Fruttekoek – No more Gele Hesjes!

Ik was tot en met afgelopen vrijdag erg blij met mijn gele hesje; het zorgde er immers voor, dat ik als fietser veilig aan het verkeer kan deelnemer, wanneer het zicht slecht is, simpelweg, omdat ik daarmee zoveel opval, dat ik door een kleuter zelfs voor “pliesiewagen” werd aangezien.

Maar nu is het gele hesje symbool geworden van ontevreden burgers. Dat doet me denken aan de Occupy beweging, die in het najaar van 2011 sterk maakte tegen economische en sociale ongelijkheid. Op zich is dat een uitstekend uitgangspunt, maar de uitvoering liet toen ernstig te wensen over. In werkelijkheid was het meer een gezelligheidsvereniging voor boze mensen, met een breed scala aan redenen om boos te zijn; soms concreet, maar veelal nogal vage redenen. Ze “verschilden sterk in focus” zoals Wikipedia stelt. Ze hebben volgens mij daardoor ook niet veel weten te bereiken. Zelfs geen deuk in het spreekwoordelijke pakje boter op kamertemperatuur.

Ook de Gele Hesjes (les gilets jaunes) hebben nu een eigen Wikipedia pagina. Momenteel alleen nog de Franse tak, maar de Nederlandse zal spoedig volgen. En ook ditmaal gaat het om een groep ontevreden en boze mensen, met een “sterk verschil in focus”. Volgens een verslag in de Volkskrant waren er op een GH demonstratie zaterdagmiddag in Den Haag ongeveer 200 mensen afgekomen.

Elke demonstrant heeft zo zijn eigen redenen om het zat te zijn: de EU, Rutte, vaccinaties, het pact van Marrakesh, Zwarte Piet, de media, armoede, belastingen, het afgeschafte referendum.

De kreten op bordjes, op de gele hesjes en uit de monden van de deelnemers variëren van “Ik ben ‘t zat!”, “Er moet gewoon iets anders komen”, “NOS = Fake news”, “Er zijn steeds meer regels, mensen worden betutteld”, en bij een bijeenkomst in Nijmegen: “Kom op nou, Rutte stop nou”, “We zijn ook vóór Zwarte Piet” en “Nexit! Nexit! Nexit!”.
Voor elk wat wils, dus. Op een item over de GH bij het NOS (“Fake news”) journaal zag ik een woordvoerder aan het woord, die niet goed uit zijn woorden kon komen.

Het verschil tussen de Occupy beweging en de Gele Hesjes groepering is, dat de eerste een gezelligheidsvereniging was, en dus oninteressant voor beroeps raddraaiers, hooligans en plunderaars. De GH bieden mogelijk voor deze criminele bendes wel een aantrekkelijk podium.

No more Gele Hesjes!

Zoals u zult begrijpen ga ik niet meer in mijn gele hesje op de fiets. Ik wil onder geen enkele voorwaarde geassocieerd worden met die GH beweging.
Gelukkig heb ik nog een Oranje Hesje.

Fruttekoek, Mijn verzameling onnuttige nutteloosheid zonder nut, 2 december 2018

http://www.fruttekoek.nl/2018/12/02/no-more-gele-hesjes/

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=gele+hesjes