Gerard van Engelen – Parkeer garage NWZ 15 miljoen + Delano Weltevreden – Ziekenhuis cruciaal + ‘Cruciaal’ + AC – Discussie + NH Nieuws – Critici + Hans Brandsma – ‘Geen uitstel’ + ‘Zwaarst’

Parkeergarage NWZ kost ruim 15 miljoen

Noordwest Ziekenhuis Alkmaar (NWZ) wil volgend jaar een ondergrondse parkeergarage aanleggen met een capaciteit voor 450 auto’s. Dat scheelt bomen kap in het stadspark De Hout. Voor de bouw is ruim vijftien miljoen euro nodig. Dat geld heeft het ziekenhuis niet. Met hulp van de gemeente wordt er naar gezocht, zegt wethouder Pieter Dijkman (financiën).

Voordeel van de ondergrondse garage is, dat hij al aangelegd kan worden in de eerste fase van de grote gefaseerde verbouwing, die volgend jaar begint. Daardoor is er slechts drie jaar een parkeerprobleem, dat zonder kappen opgelost kan worden. Opties: tijdelijk extra plaatsen op eigen terrein, reserveren van een deel van de Singel garage en pendeldienst van en naar de parkeerterreinen buiten de stad.

Mocht het plan te duur blijken -het ziekenhuis hoopt in mei duidelijkheid te geven – is er nog een ’basisvariant’: een parkeergarage (650 plaatsen) boven de grond. Kost een fractie van de ondergrondse oplossing, maar kan pas over 17 jaar, aan het einde van de bouw worden neergezet.

Bestemmingsplan

Met de goedkeuring van het aangepaste bestemmingsplan voor de verbouwing van Noordwest Ziekenhuis (NWZ) heeft het gemeentebestuur van Alkmaar het startschot gegeven voor grote modernisering, die zeventien jaar gaat duren.

De gemeenteraad gaat op 14 december naar verwachting akkoord met het bestemmingsplan. Daarna ligt dat zes weken ter inzage. Bezwaren worden binnen een half jaar door de Raad van State beoordeeld, waardoor de verwachting is dat de werkzaamheden in juli beginnen.

Tegenstanders van het plan hebben zich verenigd in de werkgroep Red De Hout. Zij hebben al aangekondigd naar de Raad van State te stappen. Het doem scenario dat ze schetsen op hun Facebook groep (’het einde van Nederlands oudste stadspark’ uit 1607) bleek iets over de top, maar de verzetsbeweging zette overheid en ziekenhuis wel aan het denken. En met succes, getuige het voornemen van de parkeergarage, het verkleinen van het oorspronkelijke bouwgebied (8.000 vierkante meter) naar 4.300 vierkante meter bos.

In een toelichting op het collegebesluit gaf wethouder Pieter Dijkman donderdagochtend aan, dat nog 35 ’monumentale’ (ouder dan vijftig jaar) bomen in het plangebied voorkomen. In totaal staan daar 101 bomen.

Maatwerk

,,Die zouden moeten verdwijnen als het terrein helemaal wordt vol gebouwd. Maar dat gaat natuurlijk niet gebeuren. Het wordt maatwerk. De architect kan, door het kamvormige ontwerp, wat schuiven om bomen te redden. Maar een aantal zal gekapt moeten worden, zo reëel moeten we zijn. En daar komt compensatie voor. Maar de prioriteit ligt bij kwalitatieve zorg.’’

De compensatie is aan strenge regels geboden, verzekert Dijkman: ,,Die staan in het bestemmingsplan. Op momenten, dat we bomen niet kunnen behouden gaan we kijken naar de verplaatsbaarheid. Mocht dat onhaalbaar zijn, dan wordt er gekapt en gaan we over tot compenseren. Dat zal niet de grote boom zijn, die er stond, maar er zijn bomen op de markt van 20, 25 jaar oud, die je daar kunt neer zetten.’’

Over de visie van ’Red De Hout’ dat niet een boom maar zijn ’boomkroon volume’ gecompenseerd moet worden, zegt Dijkman: ,,Dat is het CO2-verhaal. Dan zou ik kunnen zeggen, dat we er als gemeente na de fusie met Schermer en Graft-De Rijp heel veel CO2-compensatiegebied bij hebben gekregen. Oftewel: Daar kan ik als bestuurder niet veel mee.’’

Het gemeentelijk persbericht is hier te lezen: https://pers.alkmaar.nl/160962-college-kiest-voor-goede-zorg-bij-vernieuwbouw-ziekenhuis-alkmaar.

