Friso Schotanus – De beste sigaret voor uw gezondheid, hoe roken de wereld veroverde

Friso Schotanus – De beste sigaret voor uw gezondheid, hoe roken de wereld veroverde (1) (foto Amazon)

Friso Schotanus – De beste sigaret voor uw gezondheid, hoe roken de wereld veroverde (2) (foto Studio Denk)

De beste sigaret voor uw gezondheid, hoe roken de wereld veroverde

Kunstenaar Rob Scholte brengt de geneugten van het roken van sigaretten in 2011 in woord en beeld met zijn collectie getiteld Smoke in your eyes; een verzameling grote afbeeldingen van pakjes sigaretten op geëmailleerd aluminium waarbij de waarschuwingsteksten in de zwartomrande kaders zijn vervangen door kreten als: ‘Van roken wordt u blij’, ‘Samen roken is liefde delen’ en ‘Rokers zijn sexy motherfuckers’.
Er komt direct kritiek op de collectie. Áls ieder mens de vrijheid heeft om zijn of haar mening te mogen uiten, moet dat dan ook gelden voor een roker? En deze kunst van Scholte nog wel modern te noemen? Of is hij hopeloos ouderwets? Of nog erger, is deze Scholte kunst eigenlijk geen sluikreclame voor de tabaksindustrie? Wat verbeeldt zich kunstenaar noemende reclamemaker voor tabak zich eigenlijk wel? zo fulmineert een recensent in de GPD-bladen.
“Waar het om gaat, is dat roken tot onze persoonlijke vrijheden behoort’, reageert Scholte. ‘Dat de overheid die probeert aan te tasten met een hersenjacht op rokers, vind ik niet te pruimen. Dit project is dan ook een regelrecht statement, waarvoor ik de twaalf bekendste sigarettenmerken van verschillende fabrikanten heb gebruikt als kunstuiting’.
In een documentaire, die bij de expositie hoort, licht Scholte zijn statement verder toe: ‘Kunst was in de Middeleeuwen eigenlijk een vorm van reclame; die rol is verloren gegaan door het ontstaan van de media. Ik heb hiermee uitdrukking willen geven aan een probleem: kunst is de last resort; reclame voor tabak kan niet meer gemaakt worden. Dit is de eerste keer sinds de Renaissance. dat kunst het mogelijk maakt om uitspraken te doen die in het openbare leven niet zijn toegestaan.’

De beste sigaret voor uw gezondheid, hoe roken de wereld veroverde, Friso Schotanus
Atlas Contact, Amsterdam/Antwerpen
2014
ISDN 978 90 450 2736 4
pagina 196 – 197

 

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image