Frits Verhagen – Hoe serieus was Plan om Vaccinatie Locatie Den Helder op te blazen? Heel serieus, zegt Justitie: Ralph K (38) wordt vervolgd voor het Voorbereiden van Terroristische Aanslag

Ingang Vaccinatie Locatie Drs F Bijlweg in den Helder, het zo genoemde Doelwit (foto NHD)

Hoe serieus was het Plan om de Vaccinatie Locatie in Den Helder op te blazen? Heel serieus, zegt Justitie: Ralph K. (38) wordt vervolgd voor het Voorbereiden van een Terroristische Aanslag

Den Helder – De 38 jarige Ralph K uit Den Helder is volgens Justitie van plan geweest om de Vaccinatie Straat van de GGD in het voormalige Gemeentehuis in Den Helder met Zwaar Vuurwerk op te blazen.

Dat bleek maandag tijdens een Niet Inhoudelijke Zitting bij de Rechtbank in Haarlem. De Nieuwedieper zei voor de Rechter, dat het allemaal een Uit de Hand gelopen Grap is geweest. Volgens hem is hij door een InformantVolgegoten met Drank‘ en heeft hij daarna Uitlatingen gedaan, die hij niet serieus heeft bedoeld.

Ralph K werd 18 maart opgepakt. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft hij via WhatsApp Contact gehad met een Beveiliger van de GGD Locatie en heeft hij onder meer geïnformeerd naar de Beveiliging van de Locatie. Hij zou ook om drie Portofoons hebben verzocht.

Geld ingezameld

Volgens het OM heeft K geld ingezameld om Vuurwerk te kunnen kopen, die bij een Aanslag zou kunnen worden gebruikt. Hij zou ook via WhatsApp gezegd: ,,Die Vaccinatie Straat gaat in de fik. Die blazen we op.”

Officier van Justitie Katja van Bijsterveldt zei maandag, dat de Nieuwedieper wordt beschuldigd van een Terroristisch Misdrijf. ,,In Chats is er hem op gewezen, dat hij een Celstraf van zes jaar kan krijgen. Dat betekent, dat het hem duidelijk was, dat het serieus was.”

Volgens de officier was het helemaal geen Uit de Hand gelopen Grap maar een Serieus Plan om de GGD Locatie te beschadigen. Zij stelde dat K. ook onvoldoende inzicht wil geven over de beweegredenen van zijn handelen.

Advocaat Arthur Hoogland deed een verzoek om de Verdachte vrij te laten. De rechtbank neemt daar op korte termijn een beslissing over.

Getuigen

De raadsman benadrukte, dat de portofoons helemaal niet bedoeld waren voor een Aanslag en de Inzameling van het Geld wel werd opgezet om Vuurwerk te kopen maar zeker niet om de GGD Locatie op te blazen. De Raadsman wilde twee Getuigen horen om dat te kunnen aantonen.

De Strafzaak wordt 1 oktober behandeld bij de Rechtbank in Alkmaar. Daarvoor is er in september nog een nieuwe Pro Forma Zitting in Haarlem.

Medeverdachten

Een Woordvoerster van het Openbaar Ministerie Noord Holland meldde eerde,r dat er in deze zaak ’vooralsnog Geen Medeverdachten in beeld zijn en evenmin zijn er andere Aanhoudingen verricht’.

Twee eerdere Incidenten in Den Helder houden volgens haar geen verband met de Verijdelde Explosie. Op 23 maart van dit jaar werden de Hekken vastgebonden van de Teststraat aan de Handelskade. Twee dagen later gebeurde hetzelfde bij de Vaccinatie Locatie aan de Drs F Bijlweg.

Lees ook
Medewerkers van de Vaccinatie Locatie in Den Helder gaan ’weer over tot de orde van de dag, maar het komt wel even binnen bij iedereen’
Bewaking bij Teststraten en Priktenten van GGD is verscherpt na Aanslag; overal zijn nu Camera’s geplaatst en Beveiliging is opgeschroefd

Tip leidde tot Aanhouding van man (37) uit Den Helder die met Vuurwerk Bom een Explosie wilde veroorzaken bij Vaccinatie Locatie in die stad. OM spreekt van ’Terreurdaad’ [update]

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/DMF20210628_34592651

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Vaccinatie+Locatie+Den+Helder