Gert van der Maten – Kunstrel rond directeur van Kranenburgh

BERGEN – De raad van toezicht van museum Kranenburgh in Bergen is opgestapt. De leden zijn het oneens met het beleid van directeur/bestuurder Kees Wieringa, die in hun ogen een belangrijke collectie van de kunststroming de Bergense School afwees.

Woede na weigeren ’Bergense School’
Het betreft ruim tachtig doeken, die door verzamelaarster Renée Smithuis uit Bakkum zijn geschonken aan het Singer Museum in Laren. Die collectie van expressionistische en kubistische kunstwerken werd daar afgelopen zondag feestelijk gepresenteerd.

’Wieringa heeft niets met Bergense School’
Sneeuw sluipt richting de bomen, maar de herfstrode bladeren weigeren van de boom te vallen. Het is het gevecht tussen de herfst en de winter op een schilderij van Jaap Weijand van de Bergense school dat niet in museum Kranenburgh hangt. Voor dat kunstwerk moet de liefhebber naar het Singer Museum in Laren.

De verontwaardiging is groot, aangezien Kranenburgh zich sinds 1993 opwierp als hoeder van de Bergense School, die in 1915-1925 in het kunstdorp ontstond.

Smithuis verzamelde veertig jaar lang kunstwerken, die ze graag in Bergen wilde zien hangen. Volgens Kranenburgh is de afspraak om de collectie aan Singer te geven onder Wieringa’s voorgangers gemaakt. Een leugen, stelt Smithuis. ,,Wieringa wilde de collectie niet hebben.’’

Kees Wieringa en de opgestapte leden van de raad van toezicht wilden gisteren geen commentaar geven.

NHD, 25-9-2015, 8:00 (Update 25-9-2015, 8:00)

http://www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/alkmaar/article27512745.ece/Kunstrel-rond-directeur-van-Kranenburgh_