Noordhollands Dagblad, 9 november, 21:02

Reacties:

Klaas Otten · Den Helder
Citaat “Dat geld heeft het ziekenhuis niet” en dit ziekenhuis heeft straks nog veel minder geld en reputatie en minder BIG registraties als deze kwakzalvers zijn veroordeeld voor het leed wat zij mij hebben aangedaan!

https://www.noordhollandsdagblad.nl/alkmaar-eo/parkeergarage-nwz-kost-ruim-15-miljoen

Helders ziekenhuis cruciaal

Helderse Courant, 15 november 2017

Helderse Courant, 15 november 2017

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo

Helders ziekenhuis is ‘cruciaal’

Helderse Courant, 15 november 2017

Helderse Courant, 15 november 2017

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo

Discussie vernieuwbouw ziekenhuis weer in politieke arena

Alkmaarse Courant, 29 november 2017

Alkmaarse Courant, 29 november 2017

https://www.noordhollandsdagblad.nl/alkmaar-eo

Critici houden vast aan eis: “Stel vernieuwbouw plannen Alkmaars ziekenhuis uit”

Alkmaar – Omwonenden, actiegroep Red de Hout en natuur en milieuorganisatie ANIMO houden vast aan hun eis, dat de gemeenteraad een besluit over het bestemmingsplan voor het Noordwest Ziekenhuis (NWZ) in Alkmaar moet uitstellen. Daarmee nemen ze een voorschot op de commissievergadering van vanavond, waarin de vervolgstappen voor het NWZ worden besproken.

De drie partijen, allen lid van de klankbord groep voor het nieuwe ziekenhuis, herhaalden de eerdere oproep vanuit de klankbord groep in de eerste uitzending van NH Kiest Meet-up. In het kader van de komende gemeenteraadsverkiezingen gaat NH Nieuws de provincie door om op locatie te debatteren over hete hangijzers. De klankbord leden gingen in debat met raadsleden Gosse Postma (CDA) en Stefan de Haan (VVD).

De omwonenden, Red de Hout en ANIMO willen, dat er eerst concretere plannen gepresenteerd worden door het ziekenhuis, voordat er een vervolgbesluit genomen wordt. Tot nu toe vinden ze, dat er gepraat wordt over vage schetsen. Hoe het herbouwde ziekenhuis eruit gaat zien, is hen onduidelijk. Ook de communicatie tussen het ziekenhuis en de klankbord groep wordt gehekeld. “We worden laat of onvolledig geïnformeerd, en dat moet beter”, stelt omwonende Ankie Deken.

Tijdens het debat van NH Kiest werd duidelijk, dat de critici en de raadsleden Postma en De Haan nog altijd van mening verschillen. De raadsleden steunen het ingediende plan van het ziekenhuis. “De zorg voor 500.000 inwoners van de regio Alkmaar moet gegarandeerd blijven”, zegt Postma. “De ingreep in de Alkmaarderhout is sterk geslonken in de huidige plannen.”

Iets wat niet voldoende is voor Johan Bos van Red de Hout. Bos blijft strijden voor de 0-variant: geen enkele boom in De Hout mag sneuvelen voor het ziekenhuis. Hij is bereid daar voor te strijden tot en met de Raad van State. “Iets wat een zekerheid lijkt te gaan worden”, gaf Bos toe.

Vanavond bespreekt de Alkmaarse raad het bestemmingsplan tijdens een commissievergadering. Leden van de klankbord groep zullen inspreken. Op 14 december neemt de gemeenteraad een definitief besluit.

Lees ook:
Brandbrief aan gemeente Alkmaar: “Stel besluit nieuw ziekenhuis uit”
http://www.nhnieuws.nl/nieuws/215120/Brandbrief-aan-gemeente-Alkmaar-Stel-besluit-nieuw-ziekenhuis-uit
Nog steeds onvrede over uitbreiding ziekenhuis Alkmaar: “Voelen ons gebruikt”
http://www.nhnieuws.nl/nieuws/208517/Nog-steeds-onvrede-over-uitbreiding-ziekenhuis-Alkmaar-Voelen-ons-gebruikt

NH Nieuws, donderdag 30 november 2017, 15:38

http://www.nhnieuws.nl/nieuws/215905/Critici-houden-vast-aan-eis-Stel-vernieuwbouwplannen-Alkmaars-ziekenhuis-uit

‘Geen uitstel voor verbouw van ziekenhuis’

Alkmaarse Courant, 1 december 2017

Alkmaarse Courant, 1 december 2017

https://www.noordhollandsdagblad.nl/alkmaar-eo

‘Wat het zwaarst is, moet ook het zwaarst wegen’

Alkmaarse Courant, 1 december 2017

Alkmaarse Courant, 1 december 2017

https://www.noordhollandsdagblad.nl/alkmaar-eo

1 Comment

  1. Ach er staat voor NWZ al € 90.000.000,- aan gemeentelijke bankgaranties uit, daar kan toch makkelijk € 15.000.000,- voor de bouwmaffia bij ….?

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.