Gerard van Engelen – ,,Hij zei ’trut’ tegen me…’’

Bergen – Tegen de edelachtbare burgemeester van Bergen die haar hond uitlaat schreeuw je niet vanaf je fiets dat ze een ’trut’ is om daarna snel weer een sprintje te trekken.

En tegen de wijkagente die je laat inrekenen omdat je dronken een beginnend politicus (Jan Roos) hebt uitgescholden en ruzie hebt gezocht met zijn beveiligers ook niet.

Dat heet belediging.

Een 87-jarige plaatsgenoot die gewoon op een terrasje zit te keuvelen toeroepen ’ik vermoord je’ is voor de wet regelrechte bedreiging. Dus strafbaar. Alles bij elkaar is het goed voor vijfhonderd euro boete, vond de Alkmaarse politierechter D. Hazeu gistermiddag.

Olof B. zat er steeds beteuterder bij naarmate de zittting vorderde. De de zelfverzekerde, potige, zelfbenoemde kunstenaar (70) uit Egmond. Hij was zo sportief om -wat hij zich nog kon herinneren- op te biechten. ,,Maar ik ga natuurlijk geen man van in de tachtig vermoorden’’, sprak hij -met een stem die veel aan zijn collega Jan Wolkers deed denken- over de bedreiging. Hij kon zich ook niet herinneren dat hij dat gezegd zou hebben. Maar twee zussen die bij de krasse knar aan tafel zaten, toen B. tierend langskwam, wisten het nog wel.

Eng

Ach, verzuchtte de miskende filosoof, het heeft te maken met de kudde-maatschappij. ,,Ik heb genoeg psychologie gestudeerd om te weten wat er aan de hand is. Ik kan heel direct zijn, daar staan Egmonders om bekend. Maar mensen die zeggen wat ze vinden worden al snel ervaren als agressief. De wereld bestaat uit gedresseerde geesten. Een individu met afwijkend gedrag heeft geen bestaansrecht. Als iemand zich iets anders gedraagt vindt de massa dat al gauw eng.’’

Zijn raadsman, J. de Goeij, vatte het iets zakelijker samen: ,,Als de drank is in de man, is de wijsheid in de kan.’’ Daar herkende B. zich wel in: ,,Ik drink wel eens een biertje.’’

De Goeij had de Dikke Van Dale erbij gepakt om aan te tonen dat ’trut’ toch niet echt als een belediging kan worden opgevat. Maar daar stond officier van justitie W. Halsema toch iets anders in. Hij kwam met jurisprudentie waarmee hij kon aantonen dat rechters eerder woorden als ’trut’ als strafbaar hebben aangemerkt. ,,Het ligt er ook aan onder welke omstandigheden het wordt uitgesproken. En tegen wie.’’

Handhaving

Wat de kunstenaar zonder meer toegaf is dat hij de burgemeester en de wijkagente ’trut’ had genoemd. De edelachtbare in aanwezigheid van vier getuigen en haar hond. ,,Als je daar niet tegen kunt moet je geen burgemeester worden.’’ Hij wist ook nog precies wat de aanleiding was: ,,Zij stuurde de afdeling handhaving naar een concert in Egmond aan den Hoef dat beëindigd moest worden. Directe ontruiming. Nou, toen ik haar later tegenkwam zei ik ’Zo! Trut!’ en ik ben doorgefietst.”

En over de wijkagente: ,,Die ging meteen bellen om versterking maar toen had ik al een karatetrap in mijn rug gehad van een van die beveiligers van Jan Roos. Ik was gewoon op weg naar een toiletwagen tijdens Bourgondisch Bergen.’’

Er werd voorgelezen uit de aangiftes van de burgemeester en de wijkagente. Die voelden zich niet alleen beledigd en vernederd, maar ook ’angstig’ en ’onveilig’ na de geschreeuwde intimidatie. ,,Wat u gezegd heeft heeft niks met vrijheid van meningsuiting te maken’’, aldus de rechter. B. knikte berustend.

NHD, 8-11-2016, 10:17 (Update 8-11-2016, 10:17)

http://www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/alkmaar/article28728664.ece/-Hij-zei-trut-tegen-me_?lref=r_regionaal