Gert van der Maten – Burgemeester Bruinooge: ‘Drukte kan niet, moet toch geen straten afsluiten?’ + Gedragsbeïnvloeding + Routes en regels shoppers + Connie Vertegaal – ‘Het werkt’

Burgemeester Piet Bruinooge van Alkmaar (foto 072nieuws.nl)

Burgemeester Bruinooge van Alkmaar: ‘Die drukte kan echt niet langer, ik moet toch geen winkelstraten hoeven afsluiten?

AlkmaarBurgemeester Piet Bruinooge van Alkmaar praat ons twee keer per week als voorzitter van de Veiligheidsregio Noord Holland Noord vanuit zijn voortuin bij over de Corona Virus bestrijding. Een gesprek over de heg heen.

Zoals het zaterdag was, die drukte, zo kan het echt niet meer! zegt Bruinooge stellig. ,,Het moet toch niet zo zijn, dat ik winkelstraten moet gaan afsluiten, zoals mijn collega van de Veiligheidsregio Hollands Midden zaterdag heeft moeten doen in Leiden.

Hij wijst op Seoul, waar drukte in de horeca heeft geleid tot een nieuwe uitbraak van het Corona Virus. Bruinooge is meer dan bezorgd. “De drukte zag je in alle winkelgebieden in Noord Holland Noord.”

Hij eist nu, als voorzitter van de Veiligheidsregio, dat alle aangesloten 17 gemeenten, inclusief zijn eigen Alkmaar, met een plan komen om de mensenmassa’s te sturen, crowdcontrol. Er moet wat gebeuren. Je moet er toch niet aan denken, dat ik de Langestraat moet afsluiten, of het strand? Maar ik begin er nu wel aan te denken. We willen de bezetting van de IC’s niet weer laten oplopen.

Niet te vroeg

Toch gelooft Bruinooge niet, dat het kabinet de teugels te vroeg heeft laten vieren. We kunnen toch niet de hele Wereld in lockdown houden. We moeten de komende maanden, tot er een vaccin is, een manier vinden om met het Corona Virus om te gaan en toch de steden en dorpen levendig te houden. Als mensen zich niet gedragen kan misschien zo maar de horeca op 1 juni niet open. Of er moeten versoepelingen worden teruggedraaid. Dat moeten we niet willen. Die drukte kan echt niet. De anderhalve meter regel is dan niet uitvoerbaar. ”

Bruinooge gelooft niet, dat mensen willens en wetens de Corona Virus bepalingen aan hun laars lappen. Het is een soort gewoonte, denk ik. Zoals afgelopen zaterdag: nog even snel een moederdag cadeautje kopen. Denk erbij na! Op korte termijn wordt het echt niet meer zo als voor de Corona Virus.”

Maandagavond vergaderden de voorzitters van de 25 Veiligheidsregio’s met een delegatie van het kabinet over de mogelijkheden en onmogelijkheden van de verdere versoepelingen, die onder voorbehoud zijn aangekondigd voor 1 juni. Het openstellen van de terrassen is er daar één van.

Helderse Courant, 12 mei 2020,20:38

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20200511_96270167/BurgemeesterBruinooge-van-Alkmaar-die-drukte-kan-echt-niet-langer-ik-moet-toch-geen-winkelstraten-hoeven-afsluiten

Burgemeester Alkmaar over pijlen en regels in de stad: ’Het gaat allemaal om gedragsbeïnvloeding, we hebben het hier niet over een verkeersmaatregel’

AlkmaarBurgemeester Piet Bruinooge van Alkmaar praat ons twee keer per week bij als voorzitter van de Veiligheidsregio Noord Holland Noord vanuit zijn voortuin over de Corona Virus bestrijding. Een gesprek over de heg heen.

Bruinooge heeft de maatregelen, die Alkmaar neemt om de drukte in het centrum in te dammen gemaild naar zijn 16 collega’s in de Veiligheidsregio. Niet dat ik denk, dat ze in een willekeurig West Fries dorp nodig zijn, maar steden als Hoorn en Schagen kunnen er misschien wat aan hebben.”

De middenstreep, die sinds donderdag in de Langestraat is getrokken, is volgens Bruinooge geen onneembare barrière.Kijk, die pijlen en strepen zijn natuurlijk geen verkeersmaatregelen. De bedoeling is gedragsbeïnvloeding. Dat mensen bij alles wat ze doen er van doordrongen zijn, dat ze anderhalve meter afstand moeten houden.”

Dus wie straks in de Langestraat naar de boekhandel gaat, en daarna naar de Hema aan de overkant wil, hoeft dus niet eerst naar de Gewelfde Stenenburg en weer terug. “Maar de boodschap is wel: hou rechts.”

Met het adviserende Regionaal Beleids Team (RBT) heeft Bruinooge afgesproken, dat de Veiligheidsregio en de gemeenten kiezen voor monitoring van de drukte, dat ze ’kleine ingrepen’ doen als het ergens uit de hand loopt met de drukte en dat erpositieve communicatie’ zal worden gebruikt. Het merendeel van de mensen snapt de noodzaak. Jullie hebben het zelf gezien: de mensen in de Langestraat houden nu al rechts.

GGD

In het RBT is ook gesproken over het testen . “Vanaf 1 juni moet iedereen met klachten getest kunnen worden. Maar als iemand positief blijkt, dan moet er ook een contactonderzoek volgen. Met wie heeft die persoon de twee weken daarvoor contact gehad? Je wilt de dragers opsporen en het virus isoleren, zodat er geen brandhaarden ontstaan.”

Dat vraagt volgens Bruinooge om een vergroting van de capaciteit van de GGD, waarschijnlijk met een man of honderd. “Dat is nog een uitdaging, maar de minister betaalt”

Die extra mensen hoeven geen verpleegkundigen te zijn, maar wel mensen die kunnen uitvragen en die mensen op een goede manier kunnen aangeven, dat ze in quarantaine moeten.

Alkmaarse Courant, 14 mei 2020, 19:38

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20200514_51641850/BurgemeesterAlkmaar-over-pijlen-en-regels-in-de-stad-het-gaat-allemaal-om-gedragsbeinvloeding-we-hebben-het-hier-niet-over-een-verkeersmaatregel

Routes en regels voor shoppers

Gert van der Maten - Routes en regels voor shoppers, Alkmaarse Courant, 15 mei 2020

Alkmaarse Courant, 15 mei 2020

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20200514_29290399/Alkmaar-gaat-drukte-op-straat-in-banen-leiden-met-routesenregels-voor-shoppers

Het werkt echt, hoor, de mensen lopen rechts

Alkmaarse Courant, 15 mei 2020

Alkmaarse Courant, 15 mei 2020

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20200514_43737330/pijlenzetters-in-de-Langestraat-het-werkt-echt-hoor-demensen-lopen-rechts

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Piet+Bruinooge
https://robscholtemuseum.nl/?s=Veiligheidsregio+Noord+Holland+Noord
https://robscholtemuseum.nl/?s=Veiligheidsregio+Hollands+Midden
https://robscholtemuseum.nl/?s=Langestraat
https://robscholtemuseum.nl/?s=Alkmaar
https://robscholtemuseum.nl/?s=Corona+Virus
https://robscholtemuseum.nl/?s=Lockdown

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image