Gerard Scherff – De moord op Vincent van Gogh in 1890 en het motief

Moord met voorbedachte rade door het zoontje van dokter Gachet, ter verdediging van zijn zus Marguerite waar Vincent verliefd op was.

Inleiding:
De reden dat ik dit geschrift heb gemaakt komt door het bezoek dat ik bracht in 1985 aan Prof. Dr. Ing. Henk Badings. Dit bezoek was een paar jaar voor zijn dood. Hij studeerde samen met Vincent Willem van Gogh. Deze student was de zoon van Theo en Jo van Gogh-Bongers. Vincent Willem gaf Henk Badings informatie over de omstandigheden rond de dood van zijn oom die niemand anders dan alleen de familie kom weten. Deze informatie kreeg ik tijdens het bezoek in de villa te Maarheze van Henk Badings persoonlijk. Dat is dus informatie uit de 3e hand. (Jo-Vincent Willem-Henk-Gerard).

Voorwoord:
Het voorval was ook geen ongeluk, geen doodslag maar moord. Er wordt nu een verkeerde aangewezen. Het is echt niet René Secreton. Hij zou ‘’ bevriend’’ geweest kunnen zijn met Gachet junior, maar hij heeft geen motief, althans het is niet bekend. De theorie die ik op stel is als scenario die een opsporingsambtenaar maakt om onderzocht te worden. Dus de theorie is echt een veronderstelling. Er zijn vandaag de dag nog steeds mensen die er belang bij hebben zich vast te houden aan de zelfmoord theorie vanwege de ‘’waarde’’ der schilderijen. Het feit dat ik nu pas met de informatie naar buiten kom is het contact met kunstenaars die Vincent van Gogh adoreren, terwijl dat anders was als deze ‘’vagebond’’ niet was verheerlijkt. De familie redt het imago van de kunstenaar omwille van het geld wat zij kunnen verdienen aan zijn producten. Theo van Gogh was een kei harde zakenman en geen filantroop.

De toedracht d.d. 27 Juli 1890. (fictief)
a. Vincent van Gogh is smoor verliefd op de knappe dochter van Dr. Gachet. b. Een aanranding vindt plaats na een tekensessie. c. Marguerite roept de hulp in van haar broertje. c. Het plan wordt beraamd om Vincent uit de weg te ruimen.

Deze vier kernpunten springen het meest in het oog. Dat Vincent Marguerite zeer aantrekkelijk vindt is zeer aannemelijk, ook al spreekt hij daar met niemand over. Vincent tekent het meisje (zij is dan 20 jaar) als ze piano aan het spelen is en tekent ze als ze in de tuin is. Ze poseerde nog meer maar dit was zeer tegen haar zin. Het poseren was onder druk van haar vader die inmiddels ‘’bevriend’’ was met de familie van Gogh. Dr. Gachet was een verwoed kunstverzamelaar en kon het contact met Theo goed gebruiken. Er waren genoeg gelegenheden om het meisje aan te randen. Ook al is dit niet gebeurd dan nog is het meisje angstig geworden verkracht te worden. Het gaat dus om de angst bij het meisje en niet wie van Gogh in werkelijkheid is. Overigens, reden voor angst is er wel degelijk, want Vincent stond onder toezicht in principe onder toezicht van de dokter vanwege de vrijlating uit het gesticht. Hij was daar opgenomen omdat hij al eerder meisjes heeft lastig gevallen. In een Nederlands dorp beschuldigde een pastoor dat Vincent een meisje zwanger had gemaakt.

Dat Marguerite is aangerand door Vincent hou ik wel degelijk voor mogelijk. Wat er ook is gebeurd zij kan hier niet met haar ouders over praten. Immers haar vader heeft belang bij de vriendschap met Vincent. En Vincent terug sturen naar het gesticht zou inhouden dat hij de op het oog hebbende voorraad schilderijen bij Theo wel kon vergeten. Dit ziet zo’n meisje van 20 jaar ook wel in. Het enige wat zij kan is het haar broertje vertellen. Marguerite overdrijft de gebeurtenis om haar broertje te overtuigen dat hij Vincent uit de weg moet ruimen met het geweer van hun vader. Zo gezegd zo gedaan. Op 28 juli 1890 is de dader bekend.

