Gerard van Engelen – ’Veertig duizend bomen nodig om gekapt bos te compenseren’ + Ype Minkema – Bouwers de Hout in + Ziekenhuis + Red de Hout! – RdH + Zienswijze Red de Hout

’Veertig duizend bomen nodig om gekapt bos te compenseren’

Compenseren van de bomen, die gekapt worden voor de grote ziekenhuisverbouwing, wordt ’peperduur’. Er zijn theoretisch namelijk veertigduizend boompjes voor nodig en de gemeente rekent zelf 1.200 per boom voor kweken plaatsen en verzorgen. Dan kom je dus op 48 miljoen euro.

Dat stelt de werkgroep ’Red de Hout’ in een brief aan de gemeenteraad. “De gemeente Alkmaar belooft een op een compensatie aan de burger als de verbouwing van Noordwest Ziekenhuisgroep door gaat. Maar waar bestaat dat precies uit en hoe wordt dat gegarandeerd?”, vraagt de groep zich af bij monde van voorzitter Johan Bos. Er zijn vier deskundigen geraadpleegd. Die zeggen volgens Bos, dat er één op één compensatie onmogelijk is. En dan komt hij met de rekensom over het aantal bomen, dat het teloor gegane ’boomkroon volume’ moet compenseren. “Zelfs al zou het slechts de helft per boomkosten bij compensatie gaan, dan nog is het een astronomisch bedrag als men de claim wil waar maken.’’ Inderdaad, dan kom je op 24 miljoen.

Wie heeft die berekening gemaakt?

Bestuurslid Cees Wiersma weet het : “De berekening van het boomkroon volume is gemaakt door Jeroen Pater, boominspecteur en auteur van het boek ‘Monumentale bomen in Europa’. Het oordeel van Jeroen Pater is nagerekend en goed bevonden door Maarten A. Windemuller van het gelijknamige boomadvies bureau uit Enschede. Deze adviseur heeft zelf jaren lang bij gemeenten gewerkt. Dat de Hout ecologisch gezien niet één op één vervangbaar is, wordt ook geconcludeerd door professor doctor Nico van Straalen van de VU in Amsterdam, onze beschermheer. De berekening is moeilijk te specificeren; het ziekenhuis schuift nog steeds met de vierkante meters.”

In een eerste reactie verwijst het ziekenhuis naar het bestemmingplan, dat volgende maand in de gemeenteraad behandeld wordt: “Daar staan alle afspraken in.”

De afspraken over de één op één compensatie zijn hieronder te lezen: https://cdn-kiosk-api.telegraaf.nl/8d1038ee-bffb-11e7-91e5-858dc6bad2ae.pdf.

Alkmaarse Courant, 2 november 2017, 18:38

https://www.noordhollandsdagblad.nl/alkmaar-eo/veertigduizend-bomen-nodig-om-gekapt-bos-te-compenseren

PDF:
Sweco B.V. – Noordwest Ziekenhuisgroep en Gemeente Alkmaar, Kaders Groencompensatie Herontwikkeling Noordwest Ziekengroep, locatie Alkmaar, 7 juni 2017

Bouwers minder diep de Hout in

Alkmaarse Courant, 4 november 2017

Alkmaarse Courant, 4 november 2017

https://www.noordhollandsdagblad.nl/alkmaar-eo

Ziekenhuis volgt de toekomst

Alkmaarse Courant, 4 november 2017

Alkmaarse Courant, 4 november 2017

https://www.noordhollandsdagblad.nl/alkmaar-eo

Red de Hout

De Noordwest Ziekenhuisgroep wil haar gebouwen in de historische Alkmaarderhout uitbreiden en vernieuwen. De gemeenteraad heeft hier in oktober 2016 toestemming voor gegeven. Dit betekent dat 8.000 vierkante meter van dit oudste stadsbos van Nederland opgeofferd gaat worden aan steen en beton. Een nieuwe ontsluitingsweg voor ambulances, ten westen van het Westerlicht, dreigt de historische Hout extra aan te tasten. Actiegroep Red de Hout is niet tegen het ziekenhuis, maar over één ding zijn we heel duidelijk: de vernieuwbouw, die zeker zeventien jaar zal duren, mag niet ten koste gaan van ons prachtige stadspark. Steun Red de Hout. Samen maken we het verschil.

Iedereen kan helpen:
• word lid van Red de Hout (https://www.facebook.com/groups/862361663900385);
• nodig familie en vrienden uit dat ook te doen;
• teken de petitie (https://petities.nl/petitions/red-de-hout?locale=nl);
• neem deel aan onze activiteiten (https://www.facebook.com/pg/reddehout/events/);
• doe een gift (https://www.reddehout.nl/doneer/).

Aarzel niet en kom in actie, voor het te laat is! Op deze pagina vind je alle mogelijkheden. Of neem contact op via ons contactformulier (https://www.reddehout.nl/contact/).

https://www.reddehout.nl/

Zienswijze Stichting Red de Hout

https://www.reddehout.nl/ingezonden-zienswijzes/#