Gert van der Maten – H’waard pal achter gevangenis + Kabinet sluit gevangenis Zwaag + Gevangenis blijft open + Jaap Stiemer – Ondernemingsraad: ‘Geen leegstand Glasbak’

H’waard staat pal achter gevangenis

H'waard staat pal achter gevangenis, Alkmaarse Courant, 19 juni 2018

Alkmaarse Courant, 19 juni 2018

https://www.noordhollandsdagblad.nl/alkmaar-eo

Kabinet sluit gevangenis in Zwaag

De gevangenis in Zwaag wordt gesloten. Dat maakte minister Sander Dekker vrijdagmiddag bekend. Volgens Dekker zullen er geen gedwongen ontslagen vallen en kunnen de werknemers in andere gevangenissen in de buurt aan het werk.

Het gerucht dat het kabinet opnieuw strafinrichtingen in Nederland wilde sluiten deed eerder deze week al de ronde. Het blijkt nu te kloppen: de gevangenissen in Zwaag, Zeist, Almere en Zoetermeer gaan uiterlijk in maart volgend jaar dicht. Laatstgenoemde werd in 2017 al tijdelijk gesloten, maar dat wordt nu definitief.

De sluiting heeft te maken met de grote leegstand in de gevangenissen, de inrichtingen openhouden zou het verspillen van miljoenen aan belastinggeld betekenen. Het dalende aantal gedetineerden in Nederland. De directie van de penitentiaire inrichting in Zwaag lichtte het personeel vrijdagmiddag om 13 uur in. ,Dat nieuws werd uiteraard met gemengde gevoelens ontvangen’’, zegt Peter Viersma, voorzitter van de ondernemingsraad in de inrichting. ,,Maandag gaan we met de directie om de tafel om een strategisch plan op te stellen. Dat er voor iedereen een baangarantie is, is in ieder geval een prettig gegeven.’’
Verbaasd

Burgemeester van Hoorn Jan Nieuwenburg, laat in een persbericht weten zich zorgen te maken over het verlies van 250 arbeidsplaatsen voor de regio Noord-Holland Noord. ,,De gevangenis stond nooit eerder op lijstjes van mogelijk te sluiten gevangenissen en draait goed. Wij begrijpen dat dit nieuws hard aankomt bij de directie en medewerkers. Dat medewerkers een baangarantie hebben is positief, maar neemt niet weg dat de meesten van hen verder zullen moeten reizen voor hun werk of gaan verhuizen. En het neemt ook niet weg dat onze regio 250 arbeidsplaatsen verliest. Wij verwachten dan ook dat de Rijksoverheid actief met ons meedenkt over compensatie van werkgelegenheid voor onze regio.”

Ook is de burgemeester verbaasd over de sluiting. ,,De WODC (Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum red.) doet momenteel nog onderzoek naar de impact van maatregelen uit het regeerakkoord. Zo wil dit Kabinet gedetineerden langer opsluiten. Ook die plannen betekenen iets voor de benodigde celcapaciteit. Ik ga ervan uit dat de Tweede Kamer eerst alle feiten boven tafel wil hebben. We moeten voorkomen dat we eerst allerlei gebouwen gaan sluiten, om er vervolgens achter te komen dat we alsnog een enorm probleem hebben.”

Hoewel burgemeester Nieuwenburg zegt dat de gevangenis nooit eerder op lijstje van mogelijk te sluiten gevangenissen stond, leek het er in 2013 en 2016 ook op dat het complex in Zwaag moest sluiten. Dat werd toen afgewend.

In de gevangenis in Zwaag werken 237 personeelsleden. De inrichting in Zwaag is een Huis van Bewaring (183 plekken), een gevangenis (96 plekken) en afdeling voor kwetsbare gedetineerden (24 plekken). Er is een reservecapaciteit van 57 plaatsen. Ook maakt de politie gebruik van de inrichting om arrestanten in bewaring te houden.

Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) benadrukt dat de te sluiten gevangenissen in de Randstad liggen en dat de regio met dit besluit wordt ontzien. Dit was ook afgesproken in het regeerakkoord.

Lees ook:
’Geen leegstand in gevangenis Zwaag’
https://www.noordhollandsdagblad.nl/playlist/west-friesland-uitgelicht/artikel/geen-leegstand-gevangenis-zwaag
’Weer onrust onder personeel ’Glasbak’
https://www.noordhollandsdagblad.nl/playlist/west-friesland-uitgelicht/artikel/weer-onrust-onder-personeel-glasbak

Noordhollands Dagblad, 22 juni 2018, 15:10

Bert Visser
Maak groot eiland in het Markermeer, waar alle boeven te recht kunnen, het Markerboeven-eiland.

Hans Spanger
Sinds wanneer ligt Zwaag in de Randstad?

Gerard Miedema
Sinds Middenmeer bij Amsterdam ligt.(Microsoft)

Hans Spanger
Gerard Miedema Niet te bijdehand hè Gerard, enne gefeliciteerd met je verjaardag.

Piet Pelt
als de politie nou eens werk gaat maken om de misdaad aan te pakken is die gevangenis te klein voor al die criminelen die maar vrij rondlopen …..misdaad loont

Adri Kuiper
verspillen van miljoenen, daar is dit kabinet toch heel sterk in, terwijl de Nederlandse criminaliteit alleen maar groter aan het worden is,

https://www.noordhollandsdagblad.nl/hoorn-enkhuizen/kabinet-sluit-gevangenis-zwaag

Heerhugowaard gevangenis blijft open

Alkmaarse Courant, 23 juni 2018

Alkmaarse Courant, 23 juni 2018

https://www.noordhollandsdagblad.nl/alkmaar-eo

Ondernemingsraad gevangenis: ‘Geen leegstand in Glasbak’

Alkmaarse Courant, 22 juni 2018

https://www.noordhollandsdagblad.nl/alkmaar-eo

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=gevangenis