Gep Leeflang – Wereldberoemde architect Libeskind mag zich uitleven op Zwols atelier: ‘Het wordt iconisch’, zegt kunstenaar Ronald Westerhuis

Koning Willem Alexander en koningin Máxima tijdens de onthulling van het Nationaal Monument MH17 in 2017 (foto De Stentor)

Wereldberoemd architect Libeskind mag zich uitleven op Zwols atelier: ‘Het wordt iconisch’, zegt kunstenaar Ronald Westerhuis

Ronald Westerhuis in zijn RAWSpace in 2017. Hij geeft Daniel Libeskind de vrije hand om een nieuw atelier te ontwerpen.
Ronald Westerhuis in zijn RAWSpace in 2017, hij geeft Daniel Libeskind de vrije hand om een nieuw atelier te ontwerpen (foto Frans Paalman)

Dat de koning en koningin zaterdag bij hem in Zwolle waren, daarover houdt hij zijn kaken stijf op elkaar. Wat er met zijn RAWSpace gaat gebeuren, brandt kunstenaar Ronald Westerhuis echter op de lippen: hij geeft de vermaarde architect Daniel Libeskind de vrije hand om een nieuw atelier te ontwerpen.

Libeskind

Dit ontwerp presenteerde Daniel Libeskind voor het nieuwe World Trade Center.

Dit ontwerp presenteerde Daniel Libeskind voor het nieuwe World Trade Center (foto Reuters)

Een van die high profile mensen is de Amerikaanse architect Libeskind, voor wie hij zelf objecten ontwierp. ,,Toen ik een paar maanden geleden in New York was, vroeg ik hem of hij een nieuw atelier voor mij wil ontwerpen in upcoming city Zwolle. Een typisch Libeskindgebouw, vanzelfsprekend. Ik heb net de letter of intent getekend.”

,,Begrijp goed: zijn gebouwen zijn iconisch”, benadrukt Westerhuis. Libeskind is onder meer bekend van het opnieuw vormgeven van het World Trade Center in New York en van het Joods Museum in Berlijn. Ook ontwierp hij vier moderne sculpturen voor de tuin van Paleis Het Loo in Apeldoorn.

Leef je uit!

,,Dit zal veel mensen naar Zwolle trekken”, denkt Westerhuis dan ook, ,,zeker gezien de combinatie met boekhandel Waanders in de Broerenkerk en het dak van de Fundatie. Ik heb Libeskind een aantal uitgangspunten geschetst – bijvoorbeeld hoeveel meter ik nodig heb – en verder gezegd: Leef je uit!

Ronald Westerhuis voor zijn RAWSpace.
Ronald Westerhuis voor zijn RAWSpace (foto Frans Paalman)

Heel bijzonder

,,Het is zeer bijzonder, dat Libeskind dit wil doen”, beseft Westerhuis. ,,Hij is inmiddels al op leeftijd en houdt zich nu vooral met sculpturen bezig. Dat hij dit doet, is omdat hij mij hoog heeft als kunstenaar.”

Wanneer er wordt begonnen? Er zijn plannen om de aanrijroute van de Willemsvaart aan te pakken en het moment is dan ook uitstekend, zegt Westerhuis. Maar hij moet nog wel groen licht krijgen van de instanties. Wat hem betreft zo snel mogelijk

Iconische nieuwbouw

Daarmee zou het maar zo kunnen, dat een volgend bezoek van Willem Alexander en Máxima niet meer in zijn huidige onderkomen is, maar in de iconische nieuwbouw. ,,Ik heb een vrij goede band met de koninklijke familie”, zegt de kunstenaar. ,,Koning Willem Alexander heeft al drie keer een sculptuur van mij geopend. Dat was mijn werk voor Shell in Amsterdam, tijdens de Spelen in Athene mijn sculptuur van de Olympische vlam voor China en het Nationaal Monument MH17.”

Qatar

Op dit moment zijn het vanwege Corona Virus vreemde tijden voor hem, vertelt Westerhuis. ,,Twee overzichtstentoonstellingen, in China en Amerika, gingen niet door en dat gaf stress. Het heeft echter ook geleid tot een nieuwe serie werken. Ik heb twee grote opdrachten gekregen vanuit Qatar, in de aanloop naar het WK voetbal.”

,,Ze blijken daar onder de indruk van mijn werk, dat draait om positieve energie in de ruimte. Ze kwamen met een privé vliegtuig hierheen en ik heb volledige vrijheid gekregen. Een werk, dat nu bij de Fundatie is en een sculptuur van 20 meter hoog – in roestvrij staal en achttien karaats goud – gaan naar Qatar.”

De Stentor,

https://www.destentor.nl/zwolle/wereldberoemde-architect-libeskind-mag-zich-uitleven-op-zwols-atelier-het-wordt-iconisch-zegt-kunstenaar-ronald-westerhuis~a0a3d173/

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Ronald+Westerhuis
https://robscholtemuseum.nl/?s=Nationaal+Monument+MH17
https://robscholtemuseum.nl/?s=MH17
https://robscholtemuseum.nl/?s=Zwolle
https://robscholtemuseum.nl/?s=Museum+de+Fundatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Waanders
https://robscholtemuseum.nl/?s=Daniel+Libeskind
https://robscholtemuseum.nl/?s=World+Trade+Center
https://robscholtemuseum.nl/?s=+John+Travolta
https://robscholtemuseum.nl/?s=prins+Albert+van+Monaco
https://robscholtemuseum.nl/?s=Willem+Alexander
https://robscholtemuseum.nl/?s=Maxima