Dr. Gachet beschermt zijn zoon en daar is alle reden toe. Als de kogel uit het lichaam wordt gehaald dan blijkt dat uit zijn geweer te komen en is de dokter verdacht tot het aanzetten van moord. Het motief is dan ‘’blijf van mij dochter af’’. Zo zou men kunnen denken bij het vinden van het vuurwapen en de kogel. Ook de ware toedracht zal de familie Gachet heel veel schade toe brengen. Als de dokter verdachte blijft kan hij zijn praktijk wel sluiten en de op het oog hebbende collectie definitief vergeten. Vincent wordt om die reden niet naar het ziekenhuis gebracht. Er moet ruggenspraak zijn geweest met zeer nabije omstanders zoals andere dokters, politie, burgemeester, herbergier, pastoor en zelfs Theo.

Theo hecht geen waarde aan de woorden van zijn broer Vincent. Die weet ook wel dat Vincent bijna nooit de waarheid sprak. Vincent kon nooit over een pistool beschikken. Theo wist ook wel dat Vincent weer iets uitgespookt had waar mee de aanslag is uitgelokt. Iedereen wist wat er aan de hand was en allen zijn van mening dat dit geen zelfmoord was.
Vincent kan de dader niet verraden want dan komt zijn eigen misdaad uit en moet hij terug naar het gesticht. Dr. Gachet heeft er belang bij dat Vincent sterft en hij slaapt in aan een over dosis morfine.

Dokter, politie, burgemeester waken er voor dat de kogel niet uit het lichaam wordt gehaald. Het is toch te gek voor woorden dat in deze verdachte omstandigheden de autoriteiten alles in de doofpot stoppen. Politie mag geen onderzoek doen want dan worden ze ontslagen. De burgemeester heeft de dokter nodig en niet anders om. De dorps kas wordt gevuld met geld van de ‘’notabele’’. Als de moord uitkomt trekt de dokter weg en zijn er minder inkomsten voor de dorps kas. Dr. Gachet is gewoon crimineel. De pastoor doet er nog eens een schepje boven op door dat de zondaar niet in gezegende grond mag worden begraven. Deze idiote pastoor, van de duivel bezeten, had op een rechtvaardig onderzoek aan moeten dringen maar deze zichzelf noemende Christen heeft het lak aan rechtvaardigheid.

Theo kan niet aandringen op een onderzoek want hij beseft ook wel dat de toedracht beter ook voor hem in de doofpot kan blijven zitten. Maar dringt wel aan om Vincent naar het ziekenhuis te brengen. Opheldering brengt alleen maar schade toe aan beide families. Buiten dat Dr. Gachet een ‘’goede’’ klant was van Theo beseft Theo dat bij uitkomst van de toedracht te blijven zitten met een enorme collectie onverkoopbare schilderijen. Mensen hebben nu eenmaal vooroordelen en kopen geen schilderij van een ‘’pedofiel’’, want zo worden de gedragingen van Vincent dan ook zo uitgelegd. Ga maar naar een kunsthandel, als een verkoper geen verhaal heeft over de maker is de kunst niet veel waard. Nou, ga maar eens een verhaal vertellen over het prachtige kunstwerk met de levensloop van Vincent. Daarom heeft het Van Gogh Museum in Amsterdam altijd baat bij de verdraaide kunstgeschiedenis.

