/NoordwestZiekenhuisgroep/
https://robscholtemuseum.nl/?s=+Red+de+Hout
https://www.reddehout.nl/
https://www.facebook.com/reddehout/

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image