Ook de werken elders in musea dalen in waarde want mensen kijken gewoon met andere ogen naar zijn schilderijen al blijven ze even mooi of lelijk. Het is toch een vleiend verhaal te zeggen dat Vincent zich niet begrepen heeft gevoeld dan te zeggen dat deze verkrachter overhoop geschoten is. Als mijn theorie wordt aangenomen dalen de bezoekers aantallen bij deze musea. Terecht dat Theo en Jo het levensverhaal van Vincent hebben gemanipuleerd want wat hebben wij er aan te weten hoeveel meisjes Vincent zwanger heeft gemaakt. In het geval Hoornick en de Groot zouden er twee erfgename bij komen. Dus Vincent moest daar toen al over zwijgen. De familie van Gogh was wel rijk maar dit werd beschut door Vincent arm te houden. De gedachte dat Vincent maar een schilderij heeft verkocht is niet waar, hij verkocht alles aan zijn broer. Hij ontving geen stipendium van een filantroop maar van een zakenman. Vincent mocht zelf geen schilderij verkopen anders vervalt het stipendium en dat is zakelijk volkomen terecht. Deze informatie wist alleen de familie. Er was een gegronde reden dat Theo voorlopig geen actie onder nam de schilderijen te verkopen. Heel merkwaardig dat Vincent met Jan en alleman ruzie heeft gehad, behalve met Dr. Gachet. De dokter weet dat Vincent onder curatele staat maar laat toch zijn zoon en dochter poseren. De dokter heeft geen belangstelling voor kunst maar wel in de belegging daar van. Deze geldwolf ziet kunst met andere ogen dan een kunstliefhebber. Vincent is dan wel een kunst kenner maar wil niet zeggen dat hij ook kunstliefhebber is. Dat ligt meer op het gebied van vrouwen. Overigens wilde hij evangelist worden maar dan moet je wel in God geloven.

Vincent is een normale man waarvan de hormoonhuishouding iets van slag is als hij een mooie vrouw ziet. Helder na denken is kennelijk voor Vincent heel moeilijk geweest. Het gaat nu om de laatste twee maanden van zijn leven, waarin hij nog steeds hoopt een vrouw te vinden om een gezin te stichten. Dit verlangen gaat hem partte spelen en rekening houden met gevoelens van Marguerite lukt hem niet. Hij heeft dus zijn eigen noodlot over zich af geroepen en dat noemt hij dan dat hij het zo gewild had. Hij schrijft in brieven dat hij het leven soms niet meer ziet zitten, d.w.z. dat hij al eerder is bedreigd soms meerdere keren.

En dan het afgebeten oor door het meisje dat hij op een ongelukkige manier benaderd heeft. Vincent gaat terug naar het meisje om haar te confronteren met haar daad. Hij laat niet alleen het verwonde oor zien maar geeft ook het stukje oorlel als souvenir. Altijd heeft een ander het gedaan. Hij mag nog blij zijn dat zijn andere oor toen ook niet is afgebeten. Maar natuurlijk neemt Vincent het meisje in bescherming door te zeggen dat hij zijn eigen oor heeft af gesneden. Het laat zich toch niet moeilijk raden wat hier de ware toedracht is geweest. Vincent van Gogh was een goede kunstschilder, zijn leven kon niet meer stuk maar zijn lichaam wel.

Theo komt niet lang daarna te overlijden. Hij wilde voor zichzelf beginnen en andere heren niet meer dienen. Hij had alle contacten met de kunstenaars en met de collectie van zijn broer kon hij deze stap zeker gaan wagen. De schilderijen van Vincent mochten al eerder niet verkocht worden in Parijs van de maffiabazen. Er ontstond een moeilijke situatie maar die werd ‘’opgelost’’. Sommige kunsthandelaren rekenen niet alleen af met geld en schilderijen maar ook met morfine. Dat Theo een natuurlijke dood is gestorven, daar moeten we toch ook enige vraagtekens bij zetten. Maar hij is niet beroemd geworden en daarom praat niemand meer over zijn doods oorzaak. Als Theo er niet was geweest had nooit iemand van Vincent van Gogh gehoord want dan had hij geen kunstschilder kunnen worden maar misschien toch wel evangelist want met de waarheid nam hij het niet zo nou.